Ρεύμα: Κρατική «ένεση» 400 εκατ. για τις ΥΚΩ – Αποτρέπεται αύξηση στη ρυθμιζόμενη χρέωση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Κρατική «ένεση» 400 εκατ. για τις ΥΚΩ – Αποτρέπεται αύξηση στη ρυθμιζόμενη χρέωση
Έτοιμο στο τέλος Οκτωβρίου το Πλαίσιο Δυναμικής Τιμολόγησης, από τις αρχές του επόμενου έτους τα πρώτα πορτοκαλί προϊόντα, νέα συνάντηση εντός της εβδομάδας των παρόχων με τη ΡΑΑΕΥ.

Τον κίνδυνο να χρειαστεί να αυξηθούν οι χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) πρόκειται να αποσοβήσει η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας για αυτό τον σκοπό κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πιο συγκεκριμένα, έχει ήδη οριστικοποιηθεί πως από τις αρχές του 2025 να υπάρξει κρατική «ένεση» 400 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ), ώστε να βγει από το τραπέζι το σενάριο περαιτέρω επιβάρυνσης των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος.

Το κυβερνητικό σχέδιο γνωστοποίησε στις εταιρείες προμήθειας ρεύματος η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο τα δυναμικά τιμολόγια. Μάλιστα, όπως ανέφερε το ΥΠΕΝ στους παρόχους, είναι πιθανό εντός του 2025 η κρατική χρηματοδότηση να αυξηθεί έτι περαιτέρω, έως τα 600 εκατ. ευρώ, ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Στη συνάντηση από την πλευρά του υπουργείου έλαβαν μέρος η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ενώ συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της ΡΑΑΕΥ και του ΔΕΔΔΗΕ. Από τους παρόχους, έδωσαν το παρών στελέχη της ΔΕΗ, του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) καθώς και εκπρόσωποι αρκετών ιδιωτικών εταιρειών.

«Στο κόκκινο» ο λογαριασμός

Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) ανήκουν στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή δεν εξαρτώνται από το σε ποιον προμηθευτή είναι συμβεβλημένος ένας καταναλωτής για την προμήθεια ρεύματος. Η συγκεκριμένη χρέωση «τροφοδοτεί» τον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ, ώστε οι κάτοικοι των μη διασυνδεδεμένων νησιών να πληρώνουν για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος τις ίδιες τιμές με τους καταναλωτές στο ηπειρωτικό σύστημα, παρόλο που η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά είναι σημαντικά ακριβότερη. Επίσης, από τον Ειδικό Λογαριασμό καλύπτονται οι μειωμένες χρεώσεις για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Ο ΕΛΥΚΩ έχει «γυρίσει» σε έλλειμμα από τον Απρίλιο του 2022, όπως ανέφερε σε επιστολή του προς το ΥΠΕΝ για το θέμα ο ΕΣΠΕΝ. Αιτία για την «τρύπα» είναι η «αιμοδότηση» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για τη χρηματοδότηση των οριζόντιων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον ΕΣΠΕΝ, τα ποσά που «όδευσαν» στο ΤΕΜ ανήλθαν σε 460 εκατομμύρια ευρώ.

Ως συνέπεια, από την άνοιξη του 2022 οι προμηθευτές δεν αποζημιώνονται πλήρως για την προμήθεια ρεύματος στα νησιά και τους δικαιούχους του ΚΟΤ. Για να λάβουν οι πάροχοι τα χρήματα που τους οφείλονται, και για να σταματήσει η μερική αποζημίωσή τους, θα πρέπει να ισοσκελιστεί το έλλειμμα. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει είτε με εισροή κεφαλαίων στον ΕΛΥΚΩ, είτε με αύξηση των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με πηγές των προμηθευτών, αυτή τη στιγμή το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού κινείται στα επίπεδα των 350 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως πρόκειται να αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Έτσι, εκτιμούν ότι αν η «ένεση» περιοριστεί στα 400 εκατ., τότε ο ΕΛΥΚΩ είναι πιθανό να μην «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο και επομένως να μην αποκατασταθούν πλήρως οι αποζημιώσεις.

Δυναμικά τιμολόγια από τις αρχές 2025

Όσον αφορά τη δυναμική τιμολόγηση, στη συνάντηση από το ΥΠΕΝ επισημάνθηκε πως η πολιτική βούληση είναι τα πρώτα πορτοκαλί τιμολόγια να κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2025. Για αυτό τον σκοπό, το Πλαίσιο Δυναμικής Τιμολόγησης που καταρτίζει η ΡΑΑΕΥ -και το οποίο παρουσιάστηκε στο υπουργείο την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, όπως έχει γράψει το insider.gr- θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση.

Για την εκπόνηση του Πλαισίου, η ΡΑΑΕΥ θα έχει συναντήσεις με τους προμηθευτές μέσα στην εβδομάδα, ώστε να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις τους. Όσον αφορά τα δυναμικά τιμολόγια, στη σύσκεψη με το ΥΠΕΝ της προηγούμενης Παρασκευής, οι εκπρόσωποι των παρόχων σημείωσαν πως το Πλαίσιο δεν θα πρέπει να είναι περιοριστικό όσον αφορά τα προϊόντα που θα μπορούν να προσφέρουν.

Επίσης, σημείωσαν πως για την κυκλοφορία πορτοκαλί προϊόντων, θα πρέπει να κάνουν αλλαγές στα συστήματα τιμολόγησής τους. Ωστόσο, καθώς είναι λίγες οι εταιρείες που μπορούν να αναλάβουν την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων, πιθανότατα να μην προλάβουν όλοι οι πάροχοι να είναι έτοιμοι από τεχνολογικής πλευράς μέχρι τις αρχές του 2025.

Οι «έξυπνοι» μετρητές

Όπως είναι γνωστό, στα πορτοκαλί τιμολόγια θα μπορούν να συμβληθούν μόνον καταναλωτές με «έξυπνους» μετρητές – που έως αυτή τη στιγμή έχουν οι επιχειρήσεις στη μέση τάση και οι πιο ενεργοβόρες στη χαμηλή τάση. Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρθηκε πως το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών, με σκοπό να φτάσουν τους 650.000 έως το τέλος του έτους. Επίσης, το business plan του Διαχειριστή προβλέπει την αντικατάσταση όλων των «ρολογιών» μέχρι το 2030.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, οι καταναλωτές που θα συμβληθούν σε πορτοκαλί τιμολόγιο, θα λαμβάνουν κάθε μεσημέρι την καμπύλη τιμολόγησης για την επόμενη ημέρα. Πρακτικά, η καμπύλη αυτή θα δείχνει ποια θα είναι η χρέωση για κάθε ώρα του επόμενου 24ωρου – με σκοπό στην πορεία οι χρεώσεις να επιμερίζονται ανά 15λεπτο. Επομένως, γνωρίζοντας πώς θα τιμολογηθούν την επόμενη ημέρα, οι καταναλωτές θα μπορούν να διαχειριστούν την κατανάλωσή τους, «μεταφέροντας» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της τις ώρες με τις χαμηλότερες χρεώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Η «επόμενη ημέρα» μετά τη διακρατική συμφωνία

Από σήμερα σε λειτουργία η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Κτηματολόγιο

Συνεδριάζει το ΤΧΣ για την ΕΤΕ - Τραπεζικός ανταγωνισμός - Εξαγορές χωρίς λεφτά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider