Σε «καραντίνα» η αγορά λόγω κορονοϊού

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «καραντίνα» η αγορά λόγω κορονοϊού
Η αγορά πλέον έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σενάρια για το επόμενο διάστημα με τα δεδομένα ωστόσο να αλλάζουν πλέον όχι κάθε μέρα αλλά κάθε ώρα, όπως τόνιζαν στο insider.gr στελέχη του κλάδου.

Σε καραντίνα μπαίνει η αγορά μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Πάντως οι έμποροι αλλά και οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης έβλεπαν το τελευταίο διάστημα την κίνηση και τον τζίρο να μειώνεται δραματικά και σε πολλές περιπτώσεις σκέφτονταν να προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων τους προτού ανακοινωθούν τα προληπτικά μέτρα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στο insider.gr, έκανε λόγο για μία «άτυπη καραντίνα» στην οποία βρισκόταν η αγορά τις προηγούμενες μέρες σημειώνοντας πως στις περιοχές της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά η μείωση στα εμπορικά και τα πολυκαταστήματα έφτασε ακόμη και το 70%.

Η αγορά πλέον έχει αρχίσει να επεξεργάζεται σενάρια για το επόμενο διάστημα καθώς για το Πάσχα αλλά και ακόμη και για την καλοκαιρινή σεζόν τα στοιχεία κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, με τα δεδομένα ωστόσο να αλλάζουν πλέον όχι κάθε μέρα αλλά κάθε ώρα, όπως τόνιζαν στο insider.gr στελέχη του εμπορίου. Όπως σημείωναν χαρακτηριστικά μάλιστα, όσον αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά η εξάπλωση του κορονοϊού, πλέον έχουμε αφήσει στην άκρη το ήπια σενάριο και έχουμε περάσει στο «ενδιάμεσο».

Αντίστοιχη ήταν η πτώση του τζίρου και στον κλάδο τη εστίασης με τον πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς να επισημαίνει ότι άγγιξε το 70%.

Μάλιστα λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν τα μέτρα από πλευράς κυβέρνησης για κλείσιμο εστιατορίων και καφετεριών, ο κ. Καββαθάς σημείωνε στο insider.gr ότι αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου σκέφτονταν από μόνοι τους να προχωρήσουν σε αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων τους.

Προαιρετικό κλείσιμο των καταστημάτων προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Το προαιρετικό δεκαπενθήμερο κλείσιμο των καταστημάτων ζήτησε από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ζητούν παράλληλα μία σειρά από οικονομικά μέτρα όπως ένταξη των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων στο καθεστώς των 48 δόσεων, κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού από το κράτος, παράταση πληρωμής των πάσης φύσεως ρυθμίσεων έως την ομαλοποίηση της κατάστασης και μηδενισμός υποχρέωσης καταβολής ενοικίων, για το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές.

Προτείνουν παράλληλα για τις επιχειρήσεις που θέλουν να παραμείνουν σε λειτουργία, τη θέσπιση ενός μειωμένου ωραρίου λειτουργίας από 10:00 έως 17:00.

Τον περιορισμό του επιτρεπόμενου ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, με αντίστοιχη αναστολή του εθνικού πλαισίου ωρών λειτουργίας καταστημάτων,πρότεινε με επιστολή της στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η ΕΣΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider