Στις 3 Δεκεμβρίου η δικάσιμος για τη Ναυτεμπορική

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις 3 Δεκεμβρίου η δικάσιμος για τη Ναυτεμπορική
Η δικάσιμος είχε οριστεί για σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου.

Αναβολή για τις 3 Δεκεμβρίου πήρε η εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής της Ναυτεμπορικής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr. Η δικάσιμος είχε οριστεί για σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι τα προσωρινά μέτρα που έχουν επιβληθεί παραμένουν σε ισχύ. Ανώτατη τραπεζική με γνώση του θέματος σχολίασε στο insider.gr: «Η δίμηνη αναβολή δεν εξυπηρετεί κανέναν. Απλώς συνεχίζεται η απαξίωση ενός ιστορικού τίτλου από την κακοδιαχείριση της τρέχουσας Διοίκησης, εις βάρος των εργαζομένων-δημοσιογράφων».

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, οι υπερήμερες οφειλές της Ναυτεμπορικής προς τη Eurobank, την κύρια πιστώτρια τράπεζα, ξεπερνούν τα 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογες είναι οι οφειλές της εφημερίδας και προς το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Σημειώνεται δε, ότι από το 2016 η διοίκηση της Ναυτεμπορικής δεν έχει κάνει καμία καταβολή έναντι των δανειακών της οφειλών στη Eurobank, αφού ήδη από το 2012 παρουσιάζει αρνητικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), γεγονός που καθιστά αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία του τελευταίου οικονομικού φύλλου που εκδίδεται στη χώρα.

Το πιθανότερο σενάριο στο πλαίσιο της ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι να διασπαστεί ο όμιλος στα επιμέρους περιουσιακά του στοιχεία, ενσώματα και ασώματα. Σε αυτά περιλαμβάνεται το ιδιόκτητο κτήριο της εφημερίδας επί της Λένορμαν, το πιεστήριο στην Παιανία και, φυσικά, τα ισχυρά brand names της εφημερίδας και του ενημερωτικού ιστοτόπου. Ειδικά για το website, σημειώνεται ότι υπήρξε ένας από τους πρώτους οικονομικούς ενημερωτικούς ιστοτόπους της χώρας που «πάτησε» στα βήματα της εφημερίδας και το ενδιαφέρον για εξαγορά από μιντιακούς -και όχι μόνο– παίκτες της ελληνικής αγοράς αναμένεται να είναι πολύ μεγάλο κατά την πώλησή του από την τράπεζα.

Τι περιλαμβάνει η ειδική διαχείριση

Η ειδική διαχείριση αποτελεί ένα νέο «εργαλείο» στα χέρια των τραπεζών για την αναδιάρθρωση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και μόλις το 2018 ξεκίνησε να εφαρμόζεται το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Ένα από τα θετικά στοιχεία της ειδικής διαχείρισης, επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, είναι ότι η επιχείρηση παραμένει πλήρως λειτουργική, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και την κερδοφορία της.

Ένα ακόμη όφελος είναι ότι η εταιρεία αποτιμάται συνολικά λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την αξία των κτιριακών εγκαταστάσεων – όπως γίνεται στον πλειστηριασμό– αλλά επιπλέον τα λοιπά περιουσιακά της στοιχεία, όπως είναι οι άδειες λειτουργίας, το πελατολόγιο, οι υφιστάμενες συμφωνίες για παράδοση έργων κ.α, με αποτέλεσμα το μέγιστο δυνατό τίμημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider