Πράσινα τιμολόγια: Από 14 μέχρι 18,6 λεπτά ανά kWh τον Οκτώβριο – Στα επίπεδα Σεπτεμβρίου ακόμη και χωρίς επιδότηση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινα τιμολόγια: Από 14 μέχρι 18,6 λεπτά ανά kWh τον Οκτώβριο – Στα επίπεδα Σεπτεμβρίου ακόμη και χωρίς επιδότηση
Από μειωμένες κατά 15% έως σταθερές οι χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον μήνα που διανύουμε. Παρά το ότι τον Σεπτέμβριο οι χρεώσεις «κουρεύτηκαν» χάρις στην επιδότηση, και τον Οκτώβριο δεν αναμένεται ενίσχυση, δεν καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις. Στα 16 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή, από 15,7 λεπτά τον Σεπτέμβριο με τη στήριξη.

«Χώρο» στους προμηθευτές να συγκρατήσουν τις χρεώσεις Οκτωβρίου στα πράσινα τιμολόγιά τους, έδωσε η αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών κατά 13% τον προηγούμενο μήνα. Έτσι, οι ανακοινώσεις των εταιρειών είναι από ελαττωμένες έως 15% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, μέχρι σταθερές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά τις τελικές τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, μία σημαντική αλλαγή τον μήνα που διανύουμε είναι πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν θα υπάρξει επιδότηση. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα τιμολόγια «κουρεύτηκαν» τον Σεπτέμβριο χάρις στην ενίσχυση των 1,4 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα -και ότι τον Οκτώβριο δεν αναμένεται να υπάρξει ανάλογο «κούρεμα»- στους περισσότερους παρόχους δεν προκύπτουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Οι χρεώσεις για τον μήνα που διανύουμε ξεκινούν από 13,97 και φτάνουν μέχρι τα 18,56 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 16 λεπτά ανά kWh.

Τον Σεπτέμβριο, με την επιδότηση οι τελικές τιμές είχαν διαμορφωθεί από 14,43 έως 18,55 λεπτά ανά kWh, με τη μέση τιμή στα 15,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επομένως, προκύπτει μία μικρή αύξηση 2%. Χωρίς την επιδότηση, οι χρεώσεις είχαν κυμανθεί από 15,83 έως 19,95 λεπτά ανά kWh.

Στον παρακάτω πίνακα οι μεταβολές των χρεώσεων, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιδότηση του Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά:

- Η ΔΕΗ μείωσε τις χρεώσεις της και τον Οκτώβριο. Πιο συγκεκριμένα, για το πράσινο οικιακό τιμολόγιο (Γ1), που αφορά στην πλειονότητα των καταναλωτών, η χρέωση (μετά την έκπτωση) μειώνεται σε 14,96 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης.

Η χρέωση είναι ελαττωμένη κατά 6,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με την εταιρεία να παρέχει έκπτωση 6,5% επί της βασικής τιμής προμήθειας. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα η χρέωση της επιχείρησης ήταν 15,94 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αν ληφθεί υπόψη η επιδότηση Σεπτεμβρίου, που διαμόρφωσε την τελική τιμή τον προηγούμενο μήνα στα 15,94 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, τότε το ειδικό τιμολόγιο θα είναι αυξημένο κατά 3% τον Οκτώβριο αν δεν υπάρξει ενίσχυση αυτό τον μήνα.

Για τα νοικοκυριά με καταναλώσεις που θα ξεπεράσουν το όριο των 500 κιλοβατώρων, τον Οκτώβριο η χρέωση του Γ1 είναι 16,082 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 17,14 λεπτά τον προηγούμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις κάλυπταν έως τις 500 κιλοβατώρες. Επίσης, η χρέωση του νυχτερινού (στο Γ1Ν) είναι 12,062 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 12,84 λεπτά τον Σεπτέμβριο.

- Σταθερές κράτησε τις χρεώσεις της στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος η Protergia (Metlen). Επομένως, με τον Οκτώβριο συμπληρώνεται ένα τετράμηνο που το ειδικό τιμολόγιο της εταιρείας (Protergia Home Value Special) διαμορφώνεται στα 15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την έκπτωση συνέπειας. Με την επιδότηση, η τελική τιμή Σεπτεμβρίου ήταν 14,59 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κατά συνέπεια τον Οκτώβριο χωρίς επιδότηση καταγράφεται αύξηση 10%.

- Αμετάβλητο, για 4ο συνεχόμενο μήνα, διατήρησε και η ΗΡΩΝ το ειδικό της τιμολόγιο, ΗΡΩΝ Basic Home. Αυτό σημαίνει πως και τον Οκτώβριο η χρέωση του τιμολογίου είναι 15,879 λεπτά ανά κιλοβατώρα, συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας. Χάρις στην επιδότηση, η τελική τιμή Σεπτεμβρίου ήταν 15,88 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κατά συνέπεια τον μήνα που διανύουμε προκύπτει αύξηση 10% αν δεν υπάρξει ενίσχυση.

- Σταθερή στα 15,85 λεπτά ανά κιλοβατώρα διατήρησε η Elpedison στο Ειδικό Τιμολόγιο Οικιακό τη χρέωση για μηνιαία κατανάλωση έως 100 κιλοβατώρες, ενώ μειωμένη κατά 7% στα 18,558 λεπτά ανά kWh είναι η χρέωση πάνω από αυτό το όριο. Με την επιδότηση, τον Σεπτέμβριο η τελική τιμή ήταν 14,45 λεπτά ανά kWh για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες (επομένως καταγράφεται αύξηση 10% τον Οκτώβριο) και 18,55 λεπτά ανά kWh πάνω από αυτό το όριο (παραμένοντας σταθερή τον μήνα που διανύουμε).

- Με την έκπτωση συνέπειας, στα 15,915 λεπτά ανά kWh διαμορφώνεται η χρέωση στο «Ρεύμα Οικιακό», το ειδικό τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο», σημειώνοντας υποχώρηση κατά 8% σε σχέση με τη χρέωση Σεπτεμβρίου. Σε σχέση με την τελική τιμή του προηγούμενου μήνα μετά την επιδότηση (15,95 λεπτά), το τιμολόγιο παραμένει πρακτικά αμετάβλητο αυτό τον μήνα.

- Μειωμένη κατά 15% είναι η χρέωση στο ειδικό τιμολόγιο της NRG, στα 15,838 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την οριζόντια έκπτωση και την έκπτωση συνέπειας. Αν ληφθεί υπόψη η τελική τιμή Σεπτεμβρίου μετά την επιδότηση (17,331 λεπτά ανά κιλοβατώρα), για τον Οκτώβριο προκύπτει και πάλι μείωση, κατά 9%.

- Στα 13,97 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση, είναι η χρέωση στο ειδικό τιμολόγιο της Ελίν, Power On! Home Green. Η τιμή αυτή είναι μειωμένη κατά 13% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Χάρις στην επιδότηση, η τελική τιμή Σεπτεμβρίου ήταν 14,59 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κατά συνέπεια τον μήνα που διανύουμε καταγράφεται υποχώρηση 4%.

- Μείωση 6% καταγράφεται στη χρέωση του ειδικού τιμολογίου της ZeniΘ, η οποία για τον Οκτώβριο είναι 14,904 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Σε σχέση με την τελική τιμή Σεπτεμβρίου μετά την επιδότηση (14,43 λεπτά), προκύπτει αύξηση 3%.

- Η χρέωση της Volton είναι 17,89 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειωμένη 8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η μείωση αναπροσαρμόζεται στο 1%, αν ληφθεί υπόψη η τελική τιμή Σεπτεμβρίου μετά την επιδότηση.

Στον παρακάτω πίνακα οι τιμές των πράσινων τιμολογίων, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη για τον Σεπτέμβριο και την επιδότηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Τελειώνει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων

Πληθωρισμός Σεπτεμβρίου: Βραδύτερη άνοδος αλλά πάνω από το μ.ο. της Ευρωζώνης – Βοήθησαν οι τιμές ρεύματος, νέες πιέσεις στα τρόφιμα

Ρεύμα: Κρατική «ένεση» 400 εκατ. για τις ΥΚΩ – Αποτρέπεται αύξηση στη ρυθμιζόμενη χρέωση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider