«Βραχυκύκλωμα» για τις τράπεζες τα χρέη της ΔΕΗ

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Βραχυκύκλωμα» για τις τράπεζες τα χρέη της ΔΕΗ
Η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και η βουτιά της μετοχής της προκαλούν «βραχυκύκλωμα» και στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα, που καλείται να διαχειριστεί χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ανήσυχοι, αλλά ακόμα ψύχραιμοι είναι οι κορυφαίοι τραπεζίτες της χώρας μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ΔΕΗ. Τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για σημαντικές ζημιές το α’ τρίμηνο του 2019 αλλά και η κατακόρυφη πτώση στην τιμή της μετοχής στη συνεδρίαση της Πέμπτης επανέφεραν τους φόβους για τον υψηλότατο δανεισμό της επιχείρησης, η οποία πάντως με τη σειρά της απάντησε πως η επιχείρηση είναι εύρωστη.

Τραπεζικοί κύκλοι με τους οποίους επικοινώνησε το insider.gr ανέφεραν πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος πανικού ή βεβιασμένων ενεργειών, δεν έκρυβαν όμως των προβληματισμό τους, αναφέροντας ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις για να ανασχεθεί η πτωτική πορεία των μεγεθών της επιχείρησης.

Δάνεια 3,7 δισ. ευρώ

Το μεγάλο πρόβλημα ανάμεσα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ο ήδη υψηλός δανεισμός της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τις ζημιογόνες χρήσεις αλλά και τη μείωση του ενεργητικού. Οι τρεις παράγοντες αυτοί δημιουργούν από κοινού ένα ιδιαίτερα αρνητικό «κοκτέιλ», το οποίο –αν δεν μιλούσαμε για τη ΔΕΗ- θα μπορούσε να γίνει εκρηκτικό.

Σε απόλυτους αριθμούς, ο καθαρός δανεισμός της ΔΕΗ στα τέλη του 2018 διαμορφώθηκε στα 3.744,8 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένος κατά 212,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017. Εντούτοις, σύμφωνα με τα τελευταία ανακοινωμένα στοιχεία της επιχείρησης, για το 2019 η ΔΕΗ κατέγραψε ζημιές 542 εκατ. ευρώ μετά φόρων –έναντι κερδών 127,6 εκατ. ευρώ το 2017.

Αντίστοιχα, επίσης στα τέλη του 2018, το σύνολο του ενεργητικού της ΔΕΗ διαμορφώθηκε στα 14,122 δισ. ευρώ, επίσης μειωμένο κατά 8,1% σε ετήσια βάση. Επιπλέον, η συνολική καθαρή θέση σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκε κατά 29,7% και διαμορφώθηκε στα 3,943 δισ. ευρώ.

ΔΑΝΕΙΑ-ΔΕΗ

Η εικόνα αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, οι ζημιές της επιχείρησης για τη συγκεκριμένη περίοδο θα ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου στις 28 Ιουνίου 2019. Εφόσον λοιπόν οι παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, θα μιλάμε για ακόμα μεγαλύτερες ζημιές, μειωμένο ενεργητικό και καθαρή θέση και κατά συνέπεια ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια.

Δηλαδή, για ακόμη μία περίοδο, το χρέος της ΔΕΗ θα μεγεθυνθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.

Η λύση της τιτλοποίησης οφειλών

«Αντίδοτο» στο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας επιδιώκει να δώσει η ΔΕΗ –όπως η ίδια ανακοίνωσε- μέσω ενός φιλόδοξου προγράμματος τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών το οποίο έχει εξαγγείλει και αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου.

Όπως ανέφερε το insider.gr, το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει την τιτλοποίηση συνολικών οφειλών ύψους έως 2,5 δις. ευρώ, από τα οποία τα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Με βάση τη διαδικασία αυτή θα μετατραπούν οι ανείσπρακτες οφειλές σε ομόλογα, τα οποία με τη σειρά τους θα πωληθούν σε επενδυτές και θα φέρουν στα ταμεία της επιχείρησης ζεστό χρήμα. Αυτή τη στιγμή επιχείρηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλους χρηματοοικονομικούς παίχτες όπως είναι η Deutsche Bank και η Finacity ενώ ετοιμάζεται το data room προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες.

Εντούτοις, «αγκάθι» αποτελεί η διαρκώς μειούμενη εισπραξιμότητα των οφειλών, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΕΗ, ενώ αρχικά προσδοκούσε να αντλήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία της τιτλοποίησης, ενδέχεται να βάλει στα ταμεία της λιγότερα από 400 ευρώ.

Σε αναζήτηση μόνιμης λύσης

Ακόμα όμως και αν προχωρήσει η τιτλοποίηση των οφειλών, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, δεν αποτελεί παρά «ασπιρίνη», καθώς δεν λύνει το πρόβλημα της επιχείρησης, το οποίο δεν είναι άλλο από τη συνεχή διεύρυνση των ζημιών. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγάλο ζήτημα, τόσο για τους τραπεζίτες όσο και για την πολιτική ηγεσία. Καθώς η χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας επιδεινώνεται, οι τράπεζες νομοτελειακά θα ασκήσουν επιπλέον πιέσεις προς τη ΔΕΗ, καθώς θα κληθούν να προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Και, όπως ανέφεραν τραπεζικοί κύκλοι, δεν υπάρχει περίπτωση να «κουρευτούν» χρέη προς την επιχείρηση, καθώς μια τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή ούτε από τους μετόχους ούτε και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να γίνουν κινήσεις ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της ΔΕΗ, είτε αυτό συνεπάγεται πώληση μονάδων, είτε μείωση λειτουργικών εξόδων, είτε αύξηση του κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider