Τις 400.000, δηλαδή το στόχο που είχε θέσει το ΥΠΟΙΚ, ξεπέρασαν το πρωί της Πέμπτης οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα 5. Η προθεσμία για τις αιτήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος λήγει την Παρασκευή με αυξανόμενες τις πιέσεις για παράταση από φοροτεχνικούς και μέρος του επιχειρηματικού κόσμου.
Η επέλαση της πανδημίας, η προοπτική μη επιστροφής του 50% του ποσού σε συνδυασμό με την ελπίδα ανάκαμψης μετά την κρίση είναι οι βασικοί λόγοι της πολύ μεγάλης συμμετοχής, εκτιμούν αρμόδιες πηγές. Το ΥΠΟΙΚ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης, χωρίς όμως να έχει λάβει αποφάσεις επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει την πληρωμή των δικαιούχων.
Σημειώνεται πως σε αυτό το 5ο κύκλο Επιστρεπτέας η πρώτη αίτηση που τώρα γίνεται είναι απλά εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Θα πρέπει να ακολουθήσει ο υπολογισμός του αλγόριθμου κατανομής των 1,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται και να εκδοθεί η σχετική απόφαση. Θα οδηγήσει στον 2ο κύκλο αιτημάτων χορήγησης που θα συνοδεύεται με σταδιακή καταβολή των χρημάτων.
Σημειώνεται πως έχει ορισθεί ως ελάχιστο ποσό τα 1.000 ευρώ. Το εν λόγω ποσό δεν θα συμψηφίζεται με τις καταβολές της Επιστρεπτέας 4 αλλά δεν θα ισχύει το ίδιο μεγαλύτερα ποσά χορήγησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος αξίας άνω των 1.000 ευρώ ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.
Όπως έχει ανακοινωθεί, το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο. Προϋπόθεση είναι η διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και την 30ή/6/2021. Καλύπτει και νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έως και τον Σεπτέμβριο του 2020.
Αν η προθεσμία υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ δεν παραταθεί, τότε οι πληρωμές προς τους δικαιούχους μπορούν να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.
Η κυβέρνηση περιμένει τα στοιχεία του 2020 που θα μαζέψει από τους επιχειρηματίες. Και τούτο ούτως ώστε να έχει μία συνολική εικόνα για τον προηγούμενο χρόνο και να υπολογίσει τις ανάγκες του ιδιωτικού τομέα για μέτρα στήριξης το επόμενο διάστημα και σε πιο εξειδικευμένη μορφή.