Την μεγάλη επιτυχία της Επιστρεπτέας 5 που συγκεντρώνει μέχρι στιγμής πάνω από 400.000 αιτήσεις ενδιαφέροντος (Ξεπέρασαν τις 400.000 οι αιτήσεις για την Eπιστρεπτέα 5 - Τι θα κρίνει μία παράταση ), επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Προανήγγειλε πως τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να προσβλέπουν σε Επιτρεπτές Προκαταβολές και επισήμανε ότι ήδη οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 400.000 (στις 437.293 ήταν το μεσημέρι της Πέμπτης) και θα οδηγήσουν σε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ χρηματοδότηση μέσα στον Ιανουάριο.
Για το αίτημα της αγοράς περί παράτασης του 5ου κύκλου Επιστρεπτέας επισήμανε ότι η αγορά πιέζει και για να κλείσει αύριο η πλατφόρμα. Και τούτο «για να γίνει γρήγορα εκταμίευση των πόρων. Αντιλαμβάνεται συνεπώς ότι θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών κάθε φορά, σε κάθε μέτρο να κρατάει μία ισορροπία» είπε ο ΥΠΟΙΚ. Ανέφερε πως «υπάρχουν πράγματι πολίτες, λογιστές και επιμελητήρια τα οποία ζητούν παράταση και δυνατότητα διορθώσεων» και τούτο «αξιολογείται». Πρόσθεσε όμως πως ταυτόχρονα, κάθε μέρα λαμβάνουμε μηνύματα να κλείσει η πλατφόρμα γιατί «αν υπάρχει καθυστέρηση, παράταση τότε θα αργήσουμε να μοιραστούμε πόρους στην πραγματική οικονομία». «Είναι κάτι που να σταθμίσουμε αύριο, ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που είναι πολύ έντονο» είπε και πρόσθεσε πως αν υπάρχει παράταση «θα είναι ολιγοήμερη». Εξήγησε πω μόνο αν κλείσει η πλατφόρμα αύριο ή γίνει ολιγοήμερη μόνο παράταση θα είναι εφικτή η πληρωμή των 1,5 δις ευρώ μέσα στον Ιανουάριο, έστω και για την μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων.
Εξήγησε πως ο βασικός σχεδιασμός περιλαμβάνει έναν ακόμα κύκλο Επιστρεπτεας «ανεξάρτητα με το πώς θα κινηθεί η οικονομία το επόμενο δίμηνο». Δηλαδή και στο σενάριο που θα αρχίσει σταδιακά η οικονομία να ανοίγει το επόμενο διάστημα, αφού θα «πρέπει να είμαστε κοντά στην επιχειρηματικότητα και τα επόμενα βήματά της».
«Είναι προφανές πως αυτό το κρίνουν οι εξελίξεις» ανέφερε για το αν θα υπάρξει και ένας 7ος κύκλος επιστρεπτέας. «Έχουμε σχετική ορατότητα για το τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες» είπε. Για το τι θα γίνει μετά το Μάρτιο Απρίλιο του 2021 «εξαρτάται από το πώς θα είναι η οικονομία τότε και ποιες θα είναι οι προοπτικές που ανοίγονται για το καλοκαίρι και για την υπόλοιπη χρονιά» επισήμανε ο υπουργός αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνέχεια στο εν λόγω μέτρο, κάτι που προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Νέα μέτρα
Για το αν υπάρχει κάποιο επόμενο πακέτο στήριξης επισήμανε ότι ακολουθείται η δυναμική της υγειονομικής κρίσης. Επισήμανε πως τα μέτρα που ακολουθούνται είναι μέτρα που έχουν πετύχει και θα επεκταθούν ανάλογα. Περιέγραψε τα μέτρα στήριξης και επισήμανε πως θα υπάρχει επιπλέον στήριξη στο θέμα των ενοικίων. Για πιθανά πρόσθετα μέτρα εξήγησε πως θα εξαρτηθούν από το πώς θα πηγαίνει η αντιμετώπιση της κρίσης. «Σε κάθε περίπτωση έχουμε ένα βασικό σχεδιασμό για το πώς θα κατανείμουμε τους διαθέσιμους πόρους μέσα στο 2021 χωρίς να σημαίνει αυτό ότι η εν λόγω δυναμική δεν μπορεί να αλλάξει το επόμενο διάστημα» είπε.
Επίδομα θέρμανσης
Είπε πως ήδη 681.000 νοικοκυριά έχουν κάνει αίτηση για επίδομα θέρμανσης και δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Όπως επισήμανε το περιθώριο υποβολής λήγει «γιατί πρέπει να σεβαστούμε κομμάτι της κοινωνίας που έχει υποβάλει αίτηση».
Επανέλαβε ότι από Δευτέρα θα γίνουν οι πληρωμές για το μήνα Νοέμβριο των πληττόμενων ιδιοκτητών ακινήτων. Για τη Γέφυρα 2 είπε ότι έχει συνταχθεί η σχετική διάταξη και «την συζητάμε τους θεσμούς», εξηγώντας πως η Ελλάδα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και πως αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την 9η αξιολόγηση. Είπε πως είναι μία Γέφυρα για τα νομικά πρόσωπα.
Για τις αντοχές της Ελληνικής οικονομίας ανέφερε πως τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν στα 32 δισ. ευρώ. Εξήγησε πως έχουν χρησιμοποιηθεί για μέτρα στήριξης άνω των 24 δισ. ευρώ.
Πιο ρηχή η ύφεση
Εξήγησε πως η ύφεση του 2021 θα εξαρτηθεί από το πως σε όλη την Ευρώπη - όχι μόνο στην Ελλάδα – θα προχωρήσει το ζήτημα της χορήγησης και της διάθεσης των εμβολίων. Πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί με ασφάλεια η ανοσία και πως αυτό θα επηρεάσει τον τουρισμό. Δηλαδή αυτούς που θα έρθουν από το εξωτερικό προς την Ελλάδα και όχι μόνο τον εσωτερικό τουρισμό. Άρα επίσημα η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,8% φέτος δεν έχει αλλάξει, είπε.
Για το 2020 αναφέρθηκε στους οργανισμούς που συγκλίνουν πως η ύφεση μπορεί να είναι οριακά κάτω από το 10%. Αλλά επισήμως είπε η κυβέρνηση παραμένει στην εκτίμηση για 10,5% πτώση του ΑΕΠ και «ότι καλύτερο είναι προφανώς θετικό για τη χώρα και για την προσπάθεια που έχει καταβάλει η κοινωνία».