Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Κλείνει το κοινοβούλιο ο Τζόνσον, πέφτει η λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Κλείνει το κοινοβούλιο ο Τζόνσον, πέφτει η λίρα
Την αναστολή λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου ενέκρινε η βασίλισσα Ελισάβετ.

Την αναστολή της κοινοβουλευτικής περιόδου ζήτησε από τη βασίλισσα Ελισάβετ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε με τη βασίλισσα της Αγγλίας και της ζήτησε να αναστείλει την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο κατά την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επίσημου σώματος των συμβούλων της βασίλισσας, που είναι γνωστό ως Ιδιαίτερο Συμβούλιο του Στέμματος.

Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται πως η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα ανασταλεί κάποια ημέρα ανάμεσα στην 9η και τη 12η Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου. Οι ψηφοφορίες επί της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι πιθανόν να διεξαχθούν την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Τη σημερινή ημέρα η Μεγαλειότητά Της παρήγγειλε στο Συμβούλιο πως το Κοινοβούλιο θα ανασταλεί σε μία ημέρα όχι νωρίτερα από τη Δευτέρα, 9η ημέρα του Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα από την Πέμπτη, 12η ημέρα του Σεπτεμβρίου έως τη Δευτέρα 14η ημέρα του Οκτωβρίου 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πέφτει η στερλίνα

Η στερλίνα κατέγραψε πτώση κατά 1% έναντι του δολαρίου έπειτα από τις ανακοινώσεις, που ενισχύουν την υπόθεση ενός σκληρού Brexit. Συγκεκριμένα, η λίρα Αγγλίας βρέθηκε 1% χαμηλότερα από το όριο του 1,22 δολαρίου το πρωί της Τετάρτης, κατά την έναρξη της συνεδρίας, όμως ενδοσυνεδριακά πραγματοποιεί διορθωτικές κινήσεις.

Σφοδρές οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Βρετανοί πολιτικοί και βουλευτές αντέδρασαν με σφοδρότητα, καθώς πιστεύουν πως προχωρά στην κίνηση αυτή, ώστε να μην υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια για την λήψη νομοθετικών μέτρων με στόχο την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου.

Κόρμπιν: Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να λογοδοτήσει στο κοινοβούλιο

«Πρέπει να λογοδοτήσει στο κοινοβούλιο - όχι κλείνοντας το κοινοβούλιο, αλλά παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις και απαντώντας στις ερωτήσεις... Οταν το κοινοβούλιο θα συνέλθει βάσει του χρονοδιαγράμματός του για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την επόμενη εβδομάδα, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να προωθήσουμε νομοθεσία για να προλάβουμε αυτό που πάει να κάνει και το δεύτερο θα είναι η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του κάποια στιγμή», είπε ο ηγέτης των Εργατικών.

Κόβενι: Ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι όλο και πιο πιθανό

Δεν θα υποστηρίξει την απάλειψη του backstop στο πλαίσιο του Brexit η Ιρλανδία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι, προσθέτοντας ότι το Δουβλίνο είναι διατεθειμένο να διερευνήσει άλλες διευθετήσεις στο μέλλον.

«Η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης, περιλαμβανομένου του πλέον περίφημου backstop, απλώς δεν μπορεί να είναι αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης», είπε ο Κόβενι.

«Ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι όλο και πιο πιθανό», είπε αντιδρώντας στην σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την αναστολή λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου.

Χάμοντ: Τις επόμενες μέρες η όποια κίνηση για να εμποδιστεί ένα no deal Brexit

«Πολλοί συνάδελφοί μου θα προτιμούσαν να περιμένουν…και να κινηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό πλέον δεν είναι εφικτό», τόνισε ο τέως υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας σε δημοσιογράφους.

«Θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι όταν το κοινοβούλιο ξαναρχίσει τις εργασίες του την ερχόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider