Για τον Σεπτέμβριο μεταφέρθηκε η συζήτηση της έφεσης της ΔΕΠΑ κατά της πρωτόδικης απόφασης του Οκτωβρίου 2019, που δικαίωνε εν μέρει τις αιτιάσεις της ELFE (συμφερόντων Λαυρεντιάδη) περί καταχρηστικού τρόπου τιμολόγησής της από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου. Η αναβολή δόθηκε από το Εφετείο Αθηνών χθες, ημέρα εκδίκασης της έφεσης, έπειτα από σχετικό αίτημα της ELFE ώστε η υπόθεση να συνεκδικασθεί με την έφεση που έχει ασκήσει η βιομηχανία λιπασμάτων Καβάλας κατά της ίδιας ετυμηγορίας, αυτή τη φορά ως προς το σκέλος των οφειλών που της επιδίκαζε το Πρωτοδικείο να καταβάλει στη ΔΕΠΑ.
Η αναβολή συμβάλλει στην παράταση της αβεβαιότητας αναφορικά με την τύχη των χρεών ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, καθιστώντας επισφαλές το οικονομικό προφίλ της ΔΕΠΑ Εμπορίας στους επενδυτές που διεκδικούν το 65% της εταιρείας. Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους που παρακολουθούν στενά τον διαγωνισμό, η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης.
Εκτιμώντας ότι η δικαστική διαμάχη δεν θα αποτελέσει λόγο καθυστέρησης της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, οι ίδιες πηγές τοποθετούν στην άνοιξη την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Για την απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας, όπως συμβαίνει σε διαγωνισμούς που επηρεάζονται από κάποια εκκρεμοδικία, θα υπάρξει κάποια πρόνοια που θα διασφαλίζει τον προτιμητέο επενδυτή, σε περίπτωση αρνητικής έκβασης της υπόθεσης.
Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, εξάλλου ακόμη και στην περίπτωση που εκδικαζόταν χθες η υπόθεση, η δικαστική διένεξη θα μπορούσε κάλλιστα να μην λήξει με την έκδοση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, καθώς οποιοσδήποτε από τους δύο διάδικους θα μπορούσε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο. Κάτι που ισχύει και με την έφεση της ELFE, η οποία έτσι κι αλλιώς είχε ορισθεί να εκδικαστεί τον Σεπτέμβριο.
Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν προκριθεί η κοινοπραξία ΕΛΠΕ - Εdison, η κοινοπραξία Motor Oil - ΔΕΗ, η Μytilineos, η TΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου και οι ξένες εταιρείες Shell και ΜΕΤ Group με έδρα την Ελβετία.
Με την έφεσή της η ΔΕΠΑ, αμφισβητεί την αποζημίωση ύψους 63 εκατ. ευρώ υπέρ της βιομηχανίας λιπασμάτων που επέβαλε το Πρωτοδικείο Αθηνών, υποστηρίζοντας ότι δεν υφίσταται θέμα καταχρηστικότητας, καθώς κατά την επίμαχη περίοδο ουσιαστικά υπολόγιζε τις χρεώσεις των πελατών της (μεταξύ των οποίων και η ELFE) με την ίδια με τον οποίο κοστολογείτο και η ίδια από τον διεθνή προμηθευτή της, δηλαδή τη ρωσική Gasprom.