Panama Papers: Ένταλμα σύλληψης για τους ιδιοκτήτες της εταιρείας Mossack Fonseca στη Γερμανία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Panama Papers: Ένταλμα σύλληψης για τους ιδιοκτήτες της εταιρείας Mossack Fonseca στη Γερμανία
Οι δύο δικηγόροι, ο Γιούργκεν Μοσάκ και ο Ραμόν Φονσέκα, τους οποίους βαρύνουν υποψίες για διευκόλυνση της φοροδιαφυγής πελατών τους, σύσταση και συμμορία, διατρέχουν πλέον κίνδυνο να συλληφθούν.

Διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά των ιδρυτών της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, εξέδωσαν οι γερμανικές δικαστικές αρχές.

Πρόκειται για την εταιρεία η οποία βρίσκεται στην καρδιά του σκανδάλου φοροδιαφυγής που αποκάλυψαν τα αποκαλούμενα Panama Papers το 2016, που μελέτησε και δημοσίευσε διεθνές κονσόρτσιουμ δημοσιογράφων-ερευνητών, γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (SZ).

Οι δύο δικηγόροι, ο Γιούργκεν Μοσάκ και ο Ραμόν Φονσέκα, τους οποίους βαρύνουν υποψίες για διευκόλυνση της φοροδιαφυγής πελατών τους, σύσταση και συμμορία, διατρέχουν πλέον κίνδυνο να συλληφθούν εάν αποπειραθούν να εισέλθουν στην επικράτεια χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, που είχε συμμετάσχει στην αποκάλυψη των Εγγράφων του Παναμά και συνεργάστηκε για το συγκεκριμένο άρθρο με τους γερμανικούς οπτικοακουστικούς ομίλους NDR και WDR.

Οι δύο δικηγόροι, οι οποίοι διαθέτουν παναμαϊκά διαβατήρια, βρίσκονται το τρέχον διάστημα στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, η οποία δεν εκδίδει υπηκόους της σε άλλα κράτη, σημειώνει η SZ. Οι γερμανικές διωκτικές αρχές ελπίζουν όμως ότι ο Μοσάκ, που έχει οικογένεια στη Γερμανία, θα παραδοθεί για να διαπραγματευθεί μειωμένη ποινή και να ξεφύγει από παρόμοια δίωξη που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ.

Το σκάνδαλο των Panama Papers

Το σκάνδαλο των Panama Papers ξέσπασε την 3η Απριλίου 2016, μετά τη διαρροή 11,5 εκατομμυρίων ψηφιακών αρχείων της εταιρείας Mossack Fonseca, εγγράφων που αναλύθηκαν από το κονσόρτσιουμ δημοσιογράφων-ερευνητών ICIJ. Προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, ενώ οδήγησε σε παραίτηση τον τότε πρωθυπουργό της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλογκσον.

Χάρη στη μελέτη από διάφορα μέσα ενημέρωσης των Panama Papers, ήρθε στο φως ένα γιγαντιαίο σύστημα φοροαποφυγής που αξιοποιεί κυρίως εταιρείες-βιτρίνες, καθώς και το γεγονός πως ορισμένες τράπεζες βοήθησαν τους πελάτες τους να φοροδιαφύγουν.

Άρχισαν να διενεργούνται τουλάχιστον 150 έρευνες σε 79 χώρες για πιθανές περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με το αμερικανικό Center for Public Integrity.

Η εταιρεία Mossack Fonseca ανακοίνωσε το 2018 την αναστολή της δραστηριότητάς της, εξαιτίας της «ανεπανόρθωτης ζημιάς» στη φήμη της. Η κυβέρνηση του Παναμά από την πλευρά της πασχίζει έκτοτε η χώρα να αφαιρεθεί από διάφορες μαύρες λίστες φορολογικών παραδείσων.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider