Η Ελλάδα είναι στην ομάδα των «πρώτων» κρατών μελών από άποψης προετοιμασίας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Είναι ένα από τα 16 κράτη που έχουν παρουσιάσει προσχέδιο και μετά από πληθώρα επαφών με την Κομισιόν θεωρείται πως είναι από τα πιο ώριμα και λεπτομερή.
Η πορεία των σχεδίων συζητήθηκε χθες και σήμερα σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ της ΕΕ. Από το έγγραφο που παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση του Ecofin προκύπτει όμως και πως ο «δρόμος» που απομένει έως τα οριστικά σχέδια έχει αρκετά βήματα ακόμη.
Τούτο προκύπτει μέσα από 6 άξονες συστάσεων προς όλους τους Υπουργούς Οικονομικών. Περιγράφουν την κατάσταση και απευθύνουν σχόλια για την προετοιμασία των κρατών- μελών:
1. Καταγράφονται ανεπαρκή στοιχεία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων σε σύγκριση με τις επενδύσεις. Υπάρχει απουσία γενικής στρατηγικής ανάπτυξης που να βασίζεται στη πράσινη / ψηφιακή μετάβαση.
2. Πρέπει το κάθε σχέδιο να περιλαμβάνει όλες ή ένα σημαντικό μέρος των ειδικών για κάθε χώρα συστάσεων (του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου) που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των οικονομιών. Τα κενά ποικίλλουν, αλλά συνήθως εντοπίζονται σε πολιτικά ευαίσθητες περιοχές.
3. Ορισμένα σχέδια υπολείπονται των ψηφιακών και κλιματικών στόχων ή δεν διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται. Η αρχή «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» στο περιβάλλον δεν είναι ακόμη πλήρως εγγυημένη.
4. Πρέπει να εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα που να βελτιώνουν την ποιότητα των φορολογικών εσόδων και των δημοσίων δαπανών και, κατά συνέπεια, να υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Επιπλέον, ορισμένα σχέδια περιλαμβάνουν μέτρα που αντιστοιχούν σε επαναλαμβανόμενες δαπάνες και ως εκ τούτου δεν είναι επιλέξιμα.
5. Υπάρχει ανεπάρκεια στοιχείων και ανάγκη για επιπλέον ανάλυση σε πεδία όπως: ορόσημα, στόχοι, έλεγχοι, εκτίμηση οικονομικών επιπτώσεων, υπολογισμός κόστους και συμπληρωματικότητα με άλλα κοινοτικά κονδύλια.
6. Καταγράφεται ανεπάρκεια στο χρονοδιάγραμμα και στην ποιότητα συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων και άλλων ενδιαφερομένων
Γενικά ο απολογισμός μέχρι στιγμής δείχνει πως:
*Σε 5 κράτη υπάρχουν άτυπες συζητήσεις με την Επιτροπή, αλλά δεν παρουσιάστηκε σχέδιο
*Σε 6 περιπτώσεις παρουσιάστηκε ένα περίγραμμα ή ένας μικρός αριθμός παραμέτρων του χεδίου
* Σε 16 κράτη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) παρουσιάστηκε ένα προσχέδιο ή μεγάλος αριθμός παραμέτρων.
Το πόρισμα εστάλη από την Επιτροπή που συντονίζει την προετοιμασία. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με στόχο την κατάθεση του τελικού σχεδίου έως τον Μάρτιο.
Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image