Η Αθήνα δεν έχει προσκληθεί στη διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης και προσπαθεί μέσω της επίσκεψης του στρατηγού Χαφτάρ στην Αθήνα να επηρεάσει τις εξελίξεις προς όφελός της.
Η Αθήνα προσπαθεί να μείνει μέσα στο διπλωματικό παιχνίδι και κλιμακώνει τις κινήσεις της μέσω της σημερινής επίσκεψης του στρατάρχη Χαφτάρ και τις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας αποκλείστηκε από την Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου την Κυριακή αναμένεται να αναζητηθεί εκ νέου μια πολιτική λύση για τη Λιβύη, η Αθήνα επιδιώκει να δείξει ότι μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις: να καταγράψει τη δική της παρουσία και να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα τα οποία θίγει το Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Στην εξίσωση θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει με βέτο κάθε ευρωπαϊκή απόφαση για τη Λιβύη, εάν αυτή δεν προβλέπει την απόρριψη της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στο Βερολίνο που φαίνεται πως φοβάται τον Ερντογάν και τις διαθέσεις του αναφορικά με το ζήτημα του μεταναστευτικού.
Διπλωματικοί κύκλοι παρατηρούν πάντως ότι η Γερμανία δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο αποκλείοντας την παρουσία της Αθήνας από το τραπέζι, αφού την ίδια στιγμή το Βερολίνο αποφεύγει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία που το τελευταίο τρίμηνο έχει καταφέρει να διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε δυο χώρες, σε Συρία και Λιβύη. Αυτό πάντως φαίνεται ότι «διαβάζει» ως πιθανότερο σενάριο η ελληνική πλευρά, είναι πως η Γερμανία έχει υιοθετήσει μια υποχωρητική στάση απέναντι στα «ταραχοποιά στοιχεία» της περιοχής και φοβήθηκε ενδεχόμενο «μπλόκο» της Άγκυρας στη συμμετοχή της Αθήνας. Η Γερμανία, που κρατά πολύ προσεκτική στάση απέναντι στην Τουρκία από το ξέσπασμα του ζητήματος της υπογραφής του Τουρκο-Λιβυκού συμφώνου, έχει αποφύγει να βγει μπροστά αφού φοβάται ενδεχόμενες επιπλοκές στο ζήτημα του μεταναστευτικού.
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι η Αθήνα ζήτησε στο ανώτατο επίπεδο τη συμμετοχή της στη διάσκεψη, θέτοντας μάλιστα και ζήτημα αποκλεισμού μιας χώρας μέλους της ΕΕ, γίνεται σαφές ότι η Γερμανία δεν ήθελε σε αυτή τη φάση να ρισκάρει ένα μπλόκο στην ειρηνευτική διαδικασία που θα προκαλούσε ένα ελληνικό αίτημα ακύρωσης των συμφωνιών Τουρκίας – Λιβύης. Γερμανικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι ο λόγος που η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε Διάσκεψη, είναι ότι «σε αυτή θα παρευρεθούν χώρες που έχουν άμεση εμπλοκή επί του εδάφους στη Λιβύη» ενώ τόνισαν πως σε περίπτωση που άνοιγε ο κύκλος των συμμετοχών στη Διάσκεψη, υπάρχει ο κίνδυνος το σχήμα να γίνει αναποτελεσματικό και οι συνομιλίες να οδηγηθούν σε αδιέξοδο.
Λίγες ώρες πάντως πριν έρθει στην Αθήνα, ο Στρατάρχης Χαφτάρ δεχόταν στη Βεγγάζη τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος σε μια επίσης αιφνιδιαστική επίσκεψη εξασφάλισε στον στρατάρχη Χαφτάρ τη συμμετοχή του στη διάσκεψη του Βερολίνου.
Και ο Πομπέο στην Διάσκεψη του Βερολίνου
Όπως ανακοινώθηκε χθες, την Αμερικανική κυβέρνηση θα εκπροσωπεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα ζητήσει στην επικείμενη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.
Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε ότι η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει συμφωνήσει με την αφρικανική χώρα. Οπως υποστήριξε ο Ερντογάν, στέλνει στρατό στη Λιβύη για να διατηρήσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τρίπολη, που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ. Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα στο τρέχον έτος η Τουρκία θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις για να εκπαιδεύσει στρατεύματα που παραμένουν πιστά στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Σάρατζ, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με τη Λιβύη.
Πηγή: Reader.gr