Νέα ιστορικά χαμηλά για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα ιστορικά χαμηλά για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται να λειτουργούν ως ασφαλές «καταφύγιο» για τη διεθνή κοινότητα, στη σκιά της μεγάλης αναταραχής που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σήμερα Δευτέρα, εν μέσω διεθνούς κύματος τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα, την ώρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών δέχεται νέες πιέσεις.

Οι λόγοι που στρέφουν τους επενδυτές στα κρατικά ομόλογα

Η κρίση του κοροναϊού και ο φόβος των επενδυτών πως θα επηρεάσει την κερδοφορία και τις μετοχές διεθνών κολοσσών, οι πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία και Ιρλανδία, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη Βρετανία οδηγούν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Η Ελλάδα κερδίζει από αυτή την τάση. Με τους επενδυτές να προεξοφλούν την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας μας σε «επενδυτική βαθμίδα», τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα επανεπένδυσης ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι τοποθετήσεις στο ελληνικό χρέος είναι πιο εύκολες σε σχέση με το παρελθόν.

Οι αποδόσεις

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε σήμερα στο 1,018%, όταν προ έτους ήταν στο 4,01%. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου λήξης το 2033 ανήλθε χθες σε μόλις 1,401%, όταν προ έτους ήταν στο 4,52%.Η δε απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 0,295%. Να σημειωθεί πως η απόδοση του εν λόγω ομολόγου προ έτους ήταν στο 3,4%.

Σημειώνεται πως για να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει η ελάχιστη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση που θα της δίνουν οι οίκοι Fitch και Standard & Poor’s να είναι «ΒΒΒ-», η χορηγούμενη από τον οίκο Moody’s διαβάθμιση να είναι «Baa3» και η διαβάθμιση του οίκου DBRS στο «BBB».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider