Μαζεύουν υπογραφές για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαζεύουν υπογραφές για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Παρέμβαση από την πολιτεία για την διευθέτηση της υπόθεσης των δανειοληπτών με ελβετικό φράγκο ζητούν χιλιάδες Έλληνες με αίτημα που υπογράφουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Avaaz. Ζητούν ουσιαστικά να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση πάνω στο σκεπτικό πρόσφατης δικαστικής απόφασης που δικαίωσε χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο και είδαν τα υπόλοιπα τους να αυξάνονται εξαιτίας της αλλαγής της ισοτιμίας του νομίσματος έναντι του ευρώ.

Το επίμαχο θέμα υπολογίζεται ότι αφορά 65.000 - 70.000 Έλληνες δανειολήπτες, που είχαν λάβει σχετικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο από τράπεζες, κυρίως κατά τη χρονική περίοδο 2006 - 2009. Η μεγάλη «κίνηση» προς το ελβετικό φράγκο έγινε το 2008, όταν η ισοτιμία ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή (κοντά στο 1,60 με 1,62) και τα επιτόκια του ευρώ ακόμα υψηλά. Τότε, σχεδόν το 15% των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων γινόταν στο ελβετικό νόμισμα. Ακόμα όμως και αρκετούς μήνες αργότερα, στα τέλη Ιουλίου του 2009, η ισοτιμία ευρώ/ φράγκου βρισκόταν στο 1,522, ιδιαίτερα συμφέρουσα για όσους είχαν κάνει τη μετατροπή στο ελβετικό νόμισμα. Έτσι, αρκετοί ήταν εκείνοι που και τότε επέλεξαν το ελβετικό νόμισμα. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν άρδην και σήμερα η ισοτιμία έχει κατρακυλήσει περίπου στο 1,08. Για ένα μέσο στεγαστικό δάνειο, η πτώση αυτή μεταφράζεται σε χασούρα αρκετών εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ σε ετήσια βάση.

Το αίτημα βασίζεται σε πρόσφατη απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (υπ’ αριθμ 334/24-05-2016) που έκανε δεκτή συλλογική αγωγή καταναλωτικών ενώσεων και δανειοληπτών και δικαίωσε τους δανειολήπτες επιβάλλοντας στις τράπεζες να δέχονται την αποπληρωμή των δανείων με την αρχική ισοτιμία της εκταμίευσης, αλλά και τον συνυπολογισμό όλων των χρεώσεων, δηλαδή τόκων και καταβολών κεφαλαίου εκ μέρους των δανειοληπτών που έχουν γίνει κατόπιν της μετατροπής του ελβετικού φράγκου σε ευρώ, με βάση την ισοτιμία κατά τον χρόνο εκταμίευσης.

«Οι χιλιάδες δανειολήπτες που έλαβαν στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, έχουν πλέον περιέλθει, εξαιτίας της κατάρρευσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ με το ελβετικό φράγκο, σε μία εξαιρετικά δεινή οικονομικά θέση», αναφέρει το κείμενο με το οποίο μαζεύονται οι υπογραφές. «Όχι μόνο δεν είχαν τελικά στα χρόνια που ακολούθησαν τις χαμηλές τοκοχρεολυτικές δόσεις που τους είχαν υποσχεθεί κατά τη χορήγηση των δανείων αυτών, αλλά και -παρά την μακρόχρονη εξυπηρέτηση των δανείων αυτών- το ανεξόφλητο κεφάλαιό τους είναι υψηλότερο από αυτό που αρχικά είχαν δανειστεί».

Αναζητείται λύση

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είχε προαναγγείλει πέρσι νομοθετική ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Μιλώντας τον Μάιο του 2015 στον Ελεύθερο Τύπο είχε αναφέρει ότι στόχος ήταν να εξεταστούν νομοθετικές λύσεις που θα εναρμονίσουν την υφιστάμενη νομοθεσία για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα με τις δικαστικές αποφάσεις και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Μερικούς μήνες αργότερα ο υπουργός έδωσε έγγραφη απάντηση στη Βουλή σε ερώτηση του Βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη. Συγκεκριμένα αποκάλυψε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου παρακολουθούν την εξέλιξη των υποθέσεων που αφορούν σε δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο στα δικαστήρια και διερευνάται η επίλυση του προβλήματος με σκοπό την εύρεση της «χρυσής τομής» ανάμεσα στους δανειολήπτες και τα πιστωτικά ιδρύματα. Από τότε όμως δεν έχει υπάρξει κάποια κίνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider