Τόμσεν: Οι προβλέψεις για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν υπερβολικά αισιόδοξες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τόμσεν: Οι προβλέψεις για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν υπερβολικά αισιόδοξες
Αναφερόμενος στο σήμερα, ο Πολ Τόμσεν έκανε λόγο για υψηλές δαπάνες σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ενώ υψηλό χαρακτήρισε και το αφορολόγητο όριο.

Την παραδοχή πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έσφαλε στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, θεσπίζοντας υπερφιλόδοξους στόχους για το ελληνικό πρόγραμμα, διατύπωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση στο London School of Economics, ο Τόμσεν έκανε λόγο για διαχρονική έλλειψη πολιτικής στήριξης του προγράμματος στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε αβεβαιότητα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Κάνοντας μια αναδρομή στις δύσκολες μέρες της ελληνικής κρίσης, ο Τόμσεν ανέφερε τα εξής «Το 2010 υποθέσαμε ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν οκτώ χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ χειρότερο. Σήμερα, σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ακόμα 22% κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα. Αν χρησιμοποιήσουμε την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πάρει έως το 2031 για να επιστρέψει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα. Αν πάρουμε την πρόβλεψη του ΔΝΤ θα πάρει δυο-τρία χρόνια περισσότερο. Άρα σαφώς έχουμε πολλές εξηγήσεις να δώσουμε».

Αναφερόμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο Τόμσεν υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τα υπερπλεονάσματα προκειμένου να αποφύγει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Τόμσεν επανέλαβε την ανάγκη για περικοπές συντάξεων αλλά και μείωση του αφορολόγητου. Ειδικότερα, έκανε λόγο για υψηλές δαπάνες σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ενώ σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο όριο, σημείωσε, ότι σε σχέση με το μέσο μισθό είναι πάνω από 2,5 φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.«Θεμελιωδώς, η Ελλάδα συνεχίζει να προσφέρει επίπεδα συντάξεων συγκρίσιμα με αυτά των πλουσιότερων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς τα ίδια επίπεδα φορολόγησης της μεσαίας τάξης», σημείωσε.

«Κοιτάζοντας πίσω, θα έλεγα ότι ήμασταν πολύ αισιόδοξοι» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ικανότητα, στο βαθμό και στο χρονικό περιθώριο προσαρμογής που αναμενόταν από την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Τόμσεν εξήρε την «εντυπωσιακή» προσήλωση των Ευρωπαίων στην Ελλάδα, αλλά και την εξίσου «εντυπωσιακή» προσήλωση της Ελλάδας στο να κάνει ό,τι χρειάζεται για να «ξεκλειδώσει» αυτή την ευρωπαϊκή στήριξη.

Καταλήγοντας ο Δανός οικονομολόγος τόνισε ότι ενώ έχει αποκατασταθεί ένας σημαντικός βαθμός μακροοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα, εκκρεμούν ακόμα θεμελιώδεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider