Εξετάζεται ενίσχυση του ρόλου του ΤΧΣ στις διοικήσεις των τραπεζών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξετάζεται ενίσχυση του ρόλου του ΤΧΣ στις διοικήσεις των τραπεζών

Πρόταση αύξησης των εκπρόσωπων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών φέρεται να είναι υπό συζήτηση με τη σχετική θέση να έχει εκφραστεί από τα απερχόμενα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των μελών του ΤΧΣ από την Επιτροπή Αξιολόγησης (Selection Panel) εξετάσθηκαν μεταξύ άλλων οι θεσμικές αδυναμίες που δεν επέτρεψαν στο Ταμείο να ασκήσει αποτελεσματικά τη εποπτεία τους στις τράπεζες, ειδικά ως προς το θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε πως το γεγονός πως το ΤΧΣ διέθετε μόνον έναν εκπρόσωπο στα ΔΣ των τραπεζών δεν του επέτρεπε να ασκεί πιο πιεστική εποπτεία. Αυτό πάντως είναι κατά το ήμισυ αλήθεια, δεδομένου ότι το Δημόσιο διορίζει στα ΔΣ των τραπεζών και εκπρόσωπο στα πλαίσια των ενισχύσεων που έλαβαν οι τράπεζες από το νόμο Αλογοσκούφη (ν. 3723/2008).

Σε κάθε περίπτωση τόσο τα μέλη του Selection Panel, όσο και τα στελέχη του ΤΧΣ ανέφεραν πως θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα αύξησης των εκπρόσωπων του ΤΧΣ στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών.

Έτσι, οι επιδόσεις των τραπεζών στο μέτωπο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα παρακολουθούνται στενότερα και θα αυξηθούν οι πιθανότητες να υλοποιηθεί ο στόχο για μείωση των ανοιγμάτων αυτών κατά 10% ετησίως έως το 2019.

Πολιτικές αντιδράσεις

Πάντως, το ζήτημα της «καρατόμησης» της Διοίκησης του ΤΧΣ λαμβάνει και πολιτικές διατάσεις. Η ΛΑΕ παρενέβη σήμερα στο θέμα ζητώντας να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα ελέγχου της Επιτροπής Αξιολόγησης και να αναδειχθούν οι ευθύνες των διατελεσάντων υπουργών Οικονομικών.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα έξης:

«Δημοσιεύματα του Τύπου φέρουν την Επιτροπή Αξιολόγησης (Selection Panel) των ΤΧΣ να έχει προβεί σε αρνητικές εκτιμήσεις για την επάρκεια και το ρόλο των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και να έχει ζητήσει την παραίτηση τους.

»Επειδή η σημασία της έρευνας της Επιτροπής αφορά άμεσα το δημόσιο συμφέρον και άπτεται της διαχείρισης δημοσίου χρήματος, ζητούμε την άμεση δημοσίευση των πορισμάτων ελέγχου της Επιτροπής Αξιολόγησης προς σφαιρικότερη ενημέρωση της κοινής γνώμης, ώστε να κρίνει το ρόλο και τα πεπραγμένα του ΤΧΣ αλλά και των ηγεσιών του υπουργού Οικονομίας που έχουν τοποθετήσει εκπρόσωπο στο ΤΧΣ.

»Το ενδιαφέρον μας για την κοινοποίηση των πορισμάτων της Επιτροπής Αξιολόγησης σε σχέση με το ΤΧΣ καθίσταται ακόμα πιο εύλογο διότι όπως είναι γνωστό έχουμε, ως ΛΑΕ., υποβάλει μήνυση και κατά του ΔΣ. του ΤΧΣ και παντός υπευθύνου, για το σκάνδαλο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, η οποία στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο την απώλεια δεκάδων δισ. και μαζί την απώλεια του ελέγχου του δημοσίου επί των τραπεζών.

»Η κυβέρνηση και κάθε αρμόδια αρχή έχει υποχρέωση να προβεί άμεσα στην ικανοποίηση του εύλογου αιτήματος μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider