«Μουδιασμένη» η κίνηση και συγκρατημένες οι αγορές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μουδιασμένη» η κίνηση και συγκρατημένες οι αγορές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Υποτονική παραμένει η κίνηση σε κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και φούρνους δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, με τους εμπόρους να περιμένουν μεν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, γνωρίζοντας ωστόσο ότι οι συνθήκες της πανδημίας επηρεάζουν σημαντικά φέτος τις συνήθειες των καταναλωτών.

Η πτώση του τζίρου στα συνοικιακά καταστήματα από τα οποία κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές για το εορταστικό τραπέζι, το οποίο βέβαια φέτος δεν θα θυμίζει εκείνα των προηγούμενων ετών, φτάνει μεσοσταθμικά το 40%.

Στα κρεοπωλεία, όπου άλλα χρόνια τέτοιες μέρες γινόταν το αδιαχώρητο, φέτος οι παραγγελίες είναι συγκρατημένες, λιγότερες αλλά και μικρότερες σε ποσότητες όπως λέει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σταύρος Πέρρος. Εκτός από το γεγονός ότι φέτος δεν θα γίνουν μεγάλες συγκεντρώσεις στα σπίτια, oι αγορές επηρεάζονται και λόγω της οικονομικής τους κατάστασης των καταναλωτών αλλά και της ανασφάλειας που έχουν για το επόμενο διάστημα, όπως σημειώνει ο ίδιος.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους φούρνους από τους οποίους οι καταναλωτές προμηθεύονται εκτός από ψωμί και χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες. O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος σημειώνει στο insider.gr ότι οι καταναλωτές παραμένουν μουδιασμένοι και η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, με την πτώση του τζίρου να αγγίζει το 40% σε σχέση με πέρσι.

Στα ζαχαροπλαστεία ευελπιστούν ότι η κίνηση θα τονωθεί σχετικά, παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων αν και φέτος θα είναι λιγοστές οι επισκέψεις σε σπίτια, όπως επισημαίνει o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος Ιωάννης Γλύκος. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι τιμές για μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα στα ζαχαροπλαστεία, κυμαίνονται από 9 έως 14 ευρώ το κιλό.

Έρευνα του ΙΕΛΚA σχετικά με τις τιμές των προϊόντων του τυπικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα μεγάλα σούπερ μάρκετ δείχνει τέλος ότι το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 81,42 ευρώ, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με πέρσι. Από τις 22 υποκατηγορίες προϊόντων που που περιλαμβάνονται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και εξετάζονται στην έρευνα, στις 10 οι τιμές παρουσιάζουν μείωση, σε 9 παρουσιάζουν αύξηση και 3 είναι αμετάβλητες.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κοστίζει το καλάθι του σούπερ μάρκετ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider