Hermès: «Γιγαντιαία απάτη» η εξαφάνιση μετοχών 13 δισ. δολαρίων ισχυρίζεται κληρονόμος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Hermès: «Γιγαντιαία απάτη» η εξαφάνιση μετοχών 13 δισ. δολαρίων ισχυρίζεται κληρονόμος
Ο κληρονόμος Nicolas Puech κατηγορεί τον οικονομικό του σύμβουλο Eric Freymond για «γιγαντιαία απάτη».

Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ο 81χρονος Nicolas Puech είχε μονοπωλήσει τα πρωτοσέλιδα. Κληρονόμος 5ης γενιάς της Hermes, της θρυλικής γαλλικής εταιρείας ειδών πολυτελείας που ιδρύθηκε το 1836, είχε κάνει γνωστό πως σκόπευε να δώσει την αμύθητη περιουσία του, ύψους 13 δισ. δολαρίων, στον «πρώην κηπουρό και τεχνίτη» του, έναν 51χρονος άνδρας μαροκινής καταγωγής.

Η απόφασή του είχε πυροδοτήσει πολλές διαμάχες, ωστόσο ίσως τελικά ο Puech να μην διαθέτει αυτά τα χρήματα για να τα χαρίσει. Και αυτό διότι ελβετικό δικαστήριο απέρριψε αυτόν τον μήνα τους ισχυρισμούς του ότι ο πρώην διαχειριστής περιουσίας του είχε ρόλο στην εξαφάνιση της περιουσίας του, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο Puech κατηγόρησε τον Eric Freymond για «γιγαντιαία απάτη». Οι δικηγόροι του απομονωμένου κληρονόμου είπαν στο δικαστήριο ότι δεν κατέχει πλέον τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία: περίπου 6 εκατομμύρια μετοχές αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ (13 δισεκατομμύρια δολάρια) της οικογενειακά ελεγχόμενης Hermès International SCA. Το μερίδιο θα τον έκανε τον μοναδικό μεγαλύτερο επενδυτή σε μία από τις μεγαλύτερες «luxury» εταιρείες στην παγκόσμια βιομηχανία, αυτή που έκανε την οικογένεια Hermès την πλουσιότερη στην Ευρώπη. Η οικογένεια, η οποία αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη, έχει καθαρή περιουσία περίπου 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Η απόφαση ενός εφετείου στη Γενεύη στις 12 Ιουλίου δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο οικονομικός σύμβουλος Eric Freymond κακοδιαχειρίστηκε την περιουσία του Puech ή ότι ο απομονωμένος κληρονόμος της πέμπτης γενιάς Hermès εξαπατήθηκε για μια περίοδο που εκτείνεται σε περισσότερες από δύο δεκαετίες κατά τη διάρκεια της οποίας πουλήθηκε μέρος των μετοχών.

Η «γιγαντιαία απάτη» της οποίας έπεσε θύμα ήταν μη ανιχνεύσιμη από κοινούς θνητούς», έγραφε το δικαστικό έγγραφο, προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί δεν ήταν σαφείς και δεν τεκμηριώθηκαν επαρκώς.

Ο δικηγόρος του Puech, ο Gregoire Mangeat, αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ οι δικηγόροι του Freymond, Yannis Sakkas και Stephane Grodecki, δήλωσαν ότι ο πελάτης τους ήταν ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα που περιλάμβανε «σκληρά λόγια» εναντίον του ενάγοντα.

Η προσπάθεια της LVMH να πάρει τον έλεγχο της Hermes

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μέρος της απόπειρας του μεγιστάνα πολυτελείας Bernard Arnault, ιδρυτή της LVMH, να αποκτήσει τον έλεγχο της Hermès πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Οι κληρονόμοι της Hermes είχαν δημιουργήσει μία εταιρεία χαρτοφυλακίου για να εμποδίσουν την εξαγορά. Ο Puech ήταν ο μόνος που δεν συμμετείχε σε αυτήν. Αποσύρθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Hermes το 2014, αλλά εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο 5,7%, η μοίρα του οποίου παραμένει ένα διαρκές αίνιγμα.

Την περασμένη Πέμπτη, σε μία συνέντευξη για τα αποτελέσματα της εταιρείας, ένας αναλυτής ρώτησε τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της Hermès Axel Dumas σχετικά με το εάν ο Puech κατέχει τις μετοχές. «Δεν έχουμε τρόπο να τους δούμε και να τους ελέγξουμε», απάντησε ο Ντούμας.

Η ελβετική απόφαση αφήνει αναπάντητο το ερώτημα για το πού βρίσκονται οι μετοχές.

Ο Puech, κάτοικος του αλπικού χωριού Ορσιέρες, Ελβετία, στο καντόνι Valais, είχε προσπαθήσει πέρυσι να ακυρώσει προηγούμενο συμβόλαιο με το οποίο θα κληροδοτούσε την περιουσία του στο Ίδρυμα Ισοκράτη, το οποίο ίδρυσε, και να κάνει τον μεσήλικα κηπουρό νόμιμο κληρονόμο. Η απόφαση άφησε τη φιλανθρωπική οργάνωση σε αδιέξοδο και έκτοτε έχει αναβάλει νέες επιχορηγήσεις.

Όπως αναφέρουν τα έγγραφα της υπόθεσης, ο Puech ισχυρίζεται δεν κατέχει πλέον καμία από τις μετοχές του, αλλά δεν το συνειδητοποίησε επειδή ο οικονομικός σύμβουλος Eric Freymond διαχειριζόταν όλα τα τραπεζικά του αντίγραφα. Για μία περίοδο 24 ετών ο Puech βασίστηκε στον Freymond για να διαχειριστεί την περιουσία του.

Ξεκινώντας το 1998, ο Puech άρχισε να μεταβιβάζει σε ελβετικές τράπεζες μετοχές της Hermès που τελικά θα έφταναν τα 6 εκατομμύρια. Από εκείνη τη χρονιά, έδωσε στον Freymond μια σειρά από υπογεγραμμένες εντολές για να επιβλέπει τους λογαριασμούς του. Από το 2001, οι μετοχές πωλήθηκαν, αγοράστηκαν και μεταβιβάστηκαν μέσω μιας από τις τράπεζες.

Το σημαντικό είναι ότι ένα κέρδος 53,7 εκατομμυρίων ευρώ καταγράφηκε από τις πωλήσεις μετοχών σε μια περίοδο σχεδόν δύο ετών έως τον Οκτώβριο του 2010, τον ίδιο μήνα που ο Arnault αποκάλυψε στην οικογένεια της Hermès ότι είχε συγκεντρώσει μερίδιο στην εταιρεία. Ο Puech δεν είχε «αντιρρήσεις» για την είσοδο του εξωτερικού επενδυτή στη μετοχή της Hermès και μάλιστα τον θεωρούσε «σύμμαχο», σύμφωνα με στοιχεία που περιγράφονται στο δικαστικό έγγραφο. Η οικογένειά του, ωστόσο, υιοθέτησε μια στρατηγική που τελικά πέτυχε να κρατήσει τον Arnault μακριά.

Ο Puech ακύρωσε τις εντολές του Freymond τον Οκτώβριο του 2022, θέλησε να κάνει τον απολογισμό της περιουσίας του και να οργανώσει τη διαδοχή του, σύμφωνα με την ελβετική απόφαση. Ένα χρόνο αργότερα κατέθεσε τρεις υποθέσεις εναντίον του Freymond, η πρώτη ισχυριζόταν ότι ο διαχειριστής περιουσίας απέκρυψε πληροφορίες και ότι δεν ήθελε και δεν μπορούσε να επιστρέψει τις μετοχές της Hermès. Οι άλλες δύο αφορούσαν τη διαχείριση του ιδρύματός του, δάνεια και άλλες επενδύσεις.

Η δικαστική απόφαση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Puech ανέθεσε πρόθυμα τη διαχείριση των υποθέσεών του στον Freymond, μεταξύ άλλων υπογράφοντας πολλά λευκά έγγραφα και παραχωρώντας πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Ο Puech δεν είπε ποτέ ότι εξαπατήθηκε ή δεν καταλάβαινε τι υπέγραφε, μόνο ότι άφησε επιλογές για την αύξηση του πλούτου του στον Freymond. Θα μπορούσε να είχε ανακαλέσει τη συμφωνία τους ανά πάσα στιγμή, είπε το δικαστήριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BP: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, αυξάνει το μέρισμα

Diageo: Σε χαμηλό τεσσάρων ετών η μετοχή

Οι εκατομμυριούχοι μεταναστεύουν και επιλέγουν... Ντουμπάι

gazzetta
gazzetta reader insider insider