Την Παρασκευή «κληρώνει» για τη Μεβγάλ

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την Παρασκευή «κληρώνει» για τη Μεβγάλ

Παράταση λίγων ημερών παίρνει η λήψη της απόφασης που θα κρίνει το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας Μεβγάλ.

Την Παρασκευή (27 Μαϊου) η εταιρεία συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 10 εκατ. ευρώ, την οποία θα καλύψουν οι υφιστάμενοι μέτοχοί της ή αν αυτοί θα συναινέσουν στο deal με το fund Sankaty, που συγκροτούν ο αγγλικός βραχίονας της αμερικανικής Bain Capital και η βρετανική Bartons.

Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα 24 ωρα θα κρίνουν αν η Μεβγάλ θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια ή εάν το ξένο fund θα αποκτήσει τον έλεγχο της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας.

Να σημειωθεί ότι η Sankaty διαχειρίζεται κεφάλαια 25 δισ. δολαρίων και ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, σε distressed συμφωνίες και δομημένες χρηματοδοτήσεις, ενώ η Bain Capital είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές φίρμες διεθνώς, με υπό διαχείριση κεφάλαια 70 δισ. δολαρίων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το deal έχει εγκριθεί από τις πιστώτριες τράπεζες και κυρίως από την Eurobank η οποία κατέχει άνω του 50% των δανείων της Mεβγάλ και προβλέπει την οικονομική στήριξη της γαλακτοβιομηχανίας με αντάλλαγμα την επιμήκυνση του τραπεζικού δανεισμού της.

Το σύνολο των τραπεζικών δανείων της Μεβγάλ ανέρχονται στα 68 εκατ ευρώ τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Να σημειωθεί ότι η οικονομική κατάσταση της Μεβγάλ έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, αφού όπως προκύπτει και από τον ισολογισμό της βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τόσο του ομίλου όσο και της εταιρείας είναι μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά ποσά 45,306 εκατ. ευρώ και 40,786 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ως εκ τούτου υπάρχει ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης, η οποία έχει ως συνέπεια την δυσχέρεια έγκαιρης εξόφλησης των υποχρεώσεων, ενώ δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή προμήθεια πρώτων υλών.

Υπενθυμίζεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Μεβγάλ συμμετέχει η οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου, που είναι και ο μεγαλομέτοχος με το 43% των μετοχών, η Vivartia, η οποία διαθέτει το 14,8%, ο Δημήτρης Συμεωνίδης με 27,5% και η κυρία Μαίρη Χατζάκου, η οποία κατέχει το 14,7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider