Τι προβλέπει η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβλέπει η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Όλο το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων προβλέπει το προσχέδιο του νέου Μνημονίου που διέρρευσε το απόγευμα του Σαββάτου και το οποίο παρουσιάζει, κατ’ αποκλειστικότητα, το insider.gr.

Όπως αναφέρεται στην υποπαράγραφο 3.2 του νέου Μνημονίου, προαπαιτούμενο για τις ελληνικές αρχές αποτελεί η υιοθέτηση των διατάξεων του Νόμου 4354/2015 (Νόμος για τη Διαχείριση των Κόκκινων Δανείων), προκειμένου να επιτραπεί η πώληση όλων των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων σε νόμιμα (επενδυτικά) σχήματα, που δραστηριοποιούνται σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εξαιρέσεις, ή σε κάθε άλλο κράτος με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς (σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 65, παράγραφοι 1-7, του Νόμου 4172/2013).

Το προσχέδιο του νέου Μνημονίου προβλέπει προστασία των δανείων που έχουν εγγύηση την πρώτη κατοικία, αντικειμενικής αξίας ως 140.000 ευρώ. Για τα δάνεια αυτά η προστασία θα ισχύσει ως τα τέλη του 2017, αφού από 1ης Ιανουαρίου 2018, το νέο Μνημόνιο προβλέπει την απελευθέρωση της αγοράς, ήτοι την απαλλαγή από την προστασία του καθεστώτος πώλησης.

Ωστόσο, σε υποσημείωση του προσχεδίου, τονίζεται ρητά πως η εν λόγω πρόβλεψη μένει να επιβεβαιωθεί ως μέρος της ευρύτερης συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Για όλα τα υπόλοιπα δάνεια, η απελευθέρωση της αγοράς – ήτοι η πώλησή τους – θα είναι άμεση.

Το καθεστώς χορήγησης αδειών για τους διαχειριστές των δανείων θα βασίζεται στην αρχή της αναλογικότητας και δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός ή απαίτηση που δεν θα δικαιολογείται ρητώς από τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη δραστηριότητα της πώλησης.

Επιπλέον, δεν θα υπάρχουν υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις. Η φορολογική μεταχείριση των σχημάτων (hedge funds) που θα αποκτήσουν τα δάνεια θα βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές (Νόμος Τιτλοποίησης, Νόμος 3156/2003).

Το προσχέδιο του νέου Μνημονίου προβλέπει το πλήρες χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του καθεστώτος διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Αναλυτικά:

Ως τα μέσα Μαΐου, οι ελληνικές αρχές:

- Πρέπει να προχωρήσουν στη σύσταση, μέσω νομοθέτησης, μιας γραμματείας που θα στηρίζει το έργο και την απόστολή του Κυβερνητικού Συμβουλίου για το Ιδιωτικό Χρέος

- Πρέπει να καθορίσουν, σε συνεργασία με τους Θεσμούς, τις γενικές αρχές και τον οδικό χάρτη της νέας νομοθεσίας που θα διέπει τους εξω-δικαστικούς συμβιβασμούς, αλλά και να συστήσουν έναν μηχανισμό για την αξιολόγηση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Η Τράπεζα της Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) θα πρέπει να διευρύνει και να ενισχύσει το καθεστώς εποπτείας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής που θα αξιολογεί τις επιδόσεις των τραπεζών, ως προς την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ θα πρέπει να δημοσιεύει σχετική έκθεση για όλες τις εξελίξεις, σε τριμηνιαία βάση.

Ως τα τέλη Μαΐου:

- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο δράσης για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών (προς αναζήτηση των κοινών δανειοληπτών) και την επιτάχυνση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των βιώσιμων μεγάλων εταιρειών.

- Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να αξιολογήσει τα πιθανά φορολογικά εμπόδια και εάν απαιτηθεί να προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την άρση τους από τις αρμόδιες αρχές.

Ως τα τέλη Ιουνίου, οι αρχές:

- Θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη νομοθεσία για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, με τη στήριξη ξένων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα αυτής.

- Να εισάγουν νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν πως οι δράσεις που λαμβάνονται για την αναδιάρθρωση του χρέους, ιδιωτικού ή δημόσιου, θα είναι προς το συμφέρον του δανειολήπτη.

- Να ολοκληρώσουν τη νομοθεσία για τη στήριξη του Δικτύου Υποστήριξης και Ενημέρωσης Χρέους σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να παρέχονται επαρκείς συμβουλές και στήριξη σε φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις νομικές και οικονομικές πτυχές της διαδικασίας αναδιάρθρωσης χρέους.

- Το ΤΧΣ, σε συνεργασία με την ΤτΕ, θα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις σε ό,τι αφορά όλες τις εναπομείνασες ρυθμίσεις που δεν απαιτούν νομοθέτηση, με στόχο την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, βασισμένη στην αναθεώρηση της τελευταίας σχετικής μελέτης η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο του 2015.

- Η ΤτΕ θα πρέπει να ζητήσει από τις τράπεζες να αναπτύξουν «οδηγούς» και «εγχειρίδια» για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider