Σηκώνουν ρολά τη Δευτέρα, έπειτα από σχεδόν 2,5 μήνες τα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης με τους επιχειρηματίες ωστόσο να αγωνιούν για την επόμενη μέρα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.
Καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ επαναλειτουργούν με μέτρα προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες, συγκεκριμένες οδηγίες για την αποφυγή του συνωστισμού και αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων αι την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης εξέδωσε, στο πλαίσιο αυτό, τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» με οδηγίες και μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των καταστημάτων του κλάδου.
Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες προετοιμάζονται πυρετωδώς όλες τις προηγούμενες ημέρες ώστε τα μαγαζιά τους να είναι έτοιμα να υποδεχθούν ξανά τον κόσμο.
«Έχουμε επικεντρωθεί στην καθαριότητα των χώρων και έχουν γίνει οι απαραίτητες απολυμάνσεις. Προμηθευτήκαμε αντισηπτικά, γάντια και μάσκες για το προσωπικό και είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε όλα τα μέτρα βάσει» σημειώνει στο insider.gr ο Στράτος Νταργαράς, επιχειρηματίας της εστίασης και μέλος της πρωτοβουλίας «Κύκλος Επαγγελματιών».
Οι επιχειρήσεις του κλάδου δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας τους κορονοϊού με αρκετούς καταστηματάρχες μάλιστα να δηλώνουν ακόμη και αδυναμία να ανοίξουν τα μαγαζιά τους τη Δευτέρα.
Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για τον καφέ και τα ροφήματα που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε ως «ημιτελές μέτρο» από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργο Καββαθά. Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν προσφέρει στήριξη συνολικά στον κλάδο αφού αφορά μόνο στις καφετέριες και όχι στα εστιατόρια. «Είναι μόνο 5μηνης διάρκειας την ίδια στιγμή που ο κλάδος έχει χάσει το 1/4 του κύκλου εργασιών του. Εμείς ζητούσαμε 6% για ολόκληρο τον κλάδο της εστίασης» τονίζει.
Και το ζήτημα των ενοικίων επίσης προβληματίζει τους επιχειρηματίες με τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης Γιάννη Λιάρο να σημειώνει ότι η δυνατότητα μείωσής τους κατά 40%, επεκτάθηκε τον μήνα Ιούνιο και για τις επιχειρήσεις της εστίασης μαζί με εκείνες του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ωστόσο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεν περιλαμβάνεται η εστίαση.
Πώς θα λειτουργήσουν καφετέριες και εστιατόρια
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα:
- Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
- Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
- Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
- Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
- Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
- Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
- Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
- Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.