Ελλάκτωρ: Τα options, τα αδιάθετα και το θέμα των ομολογιακών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Τα options, τα αδιάθετα και το θέμα των ομολογιακών
Πως διαγράφονται τα μετοχικά ποσοστά αν εξασκηθούν τα δικαιώματα προαίρεση. Τι συμβαίνει με τις ομολογιακές εκδόσεις.

Στη γνωστή, από καιρό, συμφωνία με τον κ. Λ. Μπόμπολα για την εξαγορά του πακέτου 12,5% του επιχειρηματία και μετόχου της Ελλάκτωρ από τη Reggeborgh, ήρθε να προστεθεί, όπως γνωστοποιήθηκε προ ημερών, ένα ακόμα call option, για το 3,18% της εισηγμένης. Το δεύτερο αυτό «πακέτο», όπως από την πρώτη στιγμή ανέφερε το insider, φέρεται να σχετίζεται με τον εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη, καθώς οι πληροφορίες ήθελαν να είναι δικό του αυτό το μερίδιο, «κομμάτι» της ευρύτερης συμμετοχής του στο γκρουπ που φημολογείται κάπου στο 4%.

Προφανώς, εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες αυτές, αυτό το call option είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν την γενική συνέλευση, και κατ’ επέκταση πριν την ψήφιση της αύξησης κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, μεταξύ της Ολλανδικής Reggeborgh και του εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη.

Ο οποίος φέρεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, εν όψει της Γ.Σ. και της αναμέτρησης με «φόντο» την επικράτηση και την υπερψήφιση της ΑΜΚ, να αποτέλεσε το «μήλο της έριδος» μεταξύ των βασικών αντίπαλων μετοχικών πόλων, Reggeborgh και Greenhill (των εφοπλιστών που ελέγχουν το 25,58% του Ελλάκτωρ).

Σύμφωνα και με την ανακοίνωση του κατασκευαστικού ομίλου, στις 20 Απριλίου 2021, υπεγράφη νέα σύμβαση για δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (Call Option) 6.828.260 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,1867% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της.

Η περίοδος άσκησης – μετατροπής είναι από 20 Απριλίου 2021 έως την 20η Ιουλίου 2021, κατά την οποία η Reggeborgh έχει το δικαίωμα να ορίζει τον τρόπο άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου, που συνδέονται με το προαναφερόμενο call option.

Για την ώρα, η Reggeborgh ελέγχει (άμεσα και έμμεσα) 14,7937% (31.698.933 κοινές μετά ψήφου ονομαστικές μετοχές) επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ, ενώ αν προσθέσουμε το option 3,18% αλλά και τις 26.882.023 μετοχές, ποσοστό 12,5457% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου με περίοδο άσκησης – μετατροπής, η οποία είναι μεταξύ της 1ης και της 240ης ημέρας μετά την 10.09.2020 (βάσει της συμφωνίας με τον Λεωνίδα Μπόμπολα), τότε δυνητικά οι Ολλανδοί ξεπερνούν το 30,5%. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εξασκήσουν τα δικαιώματα προαίρεσης.

Σε αυτό το ποσοστό, δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν αδιάθετα που θα προκύψουν με τους Ολλανδούς να έχουν δηλώσει επισήμως ότι δεσμεύονται για κάλυψή τους. Εάν «κλείσουν» τα deals με τις options και μαζέψουν και αδιάθετα, τότε λογικά ίσως ξεπεράσουν και το 33,3%, ήτοι την καταστατική μειοψηφία, δίχως να απαιτείται η υποβολή δημόσιας πρότασης (η υπέρβαση γίνεται μετά ΑΜΚ και κάλυψη αδιάθετων).

Στο μεταξύ, όπως έχει αναφερθεί, η Reggeborgh κινείται προς την κατεύθυνση των διαδικασιών για την έκδοση (από Εurobank, με συμμετοχή συστημικών τραπεζών και όχι μόνο) και κάλυψη της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, μέσω ομολογιακού, ύψους 50 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Πρόκειται για τη γνωστή χρηματοδότηση-γέφυρα που θα καλύψει ανάγκες ρευστότητας της ΑΚΤΩΡ μέχρι την ολοκλήρωση της ΑΜΚ 120,5 εκατ. ευρώ.

Μένει αν φανεί στη συνέχεια, αν η Ελλάκτωρ (που προ ημερών είχε και τηλεδιάσκεψη με ομολογιούχους) κινηθεί προσεχώς και στο μέτωπο του «ακριβού» (επιτόκιο σχεδόν 6,4%) ομολογιακού 650 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί από την προηγούμενη διοίκηση στα τέλη του 2019. Όπως έχει αναφέρει το insider, το ομολογιακό αυτό έχει ως εγγυήσεις τους τομείς Παραχωρήσεων, ΑΠΕ, Περιβάλλοντος, δηλαδή τα «φιλέτα» της Ελλάκτωρ που παράγουν ταμειακές ροές, «αλμυρό» ετήσιο βάρος και επόμενο είναι στον όμιλο να αναζητούν καλύτερους όρους με οποιονδήποτε τρόπο αυτό δύναται να προκύψει.

Πέρσι, το τομέας παραχωρήσεων της Ελλάκτωρ είχε κύκλο εργασιών 176 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 15% κυρίως λόγω της πτώσης της κυκλοφορίας της Αττικής Οδού κατά 24% λόγω της πανδημίας. Μείωση παρατηρήθηκε και στο ΕΒΙΤDA, το οποίο ανήλθε σε 103 εκατ. ευρώ. Μεγάλης αύξηση καταγράφηκε στα έσοδα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που ενισχύθηκαν κατά 47% και άγγιξαν τα 94 εκατ. ευρώ. Αξιόλογη αύξηση 17%, στα 101,9 εκατ. ευρώ, παρουσίασε ο τομέας περιβάλλοντος, έναντι 87,3 εκατ. στην προηγούμενη χρήση. Το EBITDA διαμορφώθηκε σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ (-38%.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider