Πληθωρισμός Σεπτεμβρίου: Βραδύτερη άνοδος αλλά πάνω από το μ.ο. της Ευρωζώνης – Βοήθησαν οι τιμές ρεύματος, νέες πιέσεις στα τρόφιμα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός Σεπτεμβρίου: Βραδύτερη άνοδος αλλά πάνω από το μ.ο. της Ευρωζώνης – Βοήθησαν οι τιμές ρεύματος, νέες πιέσεις στα τρόφιμα
Η χώρα μας εμφάνισε τον Σεπτέμβριο τον τέταρτο υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης που έχουν αποστείλει προσωρινά στοιχεία. Οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν κατά 1,1%, ενώ των τροφίμων κατέγραψαν άνοδο 2,8%. Στο 3,6% ο δομικός πληθωρισμός.

Στο 3% επιβραδύνθηκε ο εναρμονισμένος ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Ταχύτερη ήταν η αποκλιμάκωση στην Ευρωζώνη με τον ετήσιο πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 1,8%.

Τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών «έτρεχε» με ρυθμό 3,2% στην Ελλάδα και με 2,2% στην Ευρωζώνη.

Η χώρα μας εμφάνισε τον Σεπτέμβριο τον τέταρτο υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης που έχουν αποστείλει προσωρινά στοιχεία μετά από το Βέλγιο (4,5%), την Ολλανδία (3,3%) και την Εσθονία (3,2%). Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 1,7% σε μηναία βάση, ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά 0,1%.

Μειώνονται αλλά με χαμηλούς ρυθμούς οι τιμές στην ενέργεια

Σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση του πληθωρισμού έπαιξαν οι τιμές της ενέργειας που υποχώρησαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Υποχώρηση η οποία είναι όμως πολύ μικρότερη από αυτή της Ευρωζώνης (-6%). Η χώρα μας εμφάνισε την μικρότερη υποχώρηση των τιμών ανάμεσα στις χώρες που στέλνουν προσωρινά στοιχεία, ενώ οι τιμές στο Βέλγιο αυξήθηκαν σημαντικά (12,8% σε ετήσια βάση) και στην Μάλτα παρέμειναν σταθερές. Τον Αύγουστο οι τιμές της ενέργειας στη χώρα μας είχαν καταγράψει άνοδο 2,3% σε ετήσια βάση.

Νέες πιέσεις στα τρόφιμα

Ο δείκτης τιμών τροφίμων συμπεριλαμβανομένου του καπνού και του αλκοόλ κατέγραψε άνοδο 2,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, από 2% τον Αύγουστο. Αυτό το μήνα ο δείκτης βρέθηκε πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (2,4%), όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν χαμηλότερα. Η ταχύτερη άνοδος καταγράφεται στην Ολλανδία (6%), το Βέλγιο (5,5%) και την Κροατία (3,9%). Αντίθετα μικρότερη άνοδο καταγράφουν οι τιμές σε Γαλλία (1,4%), Φινλανδία (1,6%) και Ιταλία (1,6%).

Βαρίδι οι υπηρεσίες

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις υπηρεσίες -που παραμένουν ο βασικός κλάδος ανόδου του πληθωρισμού- επιβραδύνθηκε στο 4,4% στη χώρα μας από 4,7% που ήταν τον Αύγουστο. Και εδώ όμως ο ρυθμός αύξησης είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπου ο πληθωρισμός των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 4%. Η χώρα μας μαζί με τη Γερμανία εμφανίζουν τον πέμπτο υψηλότερο ρυθμό αύξησης μετά από την Κροατία, τη Σλοβακία, την Ολλανδία και την Κύπρο.

Άνοδος τιμών στα βιομηχανικά αγαθά

Από την άλλη η χώρα μας εμφανίζει τον Σεπτέμβριο τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης των μη ενεργειακών βιομηχανικών υλικών με άνοδο 1,7%. Προηγείται μόνο η Σλοβακία με 1,9%. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,4%.

Στο 3,6% ο δομικός πληθωρισμός

Ακόμη πιο οριακή ήταν η επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού (εκτός ενέργειας και τροφίμων) που διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 3,6% από 3,7% που ήταν τον Αύγουστο. Η χώρα μας εμφανίζει τον τέταρτο υψηλότερο δομικό πληθωρισμό μετά από την Κροατία, τη Σλοβακία και την Ολλανδία.

Κάτω του 2% ο πληθωρισμός στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες

Κάτω από το όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρέθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις τέσσερις ισχυρές οικονομίες στην ευρωζώνη. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία επιβραδύνθηκε στο 1,8% από 2% τον Αύγουστο. Στη Γαλλία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5% από το 2,2% του Αυγούστου. Στην Ισπανία υποχώρησε στο 1,7% από 2,4%, ενώ η Ιταλία εμφάνισε πληθωρισμό 0,8%.

Στις 10 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα τελικά στοιχεία για την Ελλάδα από την ΕΛΣΤΑΤ τόσο για τον εναρμονισμένο αλλά και για τον γενικό δείκτη τιμών που έχει κάποιες διαφορές στη στάθμιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεσοπρόθεσμο: Το περιθώριο για επιπλέον μέτρα και το διπλό στοίχημα φοροδιαφυγής και δαπανών 

IOBE: Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο, λόγω Βιομηχανίας

Στο 9,5% το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider