Ποια έργα «ξεμπλόκαρε» η Μενδώνη- Πολιτικό vertigo λόγω Λιγνάδη

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποια έργα «ξεμπλόκαρε» η Μενδώνη- Πολιτικό vertigo λόγω Λιγνάδη
Το έργο που έχει υλοποιήσει έως τώρα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βάζει «μπροστά» η κυβέρνηση για να απαντήσει στις αιτιάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα που ζητούν το κεφάλι της ΥΠΠΟ επί πίνακι.

Το έργο που έχει υλοποιήσει έως τώρα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βάζει «μπροστά» η κυβέρνηση για να απαντήσει στις αιτιάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα που ζητούν το κεφάλι της ΥΠΠΟ επί πίνακι. Το μήνυμα αυτό θα ‘περάσει’ και στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το οποίο, μεταξύ άλλων, θα ασχοληθεί με δύσκολα κοινωνικά νομοσχέδια όπως του υπουργείου Δικαιοσύνης για την θεσμοθέτηση της συνεπιμέλειας των παιδιών σε περίπτωση διαζυγίου.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης μία μέρα πριν την μεγάλη μάχη της Βουλής στην οποία αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση γύρω από την υπόθεση Λιγνάδη, αναμένεται να στείλει ισχυρό μήνυμα στήριξης της κ. Μενδώνη προς κάθε κατεύθυνση, καθώς υπήρξαν και ‘φίλια πυρά’ εναντίον της. Στην ατζέντα του υπουργικού, εκτός από το νομοσχέδιο του κ. Κώστα Τσιάρα, θα παρουσιαστούν ακόμα τα νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία και την προστασία των ζώων συντροφιάς, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα εισηγηθεί το πρόσωπο που θα αναλάβει θέση υποδιοικητή στην ΤτΕ.

Τα έργα που ξεμπλόκαρε η Μενδώνη

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπενθυμίζουν τον μακρύ κατάλογο με τα έργα τα οποία ξεμπλόκαραν υπό την κ. Μενδώνη στο «τιμόνι» του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και τις συγκεκριμένες δράσεις για τη στήριξη του χώρου που υπέστη βαρύ πλήγμα λόγω του κορονοϊού. Το «έργο Μενδώνη» είναι και η «απάντηση» στις φωνές που ζητούν αποπομπή της για τους χειρισμούς στην περίπτωση του Δημήτρη Λιγνάδη που έχει περάσει πλέον στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Πολιτισμού είχε σημαντική συμβολή σε μια σειρά μεγάλων, έργων ΕΣΠΑ και σε Προγραμματικές Συμβάσεις με Δήμους και Περιφέρειες όπως:

- Δημόσια Έργα:

Επιτάχυνση-ολοκλήρωση αδειοδοτήσεων και αρχαιολογικών εργασιών σε Σταθμό Βενιζέλου Μετρό Θεσσαλονίκης, Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, Δίκτυα ενέργειας και ύδρευσης (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), Αντιπλημμυρικά Έργα, ΟΣΕ, ΕΛΠΕ, Οδικούς Άξονες, Αεροδρόμιο Καστελίου, Ελληνικό Χρυσό (Σκουριές), Master Plan ΟΛΠ.

- Ιδιωτικές Επενδύσεις:

Επιτάχυνση -ολοκλήρωση αδειοδοτήσεων και αρχαιολογικών εργασιών σε Kilada Hills – Δήμος Ερμιονίδας, Elounda Hills, Αστέρα Βουλιαγμένης, Αστέρια Γλυφάδας, Αγ. Ιωάννη Νικήτης Χαλκιδικής, Αφάντου Ρόδου, Κασσιόπη.

-Έργα ΕΣΠΑ: ένταξη 119 νέων Πράξεων με συνολικό προϋπολογισμό πλέον των 99 εκατ. ευρώ. Αύξηση σε ποσοστό 45,9% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου 2015-Ιουνίου 2019.

- Περισσότερες από 82 Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτιστικής Ανάπτυξης με Δήμους και Περιφέρειες, συνολικού προϋπολογισμού πλέον των 44 εκατ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

Από το Μάρτιο του 2020 έως σήμερα σχεδόν 300 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευθεί στον κλάδο του Πολιτισμού στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Συγκεκριμένα, επιπλέον, των τακτικών επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο της πανδημίας έχουν διατεθεί στον κλάδο του πολιτισμού:

-166 εκατ. ευρώ με τη μορφή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών και επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους του κλάδου

-30 εκατ. ευρώ μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών.

- 26 εκατ. ευρώ μέσα από τακτικές προσκλήσεις, ειδικά προγράμματα και λοιπές επιχορηγήσεις μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

-50 εκατ. ευρώ, ως έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠ.ΠΟ.Α. στους εποπτευόμενους φορείς του σύγχρονου πολιτισμού, σημαντικό μέρος των οποίων δόθηκε για την ανάθεση νέων έργων μέσα στην πανδημία

-14 εκατ. ευρώ οικονομική ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, χώρων συναυλιών και παραστάσεων, μέσω της οικονομικής κάλυψης («επιδότησης») θέσεων θεατή/εισιτηρίων Μέτρα στήριξης

Έργα μισού δισ. από Ταμείο Ανάκαμψης

- Ιδρύθηκε νέος φορέας με την ονομασία “ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ”, ο οποίος αποσκοπεί στη στήριξη και ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου. Ο νέος φορέας θα στηρίζει τον πολιτιστικό και δημιουργικό κλάδο και τους επαγγελματίες του. Ανάμεσα στους στόχους του ΑΚΡΟΠΟΛ είναι η υποστήριξη των δημιουργών, προκειμένου να αξιοποιήσουν οικονομικά εργαλεία, ευκαιρίες και δυνατότητες προγραμμάτων και διεθνών δικτύων.

- Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετονομάστηκε σε Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων με σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Με την αναδιοργάνωση του ΟΔΑΠ επιδιώκεται η αξιοποίηση του επιχειρησιακού του μηχανισμού για τη στήριξη της στρατηγικής μεγιστοποίησης των εσόδων από του πόρους του Πολιτισμού, η εξασφάλιση πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της δυναμικής και του κύρους του πολιτιστικού προϊόντος.

- Αντιμετωπίστηκαν χρονίζοντα προβλήματα στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω ολοκλήρωσης της εκκρεμούσας από το 2017 αδειοδότησης της ΕΔΕΜ και της παύσης λειτουργίας της ΕΥΕΔ, καθώς και της ψήφισης διατάξεων για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας (dynamic site blocking).

Ενώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης προετοιμάστηκαν και υποβλήθηκαν συνολικά 11 προτάσεις χρηματοδότησης έργων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο - Τα θέματα της συνεδρίασης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider