Με φόντο την υπερψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας για την κρατική ενίσχυση του Πρίνου, η Energean αναφέρει στην τριμηνιαία χρηματιστηριακή της ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες, πως έλαβε την Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID) για την επανέναρξη ολοκλήρωσης της ανάπτυξης του κοιτάσματος «Έψιλον» στην παραχώρηση. Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση, η έναρξη παραγωγής από το εν λόγω κοίτασμα τοποθετείται στα τέλη του 2022.
H επανέναρξη της σχετικής επένδυσης αποτελεί αποτελεί βασική προτεραιότητα του Επιχειρησιακού Σχεδίου που έχει εκπονήσει η εταιρεία, με σκοπό τη διατήρηση εν λειτουργία της μοναδικής παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Για την ολοκλήρωση ανάπτυξης του κοιτάσματος, προβλέπεται η επανεκκίνηση κατασκευής της νέας εξέδρας Λάμδα, η οποία είναι ήδη έτοιμη κατά 50%.
Έως την επανεκκίνηση, μεσολαβούν οι δύο υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται στην τροπολογία, για την άντληση της κρατικής ενίσχυσης, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εταιρεία θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με εμπορική τράπεζα, για τη σύναψη του δανείου ύψους 90,5 εκατ. ευρώ.
Η εκμετάλλευση του «Έψιλον» έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2019, με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης οριζόντιας γεώτρησης που πραγματοποιήθηκε γι΄ αυτό τον σκοπό. Μέσω των οριζόντιων γεωτρήσεων, η έως σήμερα παραγωγή από το κοίτασμα εκτιμάται σε 350.000-400.000 βαρέλια πετρελαίου.
Στην πορεία, ωστόσο, η εταιρεία έκρινε πως ο συγκεκριμένος τρόπος αξιοποίησης του κοιτάσματος δεν είναι αποδοτικός. Έτσι, προκρίθηκε η λύση διενέργειας κάθετων γεωτρήσεων ανάπτυξης μέσω της εξέδρας Λάμδα, η οποία είναι χωροθετημένη περίπου 3,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τις υφιστάμενες εξέδρες του Πρίνου.
Στόχος η ημερήσια παραγωγή 10.000 βαρελιών πετρελαίου
Με την πλήρη ανάπτυξη του δορυφορικού αυτού κοιτάσματος, καθώς και την υλοποίηση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων σε υφιστάμενες γεωτρήσεις του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου, η Energean εκτιμά πως η παραγωγή από το σύνολο της παραχώρησης θα ανέλθει σε 10.000 βαρέλια πετρελαίου, σε ημερήσια βάση. Η αύξηση της παραγωγής αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση ώστε να «θωρακισθεί» η εμπορική βιωσιμότητα της παραχώρησης.
Απώτερος στόχος της εταιρείας η διατήρηση της λειτουργίας και της απασχόλησης ακόμη και μετά το πέρας ζωής των κοιτασμάτων, το οποίο προσδιορίζεται έπειτα από περίπου 15 έτη, στο πλαίσιο του νέου project «Πράσινος Πρίνος», το οποίο θα μετατρέψει τον Πρίνο σε πεδίο εκπομπής μηδενικών ρύπων. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται μεταξύ άλλων επενδύσεις που θα μετατρέψουν τα κοιτάσματα σε γεωλογικά συστήματα δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCUS), όπως αναφέρεται και στη χρηματιστηριακή ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι η κρατική ενίσχυση θα λάβει τη μορφή δημόσιας εγγύησης για δάνειο ύψους 90,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συνάψει η Energean με εμπορικές τράπεζες. Επίσης, το ελληνικό Δημόσιο θα καλύψει ομολογιακό δάνειο ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εκδώσει η εταιρεία.