Το καλοκαίρι αναμένεται ότι θα ληφθεί από την Elpedison η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, μεγίστης δυναμικότητας 826 MW. Για τη νέα μονάδα, η οποία θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στην ήδη υφιστάμενη μονάδα της εταιρείας, έχει κατατεθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αναμένεται να εγκριθεί εντός εξαμήνου. Οι εξελίξεις στο επενδυτικό τοπίο – με οδηγό το αναθεωρημένο Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα, τις δεσμεύσεις για πλήρη απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος το 2028 και τον ορισμό του φυσικού αερίου ως «καυσίμου γέφυρα» – τελικά δικαιώνουν και την απόφαση του ομίλου των ΕΛΠΕ για αυτήν την επένδυση, η οποία εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, απαιτούνται περίπου δύο χρόνια για την ολοκλήρωσή της, ώστε μετά από ένα ολιγόμηνο δοκιμαστικό στάδιο να μπει σε εμπορική λειτουργία στα μέσα του 2023.
Οι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς αναφέρουν ότι στο σύστημα χωρούν δύο με τρεις μονάδες αερίου. Ήδη ο όμιλος Μυτιληναίος ξεκίνησε την κατασκευή αντίστοιχης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Βοιωτία. Μονάδα προτίθεται να κατασκευάσει επίσης, ο όμιλος Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στην πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης αερίου (FSRU), η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί και με την οποία θα συνδέεται. Επίσης, στο «ρινγκ» του φυσικού αερίου αναμένεται να μπει επίσης η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για κατασκευή της τρίτης μονάδας της στην Κομοτηνή και η Volton, η οποία εξαγόρασε την άδεια από τον όμιλο Καράτζη για κατασκευή μονάδας στη Λάρισας. Την προηγούμενη εβδομάδα άδεια παραγωγής για μονάδα με καύσιμο το φυσικό αέριο στη Θίσβη Βοιωτίας πήρε και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του ομίλου Στασινόπουλου, μια επένδυση τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Πάντως, η λήψη των τελικών επενδυτικών αποφάσεων θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του target model αλλά και από το αν οι μονάδες αερίου θα ενταχθούν σε κάποιον μηχανισμό στήριξης.
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Όλα θα εξαρτηθούν από τους όρους του διαγωνισμού
Προς τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Τα ΕΛΠΕ αν και εμφανίζονται να κρατούν το ποσοστό του 35% που ήδη διαθέτουν και να διεκδικούν την απόκτηση και του μεριδίου του Δημοσίου, δεν κάνουν επίσημες δηλώσεις πριν ανακοινωθούν οι όροι του διαγωνισμού.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της διοίκησης του ομίλου, σε περίπτωση που τα ΕΛΠΕ δεν κριθούν πλειοδότες, είναι να προχωρήσει σε πώληση και της δικής τους συμμετοχής. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν στον διαγωνισμό θα κατέβουν τα ΕΛΠΕ αυτόνομα ή σε συνεργασία με την ιταλική Edison (συνεργάζονται άλλωστε στην Elpedison), η οποία επίσης ενδιαφέρεται για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Για την απόκτησή της φαίνεται ότι ενδιαφέρονται επίσης, ο όμιλος Μυτιληναίος, η Motor Oil, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου (σε συνεργασία με τον Karel Komarek, μεγαλομέτοχο του ΟΠΑΠ), αλλά και ξένοι παίκτες όπως οι Eni, Edison και Gas de France.