Της Νένας Μαλλιάρα
Σε θέμα πρώτης και επείγουσας προτεραιότητας ανάγεται για την κυβέρνηση η υλοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου που ψηφίστηκε στα τέλη Οκτωβρίου.
Κατόπιν πρόσκλησης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, τα ζητούμενα και οι διαδικασίες για την πρακτική εφαρμογή του νόμου, μπαίνουν σήμερα στο «τραπέζι» ευρείας τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή τραπεζών, εταιρειών διαχείρισης, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούση, του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, του διοικητή του ΕΦΚΑ Χ. Χάλαρη, των Γενικών Γραμματέων Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης και Συντονισμού, καθώς και της ηγεσίας της «Τειρεσίας» (Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών).
Στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών και οι υποδομές για την εφαρμογή του νόμου με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση (ει δυνατόν και τριμήνου, σύμφωνα με πληροφορίες) μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, ημερομηνία που έχει τεθεί ως ορόσημο για την έναρξη ισχύος του νόμου, αλλά που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ισχύσει.
Μόνο για την εξειδίκευση διατάξεων του νέου νόμου απαιτείται η έκδοση 53 υπουργικών αποφάσεων και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν δρομολογηθεί οι 20. Μεταξύ των βασικών θεμάτων που πρέπει να εξειδικευθούν είναι η επιδότηση των δανείων, ο μηχανισμός αγοράς και επαναμίσθωσης των ακινήτων οφειλετών που θα πτωχεύουν και ο αλγόριθμος που θα χρησιμοποιείται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για υποβολή στον Κώδικα ρύθμισης οφειλών ώστε να γίνονται οι προτάσεις αναδιάρθρωσης των οφειλών.
Όπως έγραψε το insider.gr (Αναβολή για τον νέο Πτωχευτικό – Τι θα ισχύσει για επιχειρήσεις και ιδιώτες), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου δεν αναμένεται πριν από τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2021. Μάλιστα, μελέτη της PWC για τις τράπεζες εκτιμά ότι το πλαίσιο, νομοθετικό και λειτουργικό, για την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού (Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας) θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2021. Στο μεσοδιάστημα μέχρι την έναρξη εφαρμογής του νόμου, οι τράπεζες έχουν ενημερώσει ΕΚΤ και Κομισιόν ότι θα μπορεί να εφαρμόζεται για τις επιχειρήσεις το πτωχευτικό και προπτωχευτικό δίκαιο που ισχύει σήμερα (Πτωχευτικός Κώδικας ν. 3588/2007), ενώ για τα φυσικά πρόσωπα, το «κενό νόμου» μέχρι την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού θα μπορέσει να καλυφθεί με το πρόγραμμα «Γέφυρα» και τα moratoria πληρωμών.
Για την κυβέρνηση, αλλά και την Οικονομία ο νέος πτωχευτικός νόμος (Κώδικας για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας) συνιστά ένα εμβληματικό νομοθέτημα, με το οποίο θα αντιμετωπιστεί το σύνολο του υφιστάμενου ιδιωτικού χρέους, ύψους 234 δισ. ευρώ, καθώς και της μελλοντικής υπερχρέωσης.
Το νέο πλαίσιο ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 1023/2019 και προβλέπει:
α) Διαδικασίες για την έγκαιρη προειδοποίηση του οφειλέτη στο πλαίσιο πρόληψης, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί σε διαδικασίες αφερεγγυότητας.
β) Διαδικασίες για την αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας, μέσω της πρόβλεψης αποτελεσματικών εργαλείων για την αναδιάρθρωση όλων των οφειλών, όπως είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης, η διαμεσολάβηση και ο θεσμός της εξυγίανσης επιχειρήσεων. Στο στάδιο αυτό, το κράτος στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά μέσω κρατικής επιδότησης του δανείου 1ης κατοικίας.
γ) Διαδικασίες κήρυξης πτώχευσης για φυσικά και νομικά πρόσωπα που αδυνατούν να καλύψουν τις οφειλές τους και ταυτόχρονη απαλλαγή από όλα τα χρέη, κατόπιν της ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Και στο στάδιο αυτό το κράτος στηρίζει τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, μέσω της σύστασης ιδιωτικού Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος θα επιτρέπει την παραμονή του οφειλέτη στο ακίνητό του, με καταβολή μισθώματος, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εξώσεις.