Στόχος για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δις ευρώ είναι προς το τέλος της άλλης εβδομάδας να γίνει η αποστολή του τελικού πακέτου στην Κομιισόν, αλλά αναμένονται ακόμη κάποια τελικά σχόλια από την Κομισιόν πριν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία κατάθεσης, ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ. «Είμαστε πάρα πολύ κοντά στις συζητήσεις, και οι συναντήσεις έχουν περιοριστεί» είπαν μιλώντας για 1- 2 θέματα που είναι προς συζήτηση ακόμη.
Δεν ανησυχούν για την πολύ αργή διαδικασία σε κράτη της Ευρώπης αναφορικά με τους Ιδίους πόρους, ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ (σε σχέση με την έλευση της προκαταβολής του 13% ή των 4 δισ. ευρώ). Και τούτο γιατί στην Αμερική υπάρχει μία πολύ μεγαλύτερη σε όγκο αντίδραση μέτρων στήριξης από ότι την Ευρώπη, αν εξαιρεθεί η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οποία «κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο».
Μάλιστα εκτίμησαν πως πολλές χώρες δεν θα ζητήσουν το εργαλείο των δανείων, άρα το πακέτο της ΕΕ δεν είναι 750 δισ. ευρώ, αλλά κάτω από 500 δισεκατομμύρια ευρώ. «Κατά συνέπεια είναι ένα πακέτο το οποίο είναι πολύ μικρότερο από το μεγαλύτερο ανταγωνιστή της ΕΕ και ταυτόχρονα είναι και πιο αργό, γιατί όλο το ευρωπαϊκό πακέτο είναι επενδύσεις που έχουν αργή απορρόφηση και θέλει πέντε χρόνια να απορροφηθεί».
Σε μία τέτοιου μεγέθους κρίση «δεν υπάρχει περίπτωση να σηκώσει το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα» μία καθυστέρηση εκτίμησαν. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι οι «γνωστές καθυστερήσεις» που να οδηγήσουν αντί για εκταμίευση στα μέσα Ιουλίου, στα μέσα Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Δεν αλλάζει κάτι στον ελληνικό σχεδιασμό» είπαν εξηγώντας πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τρέχει σαν δρομέας.
Για τα 5 δις ευρώ που συμφωνήθηκε να διατεθούν μέσω ΕΤΕπ στο σκέλος των δανείων, διευκρίνισαν πως με μόχλευση μπορεί να φτάσουν στα 10 δις ευρώ. Αλλά το ποσό που θα διατεθεί από τα δάνεια των 13 δις ευρώ δεν είναι «κλειδωμένο.
Η κυβέρνηση θα κλείνει συμφωνίες των 100 - 200 εκατομμυρίων, με τις τράπεζες και λίγο υψηλότερων ποσών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχουν μεγαλύτερες επενδύσεις να αξιολογήσουν. Όταν θα απορροφάται ένα πακέτο θα δίδεται το επόμενο. Και έτσι θα γίνει η τελική διανομή χωρίς δέσμευση για το ποσό που θα διατεθεί σε κάθε έναν από τους 3 συνολικά άξονες (τράπεζες, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί τύπο ΕΤΕπ και αναπτυξιακή Τράπεζα).
Το τελικό κείμενο των άνω των 2.000 σελίδων θα γίνει δημόσιο όταν θα το στείλει η Επιτροπή στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο. Μετά την αξιολόγησή του, θα οδεύσει στη Βουλή. Θεσμικά δεν απαιτείται η έγκριση κάθε σχεδίου να γίνεται ομαδικά (μαζί με άλλων κρατών), αλλά πολιτικά υπάρχει η εκτίμηση ότι και η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα ήθελε να έχει αρκετά σχέδια γιατί όσα περισσότερα σχέδια έχει και πηγαίνουν προς έγκριση τόσο λιγότερο φορτισμένη πολιτικά θα είναι μία συζήτηση, ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ.
Διαβάστε επίσης: