Τα σενάρια για επαναλειτουργία της εστίασης νωρίτερα – Έτοιμοι δηλώνουν οι καταστηματάρχες

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σενάρια για επαναλειτουργία της εστίασης νωρίτερα – Έτοιμοι δηλώνουν οι καταστηματάρχες
«Απαντήσαμε στον πρωθυπουργό ότι είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε και πως περιμένουμε τα μέτρα στήριξης από την πολιτεία» τόνισε στο insider.gr o πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης νωρίτερα από την 1η Ιουνίου που είναι προγραμματισμένο, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να δηλώνουν έτοιμοι να ανοίξουν, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Τις προηγούμενες μέρες άλλωστε τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης σημείωναν ότι υπάρχουν σκέψεις για αυτό το ενδεχόμενο αλλά και ότι όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας.

Τη Δεύτερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, με αντικείμενο την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε ερώτημα στους επιχειρηματίες του κλάδου εάν είναι έτοιμοι, όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας, να ανοίξουν νωρίτερα.

«Απαντήσαμε ότι είμαστε έτοιμοι και πως περιμένουμε τα μέτρα στήριξης από την πολιτεία» τόνισε ο κ. Καββάθας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εάν είναι ανοιχτές τουλάχιστον οι καφετέριες ίσως να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού στις πλατείες που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες.

Ο κ. Καββαθάς σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε καμία πιθανή ημερομηνία επαναλειτουργίας των καταστημάτων με τον Πρωθυπουργό ενώ πρόσθεσε ότι για το θέμα θα πρέπει να αποφανθούν και οι ειδικοί.

Την επίσπευση της ημερομηνίας επανέναρξης λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ζήτησε με επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Οι κανονισμοί που θα ισχύσουν και τα μέτρα προφύλαξης που θα ληφθούν, όπως η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, εκτιμούμε ότι θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των φαινομένων συνάθροισης σε σημεία που σήμερα δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα ταχύτερης επαναλειτουργίας σε ένα κλάδο που είναι κομβικός για την ελληνική οικονομία αλλά και την απασχόληση» τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του.

Την Τετάρτη πάντως αναμένεται να κατατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις που θα δίνονται στους καταστηματάρχες προκειμένου να επεκτείνουν το χώρο στον οποίο θα κάνουν χρήση των τραπεζοκαθισμάτων τους.

Κίνδυνος για λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας

Την ίδια ώρα χιλιάδες επιχειρηματίες του κλάδου έπειτα από δύο μήνες με κλειστά καταστήματα τους, εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την επόμενη μέρα, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για λουκέτα.

«Αναρωτιόμαστε αν πρέπει να ανοίξουμε. Αλλά ακόμη και να ανοίξουμε,αργά ή γρήγορα θα κλείσουμε, σε έναν μήνα, σε δύο μήνες... είναι δύσκολο να σταθούμε όρθιοι» λέει στο insider.gr ο Στράτος Νταργαράς, επιχειρηματίας της εστίασης, ο οποίος μέσω της πρωτοβουλίας «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» έχει συγκεντρώσει υπογραφές από συναδέλφους του σε όλη την Ελλάδα.

«Η 1η Ιουνίου θα βρει τα μαγαζιά μας χωρίς πρώτες ύλες, χωρίς τη δυνατότητα κάλυψης των ημερήσιων εξόδων, με συσσωρευμένα χρέη, κυρίως όμως χωρίς πελάτες, χωρίς τη δυναμική που κινεί την αγορά και παρέχει εισόδημα σε επαγγελματίες και εργαζομένους. Αν προσθέσουμε και την προβλεπόμενη ολοκληρωτική απώλεια των εσόδων από τον τουρισμό και την πιθανότητα επαναφοράς των μέτρων αποφυγής από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, μόνο σε ένα συμπέρασμα μπορούμε να καταλήξουμε: το τέλος του 2020 θα βρει τους περισσότερους από εμάς κλειστούς, με αξεπέραστα σε κάθε περίπτωση χρέη» επισημαίνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider