Η Wall Street γυρίζει την πλάτη στις επενδύσεις πετρελαίου και άνθρακα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Wall Street γυρίζει την πλάτη στις επενδύσεις πετρελαίου και άνθρακα
Διακόπτεται σταδιακά η χρηματοδότηση για τα ορυκτά καύσιμα.

Η δήλωση της Goldman Sachs πριν από μία ημέρα ότι δεν θα χρηματοδοτήσει πλέον έργα άνθρακα ή έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική έρχεται να προστεθεί σε δηλώεις προθέσεων άλλων ιδρυμάτων και εκτός ΗΠΑ (πρόσφατα ανάλογη απόφαση έλαβε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) να γυρίσουν την πλάτη στα ορυκτά καύσιμα.

Όπως είναι γνωστό η τράπεζα της Wall Street επενδύσεων αναγνώρισε τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής αλλαγής και επεσήμανε ότι η μη ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών θα ήταν «δαπανηρή για το φυσικό μας περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία».

Φαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες έχει διακόψει τη χρηματοδότηση για ολόκληρο τον κλάδο του τομέα των ορυκτών καυσίμων. Η επικαιροποιημένη πολιτική της Goldman Sachs δείχνει ότι οι αμερικανικές τράπεζες μπορούν να θέτουν κόκκινες γραμμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και τώρα άλλες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase πρέπει να βελτιώσουν τις πρακτικές τους σε αυτόν τον τομέα, επεσήμανε ο Jason Opeña Disterhoft του Δικτύου Δράσης για τα Τροπικά Δάση.

Σε μια έκθεση σχετικά με τη "μείωση του άνθρακα" που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, η Goldman Sachs σημείωσε ότι ο αριθμός των σχετικών με το κλίμα προτάσεων των μετόχων σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2011 και το ποσοστό των μετόχων που ψήφισαν υπέρ αυτών των αποφάσεων τριπλασιάστηκε. Τα μισά από τα ψηφίσματα αυτά στοχεύουν στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, κοινής ωφέλειας και άνθρακα. "Κατά την άποψή μας, αυτό δημιουργεί αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης σε ολόκληρη τη βιομηχανία υδρογονανθράκων, οδηγώντας σε μια νέα εποχή κεφαλαιακού περιορισμού", ανέφερε η επενδυτική τράπεζα σε έκθεση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες ορισμένων κλάδων υπονομεύουν τη σημασία της νέας πολιτικής της Goldman. Η βιομηχανία άνθρακα πεθαίνει αργά αλλά οδυνηρά. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες θα ήθελαν να μπουν σε αυτόν τον τομέα ούτως ή άλλως. Το ίδιο ισχύει για το πετρέλαιο της Αρκτικής. Η Royal Dutch Shell εγκατέλειψε ένα μεγάλο πρόγραμμα εξερεύνησης της Αρκτικής πριν από καιρό και αυτό δεν οφείλεται στις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή.

Η Goldman μπορεί απλώς να κλείσει την πόρτα σε μη κερδοφόρες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα θα αναλάβη ηγετική δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, η τράπεζα σημειώνει ότι η «μη πραγματοποίηση επενδύσεων» στο πετρέλαιο θα οδηγήσει σε «διαρθρωτική» στενότητα της προσφοράς κατά τη δεκαετία του 2020. Σε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα, η επενδυτική τράπεζα το βλέπει αυτό ως ευκαιρία και βρίσκει εταιρείες που είναι "υποτιμημένες" που μπορεί να συστήσει στους πελάτες της. Έτσι, η δέσμευση για βιωσιμότητα πηγαίνει μόνο μέχρι τώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider