To παρασκήνιο για το «ξήλωμα» της διοίκησης του ΤΧΣ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
To παρασκήνιο για το «ξήλωμα» της διοίκησης του ΤΧΣ

Την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με ολες τις ενδείξεις θα προχωρήσουν οι διοικητικές αλλαγές στην κορυφή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά απο σχετική εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης.

Η διαδικασία αξιολόγησης της διοίκησης του ΤΧΣ κρύβει πλούσιο παρασκήνιο με επίκεντρο τις εκλεκτικές σχέσεις που αυτή φαίνεται να είχε αναπτύξει με τις διοικήσεις των τραπεζών.
Όπως είναι φυσικό η διοίκηση του ΤΧΣ, το οποίο μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (και παραμένει της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς) , απορρίπτει τις αιτιάσεις της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι ως βασικός μέτοχος δεν διέθετε θεσμικές αρμοδιότητες ουσιαστικού ελέγχου των τραπεζικών διοικήσεων.

Επομένως η κριτική για τον ελλιπή έλεγχο που της καταλογίζει η Επιτροπή δεν στοιχειοθετείται. Ολα τα παραπάνω προμηνύουν επεισοδιακή συνέχεια, στην περίπτωση που τα μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ δεν διευκολύνουν με τη στάση τους, μπλοκάροντας τις προωθούμενες αλλαγές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διοίκηση του ΤΧΣ βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα των κόκκινων δάνειων και της αναποτελεσματικής διαχείρισης τους από τις διοικήσεις των τραπεζών.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης ούτε λίγο ούτε πολύ καταλογίζει στη διοίκηση του ΤΧΣ ότι έκανε τα «στραβά» μάτια σε περιπτώσεις κόκκινων δανείων οι οποίες έτυχαν «ευνοικής μεταχείρισης» από τραπεζίτες προκειμένου να εξυπηρετηθούν ποικιλώνυμα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η επιτροπή που απαρτίζεται από τους Francesco Papadia πρόεδρο, Júlia Király μέλος, Eric Rajendra μέλος, Παναγιώτη Δουμάνογλου μέλος, Αιμίλιο Αυγουλέα μέλος, Peter Yngwe μέλος, είναι πολύ πιθανό να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της διοίκησης του ΤΧΣ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο όπως έχει ήδη διαρρεύσει η επιτροπή, έχει ήδη ζητήσει απ΄όλα τα μέλη του δ.σ. του ΤΧΣ δηλαδή από τον πρόεδρο Γιώργο Μιχελή, τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Ξενόφο, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Κουτσό και απο το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Αναστάσιος Γάγαλης, να «διευκολύνουν» τις διαδικασίες υποβάλοντας τις παραιτήσεις τους, καθώς τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δεν είναι ευνοϊκά για τους ίδιους.

Οσον αφορά στους αντικατάστατες τους, καλλιεργούνται ήδη υψηλές προσδοκίες για την επιλογή του από το εξωτερικό με εμπειρία σε μεγάλες τράπεζες. Στόχος τόσο της Επιτροπής όσο και της Τρόικας είναι να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τους Ελληνες τραπεζίτες με επιχειρηματικά συμφέροντα, γεγονός που δημιουργείπυκνό ιστό αδιαφανών σχέσεων οι οποίες ευθύνονται για φαίνομενα υπερχρέωσης και προκλητικού πλουτισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider