Ικανοποίηση έφερε στην εγχώρια, αλλά και διεθνή αγορά η απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β+ προηγουμένως, το βράδυ της Παρασκευής.
Η αναβάθμιση μπορεί μεν να είχε προεξοφληθεί από την αγορά, έχει δε μεγάλη σημασία, αφού είναι η πρώτη αναβάθμιση της Ελλάδας, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και την αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα. Η αναβάθμιση αποτιμάται ως ψήφος εμπιστοσύνης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα, μέσα από τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει και τις επενδύσεις που δρομολογεί.
Παράλληλα, στρώνει το χαλί για την ένταξη της χώρας στο νέο γύρο Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ που ξεκινά τον Νοέμβριο.
Με «όπλα» τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και με αιχμή το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα για την επιστροφή της στο ραντάρ των επενδυτών. Διαδικασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, μετά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα οποία έχουν αγγίξει οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων. Και μπορεί η Ελλάδα να εξακολουθεί να απέχει από την επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο η αναβάθμισή της την φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο investment grade.
Η αναβάθμιση από την S&P εντάσσεται σε ένα μπαράζ θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία, αφού προηγήθηκε η αναβάθμιση της Ελλάδας, την περασμένη εβδομάδα, από τον γερμανικό οίκο Scope Ratings. Με την έλευση του Νοεμβρίου, αναμένεται και η αναβάθμιση της χώρας από τον καναδικό οίκο DBRS.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το βράδυ της Παρασκευής ο Standard & Poor’s, προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα σε ΒΒ- από Β+ προηγουμένως με θετικό outlook.
Όπως τονίζεται στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης, η αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα ακολουθεί τις εξελίξεις που μειώνει σημαντικά τους δημοσιονομικούς κινδύνους για την ελληνική κυβέρνηση. Το θετικό outlook υποδηλώνει πως ενδέχεται να ακολουθήσει νέα αναβάθμιση της Ελλάδας εντός 12 μηνών, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας παράλληλα τις οικονομικές προοπτικές και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Καταλυτικός παράγοντας για πιθανή νέα αναβάθμιση είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.
Ο Standard & Poor’s εκτιμά ότι το πλεόνασμα στην κατάρτιση του φετινού προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,3% του ΑΕΠ με το πρωτογενές πλεόνασμα να υπερβαίνει το στόχο και να αγγίζει το 4,3%. Ο οίκος προβλέπει πλεόνασμα 0,8% για το 2020 με το πρωτογενές πλεόνασμα να ευθυγραμμίζεται με το στόχο του 3,5%. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μείωση του γενικού χρέους στο 166% του ΑΕΠ από 174% τo 2019.
Η τροχιά της απομείωσης του χρέους τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί από τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη στήριξη της μείωσης των «κόκκινων δανείων» αλλά και στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Στην έκθεση της η S&P τονίζει πως η Ελλάδα θα αποφύγει μια πιθανή απόκλιση από τους στόχους που έχει συμφωνήσει μέχρι να υπάρξει σύγκλιση για χαμηλότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% ως το 2023.
Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση αποδεικνύει ότι η οικονομία μας γίνεται ολοένα ισχυρότερη
Με ανάρτησή του στο twitter, o Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζει ότι «η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor's αποδεικνύει ότι η οικονομία μας γίνεται ολοένα ισχυρότερη».
«Η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας. Και είμαστε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτό», προσθέτει ο Πρωθυπουργός.
Σταϊκούρας: Βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα
«Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα. Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, ώστε η χώρα, το συντομότερο δυνατό, να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις. Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.
Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.