Μείωση του ρίσκου εκτέλεσης του αναπτυξιακού πλάνου στο Ελληνικό, μεγαλύτερη ορατότητα και ενίσχυση της ταμειακής θέσης της Lamda προσφέρει η υπογραφή SPAs (οριστικά συμβόλαια και προσύμφωνα αγοραπωλησίας) για την πώληση πέντε διαφορετικών οικοπέδων εντός του έργου στο Ελληνικό.
Τα οικόπεδα είναι συνολικής επιτρεπόμενης οικοδομήσιμης επιφάνειας περίπου 51χιλ. τ.μ. και το συνολικό τίμημα διαμορφώνεται στα 106 εκατ. ευρώ ή 2.100 ευρώ ανά τ.μ. με αγοραστές τις Brook Lane, Ten Brinke, Hellenic Ergon και Daedalus Development.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέσω αυτής της κίνησης μειώνεται το ρίσκο εκτέλεσης του συνολικού έργου, καθώς οι αγοραστές αναλαμβάνουν την αξιοποίηση αυτών των οικοπέδων, ενώ η επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης και ανάπτυξης συμβάλλει στην ανάδειξη της αξίας του έργου του σε μια πιο σύντομη χρονική βάση.
Παράλληλα, βελτιώνει την ταμειακή θέση της Lamda, καθώς φέρνει πιο μπροστά ταμειακές ροές από τη «φάση 2» που αναμένεται να ξεκινήσει μετά το 2027. Επιπλέον, διαμορφώνει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς της υποκείμενης αξίας των οικοπέδων του Ελληνικού τα οποία έχουν αξία πώλησης 2.100 ευρώ ανά τ.μ. και λογιστική αξία 531 ευρώ ανά τ.μ.
Η εναπομένουσα οικοδομήσιμη έκταση του Ελληνικού είναι περίπου 1 εκατ. τ.μ. με εκτιμώμενο συνολικό κόστος για το συνδυασμένο κόστος απόκτησης γης και ανάπτυξης υποδομών να κινείται αρκετά χαμηλότερων των 1.000 ευρώ ανά τ.μ.
Μερίδα αναλυτών σημειώνει πως η συνολική λογιστική αξία των οικοπέδων διαμορφώνεται στα 27 εκατ. ευρώ ή 531 ευρώ ανά τ.μ. που είναι ελαφρώς μικρότερη από τη μέση λογιστική αξία οικοπέδου στο Ελληνικό συνολικά (περίπου 800 ευρώ ανά τ.μ.), καθώς τα οικόπεδα που πουλήθηκαν είναι πιο κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Η Lamda θα εγγράψει έκτακτο κέρδος 76 εκατ. ευρώ (μέσω της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης) από την πώληση των πέντε οικοπέδων στο Ελληνικό, που αυξάνει το book value κατά 0,4 ευρώ ανά μετοχή και την εσωτερική αξία (NAV) κατά 5%. Τα 106 εκατ. ευρώ που έλαβε η Lamda μεταφράζονται σε 0,6 ευρώ ανά μετοχή, ή περίπου το 8% της κεφαλαιοποίησής της, ενώ ταυτόχρονα υποχωρει και το ρίσκο εκτέλεσης του έργου, όπως σημειώνει η Wood.
Παρά το τελευταίο ρίσκο και την περιορισμένη ορατότητα σε επίπεδο αποδόσεων που μπορεί να αποφέρει το έργο, η Lamda παραμένει το πιο δυνατό «play» γύρω από τον κλάδο του real estate στην εγχώρια αγορά. Το χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων εμπορικών κέντρων ισχυροποιείται από την αύξηση των ενοικίων, που υποστηρίζεται από την αύξηση του κύκλου εργασιών των ενοικιαστών, τη στιγμή που και οι μαρίνες προσφέρουν μια καλή απόδοση. Επιπλέον, τα διαμερίσματα στο Ελληνικό πωλούνται αρκετά γρήγορα και σε υψηλότερες τιμές από τα αρχικά επίπεδα που είχε υπολογίσει η Wood.
Περίπου τα μισά από τα οικιστικά διαμερίσματα της «πρώτης φάσης» έχουν ήδη πουληθεί ή έχουν δεσμευθεί από αγοραστές. Για τα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού, τα ενοίκια ξεπερνούν επίσης τα επίπεδα που υπέθετε αρχικώς η Wood, ενώ και τα πάγια έξοδα είναι υψηλότερα από αυτά που ανέμενε. Ωστόσο, εάν η Lamda είναι σε θέση να παραδώσει τα έργα της «πρώτης φάσης» εντός του προϋπολογισμού, τότε οι υψηλότερες τιμές πώλησης και τα ενοίκια τόσο στα υπάρχοντα εμπορικά κέντρα όσο και στα υπό ανάπτυξη αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων των αναλυτών για τα επίπεδα κερδοφορίας και την εσωτερική αξία.
Ο κίνδυνος που εντοπίζει η Wood είναι, είτε οι κεφαλαιουχικές δαπάνες - επενδύσεις είτε οι λειτουργικές δαπάνες (ή και τα δύο) που σχετίζονται με το Ελληνικό να υπερβούν τις εκτιμήσεις της, πιέζοντας τα περιθώρια και τις αποδόσεις που μπορεί να δημιουργήσει το έργο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Lamda στοχεύει σε έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για φέτος. Μέχρι τα τέλη Μαΐου έφτανε τα 0,86 δισ. ευρώ και με την τελευταία συναλλαγή θα πλησιάσει τα 0,97 δισ. ευρώ.