Επενδύσεις 44 δισ. για την ενέργεια προβλέπει το νέο ΕΣΕΚ - Αναβαθμισμένος ο ρόλος του φυσικού αερίου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επενδύσεις 44 δισ. για την ενέργεια προβλέπει το νέο ΕΣΕΚ - Αναβαθμισμένος ο ρόλος του φυσικού αερίου
Η επίτευξη των στόχων σε όλους τους πυλώνες του ΕΣΕΚ θα κινητοποιήσουν επενδύσεις, εκτιμώμενου ύψους 44 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία.

Σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 16 Δεκεμβρίου δόθηκε την Πέμπτη το βράδυ το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, από την υλοποίηση των μέτρων και πολιτικών για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μπορούν να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας έως το 2030. Το εισόδημα των εργαζομένων που σχετίζονται με τους κλάδους αυτούς υπολογίζεται ότι μπορεί να εμφανίσει δυνητική αύξηση 8,2 δισ. ευρώ και η εγχώρια προστιθέμενη αξία στους δυο αυτούς κλάδους να ενισχυθεί κατά 20,7 δισ. ευρώ.

Η επίτευξη των στόχων σε όλους τους πυλώνες του ΕΣΕΚ θα κινητοποιήσουν επενδύσεις, εκτιμώμενου ύψους 44 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, ένα ποσόν το οποίο είναι κατά σχεδόν 10 δισ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με ό,τι προέβλεπε το προηγούμενο ΕΣΕΚ. Στο επίκεντρο της επενδυτικής δραστηριότητας αναμένεται να βρεθούν τα ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ , οι νέες υποδομές στα δίκτυα ηλεκτρισμού, τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και οι δράσεις ανακύκλωσης και κυκλικής .

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, υπογράμμισε ότι μέσα από τα μέτρα του ΕΣΕΚ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα αναδειχθούν ως ο βασικός εγχώριος ενεργειακός πόρος. Στόχος είναι η αύξηση της συμμετοχής τους στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στο 35% έως το 2030 (από 18% σήμερα). Ο δε στόχος που έχει τεθεί για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου υπερβαίνει σε φιλοδοξία τον κεντρικό στόχο της ΕΕ και προσεγγίζει τον νέο στόχο 50% που θα θέσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

eskepinakas

Ο υφυπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στις θετικές οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η υλοποίηση του ΕΣΕΚ, καθώς εκτιμάται ότι για την περίοδο 2020-2030 θα κινητοποιήσει ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις συνολικού ύψους 43,8 δισ. ευρώ (έναντι 33-34 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό ΕΣΕΚ που είχε υποβληθεί στην Επιτροπή στις αρχές του έτους), με διασπορά σε πολλούς τομείς της οικονομίας και σε όλη τη χώρα. Στο επίκεντρο της επενδυτικής δραστηριότητας αναμένεται να βρεθούν τα νέα έργα ΑΠΕ, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, οι αγωγοί και οι αποθήκες φυσικού αερίου, οι δράσεις ενεργειακής απόδοσης, η διαχείριση αποβλήτων και τα μέτρα προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

Αναβαθμισμένος ο ρόλος του φυσικού αερίου

Παρά το γεγονός ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές αποτελούν το βασικό πυλώνα του νέου ΕΣΕΚ, ο ρόλος του φυσικού αερίου παραμένει σημαντικός. Μάλιστα, σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΕΚ, όπως ανέφερε ο κ. Θωμάς, «το φυσικό αέριο θα έχει ένα μεταβατικό ρόλο, ίσως περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν στο προηγούμενο ΕΣΕΚ».

Η απολιγνιτοποίηση και το master plan της ΔΕΗ

Όσον αφορά στην απολιγνιτοποίηση αποφασίστηκε να συσταθεί διυπουργική επιτροπή για να υπάρξει ένας ευρύτερος σχεδιασμός ενώ εκπονείται συγκεκριμένο master plan για τη δίκαιη μετάβαση ειδικά όσον αφορά στις περιοχές στις οποίες υπάρχουν τα ορυχεία και τα εργοστάσια. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν σε δεύτερο χρόνο ενώ σε αυτή τη φάση δεν συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παύσης λειτουργίας της κάθε λιγνιτικής μονάδας.

«Δεν δίνουμε ακριβείς ημερομηνίες απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, υπάρχει διαβούλευση με ην ΔΕΗ, η οποία τελειώνει το δικό της master plan. To τελικό ΕΣΕΚ θα ανακοινώσει ημερομηνίες απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων», σημείωσε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας οι οποίες θα συνδέονται με την αποκατάσταση των ορυχείων και ων εργοστασίων ενώ μακροπρόθεσμα οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα κατανεμηθούν στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό θα έχει «ενεργειακό παρονομαστή».

Το στοίχημα των επενδύσεων στην ενέργεια

Βασικός στόχος σύμφωνα με τον κ. Θωμά είναι η Ελλάδα να γίνει εξαγωγική χώρα στην ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2030. Ωστόσο, κρίσιμης σημασίας παραμένει η υλοποίηση των επενδύσεων. Κληθείς να σχολιάσει τη δυναμική των δρομολογούμενων επενδύσεων ύψους 44 δισ. ευρώ ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι αυτές πλαισιώνονται από συγκεκριμένες πολιτικές. «Αν οι πολιτικές αποτύχουν ούτε οι στόχοι θα πιαστούν, ούτε οι επενδύσεις θα γίνουν. Πολλοί φορείς είναι αδύναμοι να κάνουν επενδύσεις π.χ. για αυτό έχουμε χαμηλή διείσδυση του φυσικού αερίου», ανέφερε ο υφυπουργός.

Χατζηδάκης: Το καινούριο ΕΣΕΚ μπορεί να πάρει σάρκα και οστά

«Το καινούριο ΕΣΕΚ είναι ένα φιλόδοξο ΕΣΕΚ αλλά σίγουρα είναι ένα ΕΣΕΚ το οποίο μπορεί να πάρει σάρκα και οστά», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας το ύφος του νέου σχεδίου ενώ σημείωσε ότι σε αυτό τίθενται στο επίκεντρο τέσσερα βασικά ζητήματα τα οποία συνοψίζονται α) στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, β) τη βιώσιμη κινητικότητα, γ) τη διαχείριση των αποβλήτων, δ) την οριζόντια πολιτική που σχετίζεται με την κυκλική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider