Να αυξήσει τα μέλη του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας επιδιώκει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς θεωρεί ότι με το ποσοστό 40,3% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής δικαιούται ισχυρότερη εκπροσώπηση.
Αυτό ήταν το μήνυμα της ανακοίνωσης που έκανε το ΤΧΣ την Παρασκευή, ζητώντας αλλαγές στη διακυβέρνηση της Εθνικής. Μια ανακοίνωση που συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής, το οποίο και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αποφασίζοντας –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- να κάνει σε μεγάλο βαθμό δεκτές τις προτάσεις του Ταμείου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η λύση που προτείνεται είναι αφενός να συμμετέχει με δύο μέλη από τα σημερινά 11, ενώ μέχρι στιγμής εκπρόσωπός του είναι μόνο ο κ. Περικλής Δρούγκας. Και αφετέρου να αυξηθεί ο αριθμός των μελών συνολικά στα 13, με τα δύο νέα να αποτελούν προτάσεις το ΤΧΣ. Έτσι, συνολικά το Ταμείο θα έχει προτείνει τέσσερα από τα 13 μέλη, ποσοστό που είναι πιο κοντά στη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω αλλαγές δεν αποκλείεται να γίνουν και τμηματικά, ώστε ελαχιστοποιηθούν οι όποιες τριβές, καθώς ούτως ή άλλως αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να αποχωρήσουν κάποια από τα μέλη του ΔΣ. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι αλλαγές αναμένεται να επικυρωθούν στην επόμενη Γενική Συνέλευση της Εθνικής.
Δυσαρέσκεια για τον τρόπο λήψης αποφάσεων
Η κίνηση αυτή του Ταμείου έρχεται ως απόρροια της δυσαρέσκειας που έχει εκφραστεί στους κόλπους του αναφορικά με τον τρόπο λήψης αποφάσεων στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι σήμερα, εντός του ΔΣ της Εθνικής υπάρχουν δύο ομάδες μελών, η πρώτη προσκείμενη στον Πρόεδρο της Τράπεζας, τον κ. Κώστα Μιχαηλίδη, η οποία αποτελείται από μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και η δεύτερη προσκείμενη στο Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Παύλο Μυλωνά, αποτελούμενη από εκτελεστικά μέλη. Το δίπολο αυτό επιδιώκει να «σπάσει» το ΤΧΣ, αλλάζοντας τις ισορροπίες και «πατώντας πόδι» στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας είναι ότι κανένας εκπρόσωπος του Ταμείου δεν είχε παρευρεθεί στο πρόσφατο investors day στο Λονδίνο, όπου και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Εθνικής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο έχει εκφράσει αντιρρήσεις και για τις παχυλές αμοιβές και το πλήθος των συμβούλων που έχει προσλάβει η Εθνική Τράπεζα.
Από Σεπτέμβριο το ομόλογο
Παράλληλα, ραντεβού για το… Σεπτέμβρη δίνει η Εθνική Τράπεζα αναφορικά με την έκδοση ομολόγου, παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την έξοδο στις αγορές είτε οριακά πριν είτε αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Πλέον η τράπεζα, μετά και τα επιτόκια που εξασφάλισε στο δικό της ομόλογο η Τράπεζα Πειραιώς πήρε την απόφαση να περιμένει το Φθινόπωρο, εκτιμώντας ότι το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα θα είναι καλύτερο, προκειμένου να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν βελτιωμένους όρους στη δική της έκδοση.