Το βλέμμα στο 2021 στρέφουν πλέον οι επιχειρήσεις της εστίασης αφού τα φετινά Χριστούγεννα, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ θα παραμείνουν τελικά κλειστά έως τις 7 Ιανουαρίου, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.
Υπό κανονικές συνθήκες και προ πανδημίας, η «καλή» περίοδος για την εστίαση λόγω Χριστουγέννων εθεωρείτο από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου. Φέτος ωστόσο, όσο τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επέτρεπαν το άνοιγμα της εστίασης και τα σενάρια για την επαναλειτουργία της ή μη άλλαζαν σχεδόν καθημερινά, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες του κλάδου άρχισαν να διαμηνύουν πως είναι προτιμότερο να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματά τους τις γιορτές.
Αφενός, τόνιζαν ότι διαφωνούν με μια λύση - ακορντεόν, να ανοίξουν δηλαδή μερικές μέρες για τις γιορτές και να κλείσουν ξανά στη συνέχεια, καθώς το κόστος επαναλειτουργίας είναι μεγάλο για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Αφετέρου, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που θα ίσχυαν, όπως περιορισμός στο ωράριο ή στην πληρότητα, θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα στις επιχειρήσεις, που θα ήταν μεν ανοιχτές, με τον τζίρο τους όμως σημαντικά μειωμένο.
Η επόμενη μέρα
Εκείνο που προβληματίζει πλέον τον κλάδο είναι η επόμενη μέρα. «Η επανεκκίνηση όποτε κι αν γίνει, θα είναι δύσκολη» σημείωνε στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς υπενθυμίζοντας ότι και μετά το πρώτο lockdown τον περασμένο Ιούνιο, χρειάστηκε χρόνος ώστε οι καταναλωτές να «επιστρέψουν», ιδιαίτερα στα καταστήματα της αμιγούς εστίασης.
Ήδη από τον Νοέμβριο ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ επεσήμανε ότι μετά το lockdown είναι πιθανό 1 στις 3 επιχειρήσεις εστίασης να μην ανοίξει ξανά, εάν δεν ληφθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης και συγκεκριμένα, όπως είπε, μετρά που αφορούν στην ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και την επιδότηση των θέσεων εργασίας.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος τόνιζε στον insider.gr πως είναι απαραίτητο «ένα πακέτο μέτρων στήριξης με ορίζοντα εξαμήνου και όχι μήνα με τον μήνα και ''βλέποντας και κάνοντας''». Μεταξύ άλλων επανέλαβε το αίτημα του κλάδου για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με παράλληλη δέσμευση για μείωση η οποία θα περάσει και στον καταναλωτή. Επιπλέον επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να δοθούν στις επιχειρήσεις κίνητρα για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Ερωτηματικό τέλος, όσον αφορά στην επόμενη μέρα, αποτελεί για τους επιχειρηματίες του κλάδου η αντίδραση των καταναλωτών και πόσο επιφυλακτικοί θα είναι, μετά την άρση των μέτρων, να επισκεφθούν κυρίως εστιατόρια και ταβέρνες και λιγότερο καφετέριες, σε συνάρτηση βεβαίως και με την επιδημιολογική εικόνα που θα παρουσιάζει τότε η χώρα.