Ξεκινάει άμεσα το «Σπίτι μου ΙΙ» και για τους 50άρηδες - Άτοκα δάνεια έως 20.000€ για αναβάθμιση κατοικιών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινάει άμεσα το «Σπίτι μου ΙΙ» και για τους 50άρηδες - Άτοκα δάνεια έως 20.000€ για αναβάθμιση κατοικιών
Μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» θα αποκτήσουν στέγη με προνομιακό επιτόκιο (μειωμένο κατά 50% σε σχέση με το εμπορικό επιτόλιο) πάνω από 15.000 νέα ζευγάρια, ηλικίας έως 50 ετών

Την άμεση έναρξη του προγράμματος «Σπίτι Μου ΙΙ» με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μέσω του προγράμματος θα αποκτήσουν στέγη με προνομιακό επιτόκιο (μειωμένο κατά 50% σε σχέση με το εμπορικό επιτόκιο) πάνω από 15.000 νέα ζευγάρια, ηλικίας έως 50 ετών.

Στο νέο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί από το 2025, θα υπάρχει ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, ενώ και η παλαιότητα των ακινήτων αναμένεται να αλλάξει και θα είναι μικρότερη της 15ετίας.

Το πρόγραμμα θα δώσει σημαντική ώθηση στη στεγαστική πίστη, καθώς τα δάνεια που θα χορηγούν οι τράπεζες με το «Σπίτι μου ΙΙ» θα καλύπτουν μέχρι και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και θα έχουν διάρκεια αποπληρωμής έως 30 έτη.

Τα βασικά χαρακτηριστικά λήψης των νέων επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων που παραμένουν ίδια:

  • Το εμβαδόν του ακινήτου να είναι μέχρι 150 τ.μ.
  • Η αξία του ακινήτου πρέπει να είναι έως 200.000 ευρώ.
  • Βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής.

Η επιτυχία της πρώτης φάσης του προγράμματος κινητοποίησε το οικονομικό επιτελείο, ώστε να βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι που θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση του προγράμματος με νέα, βελτιωμένα κριτήρια. Εκτός από την παλαιότητα των ακινήτων, αναμένεται να τροποποιηθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους, με αύξηση του ορίου στα 20.000 ευρώ (από 16.000 ευρώ για τον άγαμο) και αντίστοιχη αύξηση των ορίων για ζευγάρια και όσους έχουν παιδιά.

Άτοκα δάνεια έως 20.000 ευρώ

Παράλληλα θα «τρέξει» μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ένα νέο πρόγραμμα προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, που θα προσφέρει δάνεια έως 20.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, σε ιδιοκτήτες 20.000 κατοικιών με στόχο την ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Την εξειδίκευση των μέτρων για το στεγαστικό πρόβλημα θα κάνουν τα συναρμόδια υπουργεία, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καλάθι» ΔΕΘ: Στεγαστικό, στήριξη οικογενειών και έκτακτο επίδομα στις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Σε ετήσια εισοδήματα κάτω των 24.000 ευρώ το 87% των δανείων

Τράπεζες: Αναμένουν ώθηση στη στεγαστική πίστη από το «Σπίτι μου 2» 

gazzetta
gazzetta reader insider insider