Κρίσιμες ώρες για τον «Ηρακλή» - Εξασφαλίσεις ζητά η ΕΚΤ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμες ώρες για τον «Ηρακλή» - Εξασφαλίσεις ζητά η ΕΚΤ
Tο RWA (Risk Weighted Asset) αποτελεί το πραγματικό «αγκάθι» της συστημικής λύσης που νομοθέτησε η κυβέρνηση προ ημερών.

Οι πρόσθετες εγγυήσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου ο «Ηρακλής» να έχει πραγματική αξία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι η κρίσιμη εκκρεμότητα που ταλανίζει κυβέρνηση και τράπεζες.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr ήδη από τον προηγούμενο μήνα, το RWA (Risk Weighted Asset) αποτελεί το πραγματικό «αγκάθι» της συστημικής λύσης που νομοθέτησε η κυβέρνηση προ ημερών. Το διακύβευμα είναι κατά πόσο οι τίτλοι ύψιστης διασφάλισης (senior) που θα εκδίδονται με τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων μέσω του «Ηρακλή» θα θεωρούνται μηδενικού κινδύνου, ώστε να απομειώνουν τον κίνδυνο στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η μάχη αυτή χάθηκε, καθώς ο Ευρωπαίος Επόπτης δεν φαίνεται να υπαναχωρεί. Το ερώτημα που τίθεται τώρα -και τέθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρο της ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη– είναι κατά πόσο οι εξασφαλίσεις θα προέλθουν από το cash buffer ή εάν θα έχουν τη μορφή ομολόγων με κάλυψη 120%.

Σημειώνεται ότι ο λόγος που η ΕΚΤ επιμένει στις πρόσθετες εξασφαλίσεις από πλευράς ελληνικού Δημοσίου είναι επειδή η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υπολείπεται της επενδυτικής βαθμίδας (investment grade). Αυτή είναι η πρώτη φορά που τίθεται τέτοιο θέμα και αυτός είναι ο λόγος που εποπτικές αρχές και Υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις. Πηγές με γνώση των διαδικασιών, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι οι κρατικές εγγυήσεις δεν θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, τόσο σε επίπεδο χρέους όσο και ελλείμματος.

Κάτω από 2% το κόστος των εγγυήσεων για τις τράπεζες

Ένα άλλο ζήτημα που θεωρείται κρίσιμο για την επιτυχία του «Ηρακλή» είναι η τιμολόγησή του για τις τράπεζες. Τα αρμόδια κλιμάκια των τραπεζών έχουν βγάλει «κουμπιουτεράκια» προκειμένου να υπολογίσουν τις ταμειακές εκροές που συνεπάγεται η συστημική λύση για τις τιτλοποιήσεις που ετοιμάζουν.

Θυμίζεται ότι πρώτη στη σειρά είναι το «Cairo» της Eurobank και εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται ανακοινώσεις από την τράπεζα για την πρώτη συναλλαγή του είδους της στον κλάδο. Δεύτερη παίρνει σειρά η Alpha Bank που έχει εξαγγείλει τιτλοποιήσεις 12 δισ. ευρώ ξεκινώντας άμεσα, ενώ ήδη σε διαδικασία προετοιμασίας τιτλοποιήσεων 4 δισ. ευρώ βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν, πάντως, ότι το κόστος των κρατικών εγγυήσεων θα διαμορφωθεί κάτω από το 2% -τουλάχιστο σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες στις αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider