Ποιοι χάνουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Βρούτση και πόσο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιοι χάνουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Βρούτση και πόσο
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που στοχεύει να «διορθώσει» τις αδικίες του λεγόμενου Νόμου Κατρούγκαλου, έχει κερδισμένους και χαμένους.

Νόμος του κράτους θα γίνει σε λίγες ημέρες το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή και αλλάζει το καθεστώς στην κύρια και επικουρική ασφάλιση, στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλά και στις εισφορές των μισθωτών.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 104 άρθρα και στόχος του είναι να «διορθώσει» τις αδικίες του λεγόμενου Νόμου Κατρούγκαλου, έχει κερδισμένους και χαμένους. Ορισμένες διατάξεις του οδηγούν σε απώλεια χρημάτων τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για τους συνταξιούχους, σε πέντε βασικές κατηγορίες.

Οι μεγάλοι χαμένοι του νόμου Βρούτση είναι οι εξής:

1. Ελεύθεροι επαγγελατίες: Η αύξηση της κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 20%, θα επιβαρύνει την συντριπτική πλειοψηφία τους, καθώς περίπου το 80% των επαγγελματιών κατέβαλαν με το προηγούμενο σύστημα ασφάλιστρα ύψους 185 ευρώ το μήνα.

Οι νέες κατώτατες εισφορές τους διαμορφώνονται στα 220 ευρώ το μήνα, με το νέο νόμο, γεγονός που συνεπάγεται ετήσια επιβάρυνση κατά 420 ευρώ (35 ευρώ το μήνα) στον καθένα.

2. Αγρότες: Αυξάνεται στα 121 ευρώ η ελάχιστη εισφορά που θα πρέπει να πληρώνουν οι αγρότες με το νέο καθεστώς. Η αύξηση είναι της τάξης του 4,3% για το επόμενο έτος, συγκριτικά με τα 114 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα, ενώ ως το 2022 η αύξηση ξεπερνά το 8%. Άρα οι εισφορές κλάδου σύνταξης των ανθρώπων της υπαίθρου αυξάνονται από 2 έως 8 ευρώ το 2021 και το 2022.

3. Μακρύς εργασιακός βίος: Αδικημένοι θα είναι οι εργαζόμενοι που από την 1/1/2020 και μετά θα βγουν στη σύνταξη με περισσότερα από 40 έτη απασχόλησης, γιατί με το νόμο Βρούτση δεν προβλέπεται αυξημένο ποσοστό αναπλήρωσης για πάνω από τα 44 έτη ασφάλισης.

Αντίθετα, όσοι βγουν στη σύνταξη με 30 έτη και κάτι, θα επωφεληθούν από τα νέα αυξημένα ποσοστά. Η μέγιστη απόδοση σύνταξης είναι στο κλείσιμο των 40 ετών και υποχωρεί από το 41ο έτος γιατί χαμηλώνει η προσαύξηση.

4. Άνεργοι: Στους χαμένους ασφαλώς και συγκαταλέγονται οι άνεργοι, καθώς η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ θα στερήσει από τον Οργανισμό πολύτιμα κονδύλια και μάλιστα σε μια συγκυρία που οι άνεργοι είναι εγκλωβισμένοι στην απραξία εδώ και μια δεκαετία.

Έτσι ο Οργανισμός θα βρεθεί με λιγότερα κονδύλια φέτος κατά 240 εκατ ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα περιοριστούν δραματικά τα προγράμματα απασχόλησης που έχουν ως στόχο να βρουν δουλειά σε κάποιους από τους 915.000 που παραμένουν εκτός εργασίας.

5. Συνταξιούχοι: Τέλος απώλειες θα μετρήσουν 9 στους 10 συνταξιούχους, από την κατάργηση της 13ης σύνταξης. Μάλιστα 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έλαβαν τον Μάιο του 2019 μια ολόκληρη σύνταξη, ενώ άλλοι 1,7 εκατ. συνταξιούχοι ενίσχυσαν σημαντικά το εισόδημά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider