Τα ανοικτά πεδία διαβουλεύσεων για την 10η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας έχουν αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποκρυσταλλώνουν τα κλιμάκια των θεσμών, στις πρώτες διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν (αμέσως μετά το καθολικό Πάσχα) ενόψει του «ραντεβού» που έχουν θέσει οι επικεφαλής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στις 20 και 21 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διεξαχθούν οι επαφές «κορυφής» για το πόρισμα που έχει προγραμματιστεί να δημοσιοποιηθεί στις 26 Μαΐου και θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την έγκριση του επόμενου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος (αξίας 640 εκατ. ευρώ περίπου) στο Eurogroup του Ιουνίου.
Η αίσθηση πως δεδομένων των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία το κυβερνητικό έργο υλοποιείται σχετικά ικανοποιητικά υπάρχει από τις πρώτες επαφές, ωστόσο πολλά κρίσιμα πεδία είναι ανοικτά. Τα πιο πιεστικά χρονικά θέματα συνδέονται με τις αντοχές του Προϋπολογισμού και των κρατικών ταμείων για να παρέχουν μέτρα στήριξης, αλλά και με τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Μεγάλα ζητήματα είναι, επίσης, οι οφειλές του κράτους προς ιδιώτες αλλά και οι καταπτώσεις εγγυήσεων (στα οποία ζητούνται νέα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις).
Αντοχές προϋπολογισμού και διαθεσίμων
Στο μέτωπο των μέτρων στήριξης, η θέση που μεταφέρεται (με βάση και τις αποφάσεις του Eurogroup) είναι να συνεχισθεί η λήψη αυτών, επομένως αναμένεται πως το έλλειμμα φέτος θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε υπολογισθεί και η επιβάρυνση του χρέους ισχυρότερη. Ωστόσο, «συστήνεται» να συνεχισθούν τα μέτρα αλλά να γίνουν πιο στοχευμένες κινήσεις σε πολίτες και εταιρείες που πραγματικά έχουν δεχθεί πλήγμα (σ.σ. κάτι που ήδη αντικατοπτρίζεται και στις κυβερνητικές ανακοινώσεις), αλλά και να δοθεί έμφαση στη διάσωση βιώσιμων εταιρειών.
Η ανάκαμψη στην Ελλάδα εκτιμάται πως θα επιβαρυνθεί από μία πιο αργή επάνοδο του τουρισμού. Ωστόσο, θεωρείται ως σημαντικός μοχλός ώθησης το σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης (που δεν έχει ακόμη εισαχθεί στις προβλέψεις των θεσμών) και συστήνεται η ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση ολοκληρώνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας (που θα συζητήσει με τους θεσμούς) για να το καταθέσει έως το τέλος Απριλίου στις Βρυξέλλες με προβλέψεις έως και το 2024 αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που θα καταθέσει στη Βουλή αργότερα (κανονικά θα πρέπει η κίνηση να γίνει τον Μάιο).
Τα στοιχεία που θα λάβει η Επιτροπή από την Αθήνα (σ.σ. έχει ήδη λάβει απολογιστικά για το έλλειμμα), έχουν ειδική σημασία. Θα προσμετρηθούν στις συστάσεις που θα εκδώσει στα τέλη Μαΐου για την σύνταξη των νέων Προϋπολογισμών των κρατών, αλλά και στις εαρινές της Εκτιμήσεις. Θα είναι και η «βάση» για την νέα μεγάλη «μάχη» για χαμηλότερα πλεονάσματα.
Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει την πρόθεσή της για παράταση των προσωρινών μέτρων ελάφρυνσης (όπως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022). Ωστόσο, έχει διαμηνύσει πως το πλήρες πακέτο μέτρων του 2022 θα αποκρυσταλλωθεί μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022 τον Οκτώβριο, όταν θα έχει φανεί καλύτερα και η πορεία της πανδημίας (και άρα των πυρομαχικών που θα έχουν δαπανηθεί για μέτρα στήριξης, με τον λογαριασμό να έχει φτάσει στη 2ετία ήδη στα 40 δισ. ευρώ) αλλά και με μία καλύτερη εικόνα για το μέγεθος της «ελαστικότητας» που θα ισχύει πανευρωπαϊκά για το 2022.
Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ικανοποιητικά, κατά την άποψη των θεσμών, στους οποίους φέρεται να μεταφέρεται η πρόθεση της κυβέρνησης για νέους κύκλους ενίσχυσής τους μέσα από έξοδο στις αγορές, ενώ εκτιμάται πως επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών για εύρος 2ετίας, όπως επισημαίνεται ρητά και στο Σχέδιο Ανάκαμψης.
Καταπτώσεις εγγυήσεων, κρατικά «φέσια» και τράπεζες
Μετά και την νέα άνοδο των οφειλών προς ιδιώτες οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν νέο σχέδιο εξόφλησης. Που να μην έχει «ρήτρα» όχι μόνο για τις εκκρεμείς συντάξεις, αλλά και για τις υπόλοιπες οφειλές (φορέων του δημοσίου και φορολογικές). Επίσης θέτουν επιτακτικά το θέμα των καταπτώσεων εγγυήσεων. Το θεωρούν ως μεγάλο δυνητικό κίνδυνο λόγω της πανδημίας.
Στο τραπεζικό πεδίο, δίδεται μεγάλη έμφαση στην έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, στις δεσμεύσεις και στα βήματα που θα οδηγήσουν από το φθινόπωρο στην επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, στην αποκλιμάκωση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν Κατσέλη, στην εφαρμογή του Γέφυρα 2, στην προώθηση του Ηρακλή 2 αλλά και στις υπόλοιπες παρεμβάσεις για την μείωση των κόκκινων δανείων.
Διαβάστε επίσης
Φωτογραφία: Associated Press