Ανεπηρέαστα από το δεύτερο lockdown που βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα εμφανίζονται, μέχρι στιγμής, τα ενοίκια, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία φορέων της εγχώριας κτηματαγοράς.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, το δεύτερο κατά σειρά lockdown που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα - βρίσκεται σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου - δεν έχει επηρεάσει καθόλου, μέχρι στιγμής, τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για οικιστικά ακίνητα.
Ειδικότερα, για τον μήνα Νοέμβριο, οι τιμές ακινήτων παραμένουν κατά κύριο λόγο σταθερές, ενώ μειώσεις καταγράφονται μόνο σε οικιστικά ακίνητα που οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης είναι υψηλές με βάση το προφίλ του ακινήτου. Οι μειώσεις, μάλιστα, εντοπίζονται σε πολύ μικρή αριθμητική κλίμακα σε σχέση με το σύνολο των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των ιδιοκτητών που προέβησαν σε μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης στο δεύτερο lockdown είναι μειωμένος ακόμη και κατά 60%-70% σε σχέση με το πρώτο lockdown.
Γιατί οι τιμές δεν μειώνονται στο δεύτερο lockdown
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, καθοριστικός παράγοντας της «συμπεριφοράς» των ιδιοκτητών ακινήτων είναι η έκπτωση 40% του ενοικίου. «Η έκπτωση 40% του ενοικίου είναι ο βασικός παράγοντας που οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης οικιστικών ακινήτων παρουσιάζουν φθίνουσες τάσεις σε πολύ μικρότερη έκταση από το πρώτο lockdown», σχολιάζει χαρακτηριστικά.
«Η άμεση εφαρμογή της έκπτωσης του ενοικίου κατά 40% και ταυτόχρονα το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν από το κράτος το 50% των χρημάτων και το υπόλοιπο 50% θα δοθεί μέσω φορολογικών κινήτρων, σίγουρα αποτελεί βασικό παράγοντα μη μείωσης των ζητούμενων τιμών μίσθωσης. Είναι λογικό να μην καταγράφονται μειώσεις των ζητούμενων τιμών μίσθωσης, όταν ο ιδιοκτήτης γνωρίζει ότι σε περίπτωση lockdown εφαρμόζεται δια νόμου η έκπτωση 40% του ενοικίου», προσθέτει ο κ. Μπάκας.
Τι ίσχυε στο πρώτο lockdown
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates, στην περίοδο του πρώτου lockdown, καταγράφηκε μια φθίνουσα τάση των τιμών κυρίως σε περιοχές και σε οικιστικά ακίνητα που το ζητούμενο μίσθωμα είχε φτάσει στο ανώτερο επίπεδο τιμών.
Η μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης στο πρώτο lockdown προήλθε από μια στιγμιαία αντίδραση ενός μικρού ποσοστού ιδιοκτητών σε σχέση με το σύνολο των προς μίσθωση οικιστικών ακινήτων, που χρειάζονταν άμεσα εισοδήματα.
Παράλληλα, ένα μέρος των ιδιοκτητών που μείωσαν τη ζητούμενη τιμή μίσθωσης, το έπραξαν με στόχο να μισθώσουν άμεσα το ακίνητό τους πριν έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες μειώσεις, σε περίπτωση που επαληθεύονταν τα σενάρια για οικονομικό «κραχ».
Οι τιμές ακινήτων τον Νοέμβριο
Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν πως οι μειώσεις των ζητούμενων τιμών μίσθωσης έχουν καταγραφεί στα ακίνητα με υψηλά μισθώματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κέντρο της Αθήνας. Στα Ιλίσια το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για διαμέρισμα 65τμ κατασκευής του 1975 ήταν 9 ευρώ/τμ και πλέον μειώθηκε στα 8,3 ευρώ/τμ. Σε Εξάρχεια – Νεάπολη το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα ήταν 13,3 ευρώ/τμ και μειώθηκε στα 12 ευρώ/τμ για διαμέρισμα 75τμ κατασκευής του 1980. Στον Νέο Κόσμο η αρχική ζητούμενη τιμή μίσθωσης διαμερίσματος 42τμ κατασκευής του 1970, ήταν 11, ευρώ/τμ και διαμορφώθηκε μετά τη μείωση του ιδιοκτήτη στα 10,5 ευρώ/τμ.
Βόρεια Προάστια
Παρόμοια εικόνα και στα Βόρεια Προάστια. Στο Χαλάνδρι το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για ισόγειο διαμέρισμα 110τμ κατασκευής του 1975 ήταν 6,8 ευρώ/τμ και μειώθηκε στα 6,3 ευρώ/τμ. Στα Μελίσσια το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα ήταν 8,5 ευρώ/τμ και μειώθηκε στα 7,5 ευρώ/τμ για διαμέρισμα 118τμ κατασκευής του 2001. Στη Νέα Ερυθραία η αρχική ζητούμενη τιμή μίσθωσης διαμερίσματος 125τμ κατασκευής του 2000 ήταν 8,8 ευρώ/τμ και διαμορφώθηκε μετά τη μείωση του ιδιοκτήτη στα 8 ευρώ/τμ. Στο Νέο Ψυχικό το αρχικό ζητούμενο μίσθωμα για διαμέρισμα 55τμ κατασκευής του 1965 ήταν 14,5 ευρώ/τμ και μειώθηκε στα 12,36 ευρώ/τμ.