Έντονη η κινεζική παρουσία στο διαγωνισμό για τις μονάδες της ΔΕΗ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονη η κινεζική παρουσία στο διαγωνισμό για τις μονάδες της ΔΕΗ
Διαφοροποιητικό στοιχείο σε σχέση με την πρώτη άγονη προσπάθεια αποτελεί το γεγονός ότι εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας με την είσοδο μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Η ΔΕΗ προσδοκά ότι θα έχει ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή μέχρι τις 5-8 Μαΐου.

Με θετικούς οιωνούς προχωρά η δεύτερη προσπάθεια πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη καθώς ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η υποβολή μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Διαφοροποιητικό στοιχείο σε σχέση με την πρώτη άγονη προσπάθεια αποτελεί το γεγονός ότι αυτή τη φορά εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας με την είσοδο μιας ιδιωτικής επιχείρησης, της China Western Power Industrial Co LTD ενώ όπως είχε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το insider.gr φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν και οι επιχειρήσεις οι οποίες είχαν εμφανιστεί και στον πρώτο διαγωνισμό, δηλαδή ο όμιλος «Μυτιληναίος», η τσεχική SEV.EN Energy, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ο όμιλος Κοπελούζου σε κοινοπραξία με την κινεζική BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED.

Η έντονη κινεζική παρουσία στη διαδικασία της αποεπένδυσης ήταν αναμενόμενη καθώς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, είχε επισκεφθεί πριν από λίγες ημέρες την Κίνα προκειμένου να παρουσιάσει στις εγχώριες επιχειρήσεις τα νέα δεδομένα για το διαγωνισμό.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και συζητήσεις επί της σύμβασης αγοραπωλησίας (SPA), μια διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει έναν μήνα. Μέσα σε αυτό το διάστημα, η ΔΕΗ προσδοκά ότι θα έχουν ξεκαθαρίσει κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η έγκριση του μηχανισμού επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ) από την Κομισιόν, η τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας, ο μηχανισμός επιμερισμού ζημιών (risk sharing) και ο καθορισμός νέου τιμήματος από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν το γεγονός ότι κατά την πρώτη προσπάθεια της πώλησης των μονάδων η Μεγαλόπολη δεν προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον, βαρύνουσας σημασίας εξακολουθεί να είναι και η κατεύθυνση που θα έχουν οι προσφορές. Όπως εκτιμά η επιχείρηση, «το κλίμα έχει αλλάξει» και οι νέοι επενδυτές μπορούν να βρουν πολλούς τρόπους ώστε να καταστούν όλες οι μονάδες κερδοφόρες.

Η ΔΕΗ προσδοκά ότι θα έχει ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή μέχρι τις 5-8 Μαΐου και κατόπιν το SPA θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Ως προς το τίμημα που θα προσφέρουν οι επενδυτές για τις προς πώληση μονάδες, η επιχείρηση θα προχωρήσει σε νέα αποτίμηση (με ανεξάρτητο αποτιμητή) λαμβάνοντας ανάλογες συναλλαγές που έγιναν στην Ευρώπη.

Βέβαια, η διοίκηση της ΔΕΗ, τώρα που ο διαγωνισμός έχει ενταχθεί σε ένα πλαίσιο αυξημένου ανταγωνισμού σε σχέση με την πρώτη προσπάθεια αποεπένδυσης, προσδοκά ένα «ικανοποιητικό» τίμημα το οποίο προφανώς δεν θα έχει σχέση με το προηγούμενο (χαμηλό) τίμημα που προσφέρθηκε. Μάλιστα, μιλώντας πρόσφατα στους δημοσιογράφους για το νέο διαγωνισμό ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι «αν δεν πωληθούν οι μονάδες δεν θα είναι αποτυχία της ΔΕΗ. Δεν μπορούμε να πουλάμε όσο όσο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider