Η κόντρα Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν και οι απρόβλεπτες συνέπειες στο εμπόριο

Ευγενία Κουντούρη
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η κόντρα Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν και οι απρόβλεπτες συνέπειες στο εμπόριο

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε χθες σε μία ακόμα πυρηνική δοκιμή που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι ξένοι ηγέτες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την επιθετική πολιτική του Κιμ Γιονγκ Ούν, πολλοί μίλησαν για νέες κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ το πήγε ένα βήμα πιο μακριά απειλώντας όχι μόνο την Βόρεια Κορέα, αλλά όλες τις χώρες με τις οποίες ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει εμπορικές συναλλαγές.

Η απειλή αυτή του προέδρου των ΗΠΑ, κάθε άλλο παρά «απλή» μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού εάν υπάρχει δόση αλήθειας στα όσα είπε, τότε οι οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο στις χώρες που συναλλάσσονται με την Βόρεια Κορέα, αλλά και στην ίδια την Αμερική θα είναι τεράστιες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αφού κατηγόρησε μέσω twitter την μεγάλη του σύμμαχο απέναντι στην Βόρεια Κορέα, τη Νότια Κορέα, σημειώνοντας πως η στάση της Σεούλ δεν είναι αρκετά «σκληρή», στην συνέχεια έστρεψε τα βέλη του σε έναν ακόμα «παίκτη -κλειδί», την Κίνα. Στην δήλωση που έκανε, σύμφωνα με την οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματίσει οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή με τις χώρες που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με την Βόρεια Κορέα, δεν εξαίρεσε την Κίνα, που άλλωστε αποτελεί τον βασικό εταίρο των εμπορικών συναλλαγών της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως είναι και ο βασικός εταίρος εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Αμερικής λοιπόν «φρόντισε» μέσα σε πολύ μικρό διάστημα να ανοίξει δύο τεράστια μέτωπα με την Ασία, το ένα αφορά τη Βόρεια Κορέα και το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου και το δεύτερο μία διαμάχη ανάμεσα σε παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις.

Οι συνεργάτες του Τραμπ σημειώνουν πως η επιθετική στάση ήταν μία κίνηση στρατηγικής που στόχο είχε να ασκηθεί η μέγιστη πίεση σε όλα τα «μέτωπα», όμως οι υπόλοιποι διαφωνούν με την συγκεκριμένη τακτική σημειώνοντας πως την στιγμή που έχεις ανάγκη ένα κοινό μέτωπο για να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας, δεν είναι σοφό να δημιουργείς νέες εντάσεις και μάλιστα με αυτούς στους οποίους στηρίζεσαι να σε βοηθήσουν.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, ο Στίβεν Μπάνον σημείωσε πως πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο «έσπρωχνε» τον πρόεδρο για να κάνει πράξη τα όσα προεκλογικά είχαν αποφασίσει κι αφορούσαν τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και την πίεση που πρέπει να ασκήσουν οι ΗΠΑ, ώστε να ενισχυθούν επιχειρηματικά.

Ο Τραμπ λοιπόν με την χθεσινή του δήλωση-απειλή στις χώρες που έχουν συναλλαγές με την Βόρεια Κορέα στόχευσε ουσιαστικά την Κίνα, αλλά και (σε πολύ μικρότερο βαθμό) την Ρωσία που αποτελεί έναν από τους βασικούς εταίρους του Κιμ Γιονγκ Ουν στις εισαγωγές.

Πιο αναλυτικά η Κίνα (που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ), αγοράζει το 83% των αγαθών που εξάγει η Βόρεια Κορέα, ενώ διοχετεύει επίσης το 85% των αγαθών που εισάγει η χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι δύο χώρες την περσινή χρονιά είχαν συναλλαγές που έφτασαν τα 578 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθεί η Ινδία που έχει το 3,5% των εξαγωγών και το 3.1% των εισαγωγών της Βόρειας Κορέας.

Η Ρωσία αποτελεί τον βασικό ευρωπαϊκό εμπορικό εταίρο της χώρας, αλλά το ποσοστό σε εισαγωγές και εξαγωγές δεν ξεπερνάει το 2%.

Συνολικά πάντως περισσότερες από 100 χώρες έχουν εμπορικές συναλλαγές με την Βόρεια Κορέα, έστω και σε μικρό επίπεδο, ανάμεσα τους και η Γαλλία, το Μεξικό, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία και η Χιλή.

Η Βόρεια Κορέα, με βάση τα στοιχεία του 2015 είναι η 119η μεγαλύτερη χώρα σε εξαγωγές στον κόσμο, με την μεγαλύτερη εμπορική της εξαγωγή να είναι το κάρβουνο.

Η Κινέζικη κυβέρνηση πάντως, δεν είχε καμία αντίδραση στην χθεσινή εξαγγελία-απειλή του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν έδειξε να έχει καμία διάθεση ούτε να σταματήσει τις εμπορικές συναλλαγές με την Βόρεια Κορέα, ούτε να αλλάξει στάση απέναντι της. Αυτός ήταν και ο λόγος που, σύμφωνα με αξιωματικούς του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδειχνε ιδιαίτερα εκνευρισμένος και δεν δίστασε αργότερα, όταν ρωτήθηκε εάν σκοπεύει αν επιτεθεί στρατιωτικά στην Βόρεια Κορέα να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας απλά «θα δούμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider