Δ. Σαρηγιάννης στο Insider: Με 400 κρούσματα η έναρξη της τουριστικής φουλ σεζόν - Στο 28,5% η ανοσία στη χώρα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δ. Σαρηγιάννης στο Insider: Με 400 κρούσματα η έναρξη της τουριστικής φουλ σεζόν - Στο 28,5% η ανοσία στη χώρα
Ο καθηγητής τονίζει ότι ο τουρισμός δεν αναμένεται να επιφέρει δραματικές αλλαγές στην εξέλιξη της επιδημίας, η οποία αυτή τη στιγμή διαγράφει σαφείς τάσεις αποκλιμάκωσης.

Αισιόδοξος για την έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν, σε υγειονομικό επίπεδο, εμφανίζεται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο Insider, τονίζει ότι με βάση τους υπολογισμούς που έχει «τρέξει» η ομάδα του και με δεδομένο το σχεδιασμό της κυβέρνησης όσον αφορά στο testing και τους εμβολιασμούς, ο τουρισμός δεν αναμένεται να επιφέρει δραματικές αλλαγές στην εξέλιξη της επιδημίας, η οποία αυτή τη στιγμή διαγράφει σαφείς τάσεις αποκλιμάκωσης.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η τουριστική φουλ σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου με περίπου 400 κρούσματα. Ο τουρισμός θα έχει μία επίπτωση στο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά όχι δραματική. Με βάση τα σενάρια για 50 εισαγόμενα κρούσματα την ημέρα, μιλάμε μεσοσταθμικά για 350 κρούσματα την εβδομάδα. Νομίζω ότι είναι ένας λογικός αριθμός, με δεδομένο ότι θα γίνονται οι έλεγχοι που έχουν προαναγγελθεί. Δεν επηρεάζει την εξέλιξη της επιδημίας.

Ωστόσο, με την είσοδο των μεγάλων τουριστικών ροών από τον Ιούλιο και έπειτα, καλό θα είναι να είμαστε λίγο πιο alert σε ό,τι αφορά την πρόληψη, δηλαδή να εντοπίζονται τα κρούσματα νωρίτερα και να σπάζουν οι αλυσίδες μετάδοσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαρηγιάννης είχε καταθέσει πρόταση στην Κυβέρνηση, για το ελεγχόμενο άνοιγμα των δραστηριοτήτων – μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός. Όπως ο ίδιος αναφέρει, οι στόχοι της πρότασής του -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- καλύπτονται από το σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί. Εντούτοις, σημαντική θεωρεί τη δυνατότητα επανάληψης του ελέγχου των τουριστών 7 μέρες μετά την άφιξή τους στη χώρα και τη δυνατότητα διενέργειας αυξημένου αριθμού rapid tests στα τουριστικά θέρετρα.

«Έχω κάνει υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους, ο έλεγχος μόνο στις πύλες εισόδου, όσο καλά και να γίνεται, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στους ασυμπτωματικός, τους προσυμπτωματικούς και στα άτομα με χαμηλό ιικό φορτίο, μπορεί να χαθούν κρούσματα της τάξεως του 25-30%», εξηγεί ο καθηγητής.

Πάντως, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οι αυξημένοι έλεγχοι σε τουριστικούς προορισμούς συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό του υπουργείου, εφόσον το απαιτούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και έπειτα από σχετική υπόδειξη της επιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Ο έλεγχος έχει νόημα να γίνεται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Εγώ θα πρότεινα, ωστόσο, να γίνεται λίγο πιο νωρίς, δειγματοληπτικά, έτσι ώστε να εντοπίζονται τα κρούσματα που ξεφεύγουν από τον αρχικό έλεγχο, να υπάρχει μία σαφής εικόνα της διασποράς νωρίτερα και να λαμβάνονται οι απαραίτητες προληπτικές δράσεις», σημειώνει ο καθηγητής.

Στο 28,5% η ανοσία στη χώρα

Η κατάσταση φέτος είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με πέρσι, δεδομένου ότι υπάρχουν δύο σημαντικά όπλα: ο εμβολιασμός και τα self tests. Ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς την ασφάλεια των ανοιγμάτων δίνει ο καθηγητής στους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους.

«Οι ρυθμοί των εμβολιασμών είναι πολύ καλοί. Παρότι, όσο περισσότεροι γίνονται τόσο το καλύτερο, ακόμη και με 110.000 την ημέρα να προχωρήσουμε, είναι ένας πολύ καλός ρυθμός.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, ο βασικός λόγος που παρά τα ανοίγματα έχουμε πτώση των επιδημιολογικών δεικτών είναι τα self tests και όχι εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός, δημιουργεί μία δυσκολία στη διασπορά, αλλά ακόμα δεν έχουμε χτίσει το τείχος της συλλογικής ανοσίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ομάδας μας, η ανοσία αυτή τη στιγμή στη χώρα -συμπεριλαμβανομένης της φυσικής μετά από νόσηση- βρίσκεται στο 28,5%. Είναι ένα πολύ καλό ποσοστό, αλλά δεν είμαστε ακόμα στο 75% που απαιτείται», επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Γι’ αυτό και τις μάσκες, υπολογίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τις βγάλουμε χωρίς αγωνία από τα μέσα -τέλος Οκτωβρίου και έπειτα, με την προϋπόθεση πάντα ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα έχουμε μεταλλάξεις που θα αλλάξουν τελείως τα δεδομένα», προσθέτει.

Ανησυχία για την Αττική

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στην Αττική, όπου παρουσιάζονται μεταλλάξεις, παρά στα νησιά. Ιδιαίτερα το «νιγηριανό στέλεχος», του οποίου η κύρια διασπορά εντοπίζεται σε πληθυσμούς στην Αθήνα, δημιουργεί ανησυχία και απαιτεί προληπτικές δράσεις.

«Από αναλύσεις που κάναμε προ μηνός είδαμε ότι υπάρχει μία δυνατότητα υπερμετάδοσης της ‘νιγηριανής μετάλλαξης’, σε σχέση με τη βρετανική, που ανέρχεται σε περίπου 30%. Αν συνυπολογιστεί άλλο 31% της βρετανικής μετάλλαξης σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, τότε σε σχέση με το αρχικό στέλεχος που είχαμε στο 1ο και 2ο κύμα, μιλάμε συνολικά για μια αύξηση του ρυθμού μετάδοσης της τάξεως του 67%, ποσοστό το οποίο είναι πολύ σημαντικό», επισημαίνει.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, η κύρια διασπορά εμφανίζεται σε μια γεωγραφική περιοχή με πληθυσμούς μεταναστών, συμπρεριλαμβανομένων των Πατησίων, του Αγίου Νικολάου Αχαρνών, του Μεταξουργείου κ.ά.

«Το καλό είναι ότι οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί συναναστρέφονται κυρίως μεταξύ τους, που σημαίνει ότι είναι διαγεγραμμένη η κοινωνική και γεωγραφική του δυναμική. Αυτό είναι καλό για την ευρύτερη διασπορά. Από την άλλη πλευρά, όσο απλώνεται το καλοκαίρι και υπάρχουν εποχιακές δουλειές μπορεί να μεταδοθεί, ακόμα και από Έλληνες. Ένα πρόβλημα είναι ότι οι πληθυσμοί αυτοί βρίσκονται στα όρια του συστήματος, γιατί πολύ συχνά δεν έχουν καν τον προσωρινό ΑΜΚΑ, άρα είναι δύσκολο να εντοπιστούν από το υγειονομικό σύστημα», σημειώνει.

Η πρόταση του καθηγητή είναι να γίνει αρχικά μία στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης στη γλώσσα τους, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει διασπορά μεταξύ τους. Στη συνέχεια, να τους προταθεί να υποβάλλονται στοχευμένα σε self ή rapid test από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ καθώς και εκτός σειράς στοχευμένος εμβολιασμός, ως μηχανισμός αποτροπής της διασποράς, δημιουργώντας ανοσία στους πληθυσμούς και τις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον τρόπο αυτό θα προστατευθούν και οι ίδιοι αλλά και ο ελληνικός πληθυσμός στις αντίστοιχες περιοχές αλλά κυρίως θα προστατευτεί η δημόσια υγεία από την εξάπλωση της διασποράς νωρίς, όσο ακόμα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

«Στην Αττική ακόμα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος απ’ ότι στη νησιωτική χώρα και υπάρχει και χρόνος για να αναπτυχθεί αυτός ο κίνδυνος, καθώς πρακτικά μέχρι το τέλος Ιουλίου η Αθήνα θα είναι γεμάτη από Αθηναίους, συν τους τουρίστες που θα την επισκεφθούν. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να σταματήσουμε τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών όσο πιο νωρίς μπορούμε. Δεδομένου ότι είναι γνωστοί οι πληθυσμοί και οι γεωγραφικές περιοχές, μπορούν να γίνουν στοχευμένες δράσεις», καταλήγει ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δ. Σαρηγιάννης: Στις 15 Ιουνίου θα πέσουμε από τα 1.000 κρούσματα την ημέρα

Σαρηγιάννης: Έως 2.600 εβδομαδιαίος μ.ο. κρουσμάτων μέχρι τέλος Μαΐου

Έρευνα: Ο τουρισμός δεν επηρεάζει τα ποσοστά μόλυνσης στα χαμηλά επίπεδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider