«Φύλλο και φτερό» οι Επιτροπές Ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων – Στο μικροσκόπιο οι διοικήσεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φύλλο και φτερό» οι Επιτροπές Ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων – Στο μικροσκόπιο οι διοικήσεις
Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων θα αξιολογήσει εάν οι διοικήσεις των εταιρειών και οι ορκωτοί ελεγκτές τους ελέγχονται επαρκώς για τα πεπραγμένα τους.

Ελέγχους στις Επιτροπές Ελέγχων πολλών εισηγμένων εταιρειών θα διενεργήσει η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), προκειμένου να διαπιστώσει το εάν τόσο οι διοικήσεις των εταιρειών όσο και οι ορκωτοί ελεγκτές τους, ελέγχονται επαρκώς για τα πεπραγμένα τους.

Απόφαση που εξέδωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ Παναγιώτης Γιαννόπουλος προβλέπει πως η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων θα αξιολογήσει το πώς οι Επιτροπές Ελέγχων παρακολουθούν τον υποχρεωτικό έλεγχο των ετήσιων και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων των οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος, το πώς οι Επιτροπές αξιολογούν τη συμπληρωματική έκθεση ελέγχου του άρθρου 11 του Κανονισμού 537/2014, το πώς γίνεται η διαδικασία επιλογής ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή ελεγκτικών εταιρειών, αλλά και το εάν διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή των ελεγκτικών εταιρειών.

Μάλιστα, η απόφαση του Αντιπροέδρου της ΕΛΤΕ ξεκαθαρίζει πως «σε περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων προβλέπονται κυρώσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Να σημειωθεί πως εντός του Νοεμβρίου η ΕΛΤΕ είχε στείλει ειδικό ερωτηματολόγιο προς τις Επιτροπές Ελέγχου οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος, ώστε να διαπιστωθεί εάν συμμορφώνονται με νέο θεσμικό πλαίσιο που αφενός ενισχύει τον ρόλο και τις αρμοδιότητες τους, αφετέρου διευρύνει και τις ευθύνες τους. Οι εισηγμένες και άλλες επιχειρήσεις απάντησαν σε αυτό το ερωτηματολόγιο και στη βάση των ευρημάτων της ΕΛΤΕ ακολουθεί ο νέος γύρος ελέγχου στις Επιτροπές Ελέγχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider