Έντονη είναι το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα από την πλευρά των τραπεζών στο μέτωπο της πώλησης τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων. Παρά τον κορονοϊό και τις αντικειμενικές δυσκολίες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν «πατήσει γκάζι» επιδιώκοντας είτε να κλείσουν συμφωνίες που είχαν μείνει εκκρεμείς είτε να κερδίσουν χρόνο ενόψει της επόμενης ημέρας.
«Κλείδωσε» το ντιλ Εθνικής-Bain για το Icon
Στην περίπτωση της Εθνικής, μόνο οι τυπικές υπογραφές απομένουν –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- προκειμένου να κλείσει η πώληση του χαρτοφυλακίου Icon στην Bain. Το πακέτο των δανείων, με συνολικές απαιτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να περάσει άμεσα στα χέρια του fund, το οποίο συνεχίζει να επεκτείνεται στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κορονοϊός επηρέασε προς τα κάτω το τίμημα της συναλλαγής, το οποίο προβλέπει πλέον 30% λιγότερα χρήματα σε σχέση με την αρχική συμφωνία, τα οποία όμως θα καταβάλλει στη συνέχεια η Bain στην Εθνική Τράπεζα, εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι μέσα στα επόμενα χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 7.300 καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια 1.500 μικρομεσαίων ως πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,52 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση της τράπεζας στα 2,5 δισ. ευρώ.
Τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν στο insider.gr ότι η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει τη συμφωνία με τη Bain –έστω και με διαφορετικούς όρους πληρωμής- πιστώνεται θετικά στη διοίκηση της τράπεζας καθώς αφενός «καθαρίζει» μια σημαντική εκκρεμότητα και αφετέρου ανοίγει το δρόμο για τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις που σχεδιάζει.
Προχωρά η συμφωνία Eurobank-doValue
Έντονη κινητικότητα υπάρχει και στην περίπτωση της Eurobank, καθώς φαίνεται ότι η συμφωνία με τη doValue βρίσκεται και αυτή στο τελικό στάδιο παρά τις καθυστερήσεις που έφερε ο κορονοϊός. Στην περίπτωση της Eurobank, ήδη η FPS αποτελεί ξεχωριστή εταιρεία-servicer και το επόμενο βήμα είναι να περάσει στα χέρια της doValue, μαζί με τo τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο Cairo, ύψους 7,5 δις. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δεσμευτική συμφωνία για την εν λόγω συναλλαγή είχε υπογραφεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2019, όμως λόγω κορονοϊού δεν ολοκληρώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι ανακοινώσεις αναμένονται κατά πάσα πιθανότητα εντός του Μαΐου και σε αυτές θα ξεκαθαριστεί και ο τρόπος καταβολής του τιμήματος ο οποίος ενδέχεται να είναι διαφοροποιημένος σε σχέση με την αρχική συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον το ντιλ ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο στην αγορά και θα ανοίξει το δρόμο και για τις υπόλοιπες τράπεζες.
Κινητικότητα και προετοιμασίες στην Alpha Bank
Από την πλευρά της, έντονες προετοιμασίες πραγματοποιεί και η Alpha Bank, επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο εν μέσω πανδημίας ώστε να είναι έτοιμη για την τιτλοποίηση του Project Galaxy όταν βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά. Το τελευταίο διάστημα τα στελέχη της τράπεζας εργάζονται μεθοδικά προκειμένου να ολοκληρώσουν όλο το πλαίσιο που απαιτείται για τη διαδικασία (SPV’s, οργάνωση απαιτήσεων κλπ) ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζεται και ο ρόλος της Cepal ως servicer που θα «τρέξει» τη διαδικασία. Στόχος της τράπεζας, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr είναι να έχει ολοκληρώσει το συντομότερο το τυπικό σκέλος, ώστε μόλις υπάρξει εκ νέου ορατότητα στις αγορές να εκκινήσουν τη διαδικασία εύρεσης αγοραστών.
Παρακολουθεί τις εξελίξεις και η Τράπεζα Πειραιώς
Τέλος, τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιτλοποιήσεων παρακολουθεί και η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς η διοίκησή της έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει και τις δικές τις κινήσεις. Προϋπόθεση βέβαια για να γίνει αυτό είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις αγορές αλλά και να «τρέξει» η διαχείριση των κόκκινων δανείων της τράπεζας που γίνεται αυτή τη στιγμή μέσω της Intrum. Και αυτό γιατί οι επιδόσεις στις ανακτήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τιμολόγηση των χαρτοφυλακίων και η τράπεζα θέλει να έχει αυτό το πλεονέκτημα κατά τη διαδικασία εύρεσης πιθανού αγοραστή.