Πριν και πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να επικοινωνήσω μια βασική αντίφαση, μια αλλαγή στη συμπεριφορά των βασικών δεικτών απέναντι στις αποφάσεις της FED.
Στα μέσα του προηγούμενου Δεκεμβρίου, με αφορμή την αύξηση των βασικών αμερικανικών επιτοκίων, η αγορά μπήκε σε μια διαδικασία ενδοσκόπησης, αμφιβολίας και μερικού άγχους.
Στο διάστημα πριν απ’ αυτό και για όσο διάστημα ήταν σε ισχύ η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και η πολιτική διατήρησης των αμερικανικών επιτοκίων, γύρω από το μηδέν, σε κάθε ανακοίνωση της FED περί μη αλλαγής του QE ή των αμερικανικών επιτοκίων, η αγορά αντιδρούσε με rallies.
Στις 27 Ιανουαρίου (ημέρα ανακοινώσεων για τη FED) δεν έγινε, ωστόσο, κάτι αντίστοιχο. Η μη συνέχιση της νέας τάσης αύξησης των επιτοκίων, δημιούργησε άγχος.
Πλέον κάθε «καλό» νέο αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη και κάθε «κακό» σαν πολύ άσχημο.
Είναι έκδηλο ότι η ψυχολογία έχει αλλάξει επί τα χείρω. Αίσθηση μου είναι ότι στο ερχόμενο διάστημα η όποια προσπάθεια ανόδου ή νέων υψηλών, στις αγορές της Αμερικής, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ευκαιρία πώλησης, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.
Στο συγκεκριμένο βήμα όμως, εκτός από την έκθεση μιας γενικόλογης αίσθησης για την αγορά και ανεξάρτητα με το ποιά θα είναι η κατεύθυνση το επόμενο διάστημα, θέλουμε να αναδείξουμε κάποιες εταιρείες αξίας, οι οποίες έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας, μέσα στα χρόνια, ακόμη κι αν είναι λιγότερο γνωστές στο ελληνικό κοινό.
Το σεξ κινητοποιεί μια ολόκληρη βιομηχανία
Η σεξουαλική επαφή των δύο φύλων, κατά το κοινώς λεγόμενο, σεξ, πέρα από τα όποια θετικά ή αρνητικά πρόσημα βάζει κάποιος σε αυτή καθαυτή τη λέξη, κινητοποιεί, εκτός των συμμετεχόντων και μία ολόκληρη βιομηχανία.
Από το 1980 περίπου και μετά, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε o ιός του HIV, ξεκίνησε δειλά δειλά, πιο δυνατά μετά και πολύ έντονα πλέον η εκστρατεία κατά του ιού του aids, με πρώτο στόχο την ενημέρωση και πρώτο βασικό τρόπο αντιμετώπισης του, την προφύλαξη κατά την σεξουαλική πράξη, ιδιαίτερα μέσω των ανδρικών προφυλακτικών.
Σε αυτό το κομμάτι της προφύλαξης, εμπλέκονται δύο πολύ μεγάλες εταιρείες από τον τομέα των διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
Η Reckitt Benckiser (RB.L) και η Church & Dwight (CHD).
Η RB.L παράγει τα προφυλακτικά DUREX, ενώ η CHD τα προφυλακτικά TROJAN. Περιττό να αναφέρω πως και οι δύο μαζί ελέγχουν τεράστιο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς.
Και οι δύο εταιρείες είναι γνωστές για πλήθος άλλων προϊόντων. Στην RB.L ανήκουν brands όπως: SCHOLL, DETTOL, FINISH, WOOLITE, VEET. Ενώ η CHD είναι γνωστή περισσότερο εντός Αμερικής για προϊόντα όπως τα: ARM&HAMMER, SPINBRUSH, FIRST RESPONSE και άλλα.
Εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο είναι η χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά, καθώς τα γραφήματα και των δυο εταιρειών από την εισαγωγή τους στο εκάστοτε χρηματιστήριο διαπραγμάτευσης έως σήμερα, σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο είναι μόνιμα ανοδικά και υποστηρίζονται από βασικούς κινητούς μέσους όρους (ΚΜΟ).
Συγκρίνοντας τα γραφήματα των δύο εταιρειών με πολλά άλλα ιστορικά γραφήματα μετοχών, εμπορευμάτων, ορυκτών κλπ. δεν έχω βρει αντίστοιχα τόσο έντονα ανοδικά ιστορικά γράφημα. Δεν διατείνομαι ότι δεν υπάρχουν, αλλά θα ήμουν υπόχρεος αν κάποιος παρουσίαζε κάτι αντίστοιχο.
Όπως και να έχει αυτό το στοιχείο της χρηματιστηριακής τους συμπεριφοράς πρέπει να προσεχθεί. Η αξία τέτοιων εταιρειών είναι πολύ μεγάλη και σε μια ενδεχόμενη πτώση της αγοράς, ίσως χρήζουν πιο αυστηρής παρακολούθησης.
Εκτός όμως από την προφύλαξη υπάρχει και η αντιμετώπιση και γιατί όχι και η κάποιας μορφής πρόληψη πλέον. Ο εν λόγω ιός είναι στις βασικές στοχεύσεις εταιρειών βιοτεχνολογίας.
Στην πρώτη γραμμή της έρευνας καθώς και στα φάρμακα που κυκλοφορούν για την καταπολέμηση του ιού HIV είναι η εταιρεία Gilead Sciences (GILD, κεφαλαιοποίηση 120 δισ. δολάρια).
Παράγει φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού είτε σε συνδυασμό με άλλα σκευάσματα, είτε σε ένα σκεύασμα. Ενώ παράλληλα έχει σε ανάπτυξη σε διάφορες φάσεις, πολλές διαφορετικές γραμμές για επόμενης γενιάς θεραπείες του ιού HIV ή άλλων ασθενειών.
Για τόσο ειδικούς κλάδους βέβαια μόνο ειδικοί δεν είμαστε για να εκφέρουμε κάτι παραπάνω σαν άποψη, από μια απλή και πολύ επιδερμική αναφορά. Στο κομμάτι που αγγίζει βέβαια τη συμπεριφορά των μετοχών εταιρειών του κλάδου της βιοτεχνολογίας, αυτό που μπορούμε να καταθέσουμε είναι ότι οι διακυμάνσεις είναι τεράστιες, πολλές φορές επαναλαμβανόμενες και σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με άλλους κλάδους.
Με μεγαλύτερη προσοχή και φόβο μαζί, πρέπει να αντιμετωπίζονται οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης και χωρίς προϊόν σε παραγωγή ή έγκρισή από τις αρμόδιες αρχές (FDA).
Προσπαθώ μέσα αυτό το βήμα να εκφράζω τις προσωπικές σκέψεις μου για την πορεία της αγοράς και κάποιες εταιρείες ή κλάδους που μου έκαναν εντύπωση.