Συμφωνία με τη ρωσική Rosneft υπογράφουν τα ΕΛΠΕ

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία με τη ρωσική Rosneft υπογράφουν τα ΕΛΠΕ

Συμφωνία με τα Ελληνικά Πετρέλαια αναμένεται να υπογράψει ο πετρελαϊκός κολοσσός της Ρωσίας, Rosneft, κατά την διάρκεια της αυριανής επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας στο insider.gr, οι δύο εταιρείες θα υπογράψουν μνημόνιο βασικών όρων συναντήληψης, το οποίο και αποτελεί το πρώτο βήμα για τη συνεργασία των δύο εταιρειών.

Η συνεργασία θα αφορά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τα ΕΛΠΕ και προϊόντων πετρελαίου χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μετά την υπογραφή του μνημονίου, θα συσταθούν επιτροπές, οι οποίες θα εξετάσουν τον τρόπο συνεργασίας των δύο εταιρειών, με απώτερο σκοπό την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου από την ελληνική εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η δεύτερη μεγάλη συμφωνία για τα ΕΛΠΕ, μετά από αυτή που υπεγράφη προσφάτως με το Ιράν και αφορά την κάλυψη του 25% των αναγκών σε πετρέλαιο του ελληνικού ομίλου από ιρανικό αργό.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η προσέγγιση με τη Rosneft έχει μεγάλη αξία για τα ΕΛΠΕ, καθώς έτσι η εταιρεία εξασφαλίζει απευθείας προμήθεια για ένα σημαντικό κομμάτι των ποσοτήτων αργού πετρελαίου που χρειάζεται. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη συμφωνία με το Ιραν, τα ΕΛΠΕ εξασφαλίζουν σχεδόν το σύνολό των αναγκών τους σε αργό πετρέλαιο με απευθείας συμφωνίες, χωρίς την ύπαρξη μεσαζόντων. Γεγονός που μεταφράζεται και σε χαμηλότερο κόστος αλλά και σε πιο σταθερές σχέσεις με τους προμηθευτές. Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως, εφόσον στη συμφωνία περιλαμβάνονται και τα προϊόντα πετρελαίου, δεν αποκλείεται τα ΕΛΠΕ να πωλούν με τη σειρά τους υποπροϊόντα πετρελαίου προς τη Rosneft, καθιστώντας ακόμη πιο συμφέρουσα τη μεταξύ τους συνεργασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider