Εγκρίθηκε πριν από λίγο με συντριπτική πλειοψηφία (96,48%) από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για τον νέο τρόπο εκλογής των μελών του Δ.Σ. Σύμφωνα με την πρόταση για τη σχετική τροποποίηση του καταστατικού, το Δημόσιο θα διορίζει απευθείας τα 4 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα γίνει 11μελές, με τα υπόλοιπα μέλη να εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση, χωρίς τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ (ή οποιουδήποτε συνδεδεμένου φυσικού ή νομικού προσώπου).
Το ποσοστό έγκρισης καταδεικνύει πως στην εισήγηση του Ταμείου συναίνεσε και ο έτερος μεγαλομέτοχος του Ομίλου, δηλαδή η Paneuropean, επιβεβαιώνοντας τις δημοσιογραφικές πληροφορίες. Όπως είναι φυσικό, η έκτακτη ΓΣ έδωσε το «πράσινο φως» και στη σχετική εισήγηση του Ταμείου σχετικά με την Πολιτική Καταλληλότητας των μελών του Δ.Σ.
Οι υπόλοιπες προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό του Ομίλου, επίσης στο πλαίσιο εναρμόνισης με το νέο νομοθετικό πλαίσιο περί εταιρικής διακυβέρνησης, εγκρίθηκαν με 99,75%. Σε αυτές τις τροποποιήσεις συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων η πρόβλεψη πως τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν θα υπολείπονται του 1/3 του συνολικού αριθμού. Επίσης, η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι τριετής, ενώ η εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο ανά φύλο, σε ποσοστό, δεν θα υπολείπεται του 25% του συνόλου των μελών.
Πριν από την παρουσίαση των προς ψήφιση θεμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Α. Σιάμισιης παρουσίασε το «Vision 2025», το ολιστικό σχέδιο που έχει εκπονήσει ο Όμιλος για την προσαρμογή της επιχειρηματικής στρατηγικής του στην ενεργειακή μετάβαση. «Στόχος να διατηρήσει ο Όμιλος την ηγετική του θέση στην ελληνική και περιφερειακή αγορά, με την επανατοποθέτησή του στην πρώτη γραμμή των ενεργειακών εξελίξεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε, το ενεργειακό «τοπίο» αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, όπως για παράδειγμα με τη σταδιακή μείωση του μεριδίου των υγρών καυσίμων στις μεταφορές, με την επέκταση της ηλεκτροκίνησης. Την ίδια στιγμή, οι κεφαλαιαγορές και οι ρυθμιστικές αρχές δίνουν ολοένα μεγαλύτερη βαρύτητα στα κριτήρια ESG, με πάρα πολλούς χρηματοδοτικούς και πιστωτικούς οίκους να μην «τοποθετούνται» πλέον σε επιχειρηματικά σχέδια που αφορούν το πετρέλαιο, και σταδιακά στο φυσικό αέριο.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ ανέλυσε τους 5 πυλώνες του «Vision 2025», ξεκινώντας από τον βελτίωση κατά 50% του αποτυπώματος αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, την αναπροσαρμογή επιχειρηματικής στρατηγικής και την ανάπτυξη του εναλλακτικού πυλώνα δραστηριότητας στην καθαρή ενέργεια, καθώς και τη μετάβαση σε μια κατάλληλη εταιρική δομή για τις δραστηριότητες του Ομίλου, με τρόπο που να προωθεί τη στρατηγική αυτή.
Στους άξονες του σχεδίου περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, όπως οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των μελών του Δ.Σ., οι οποίες υπερψηφίστηκαν στη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση. Ο κ. Σιάμισης αναφέρθηκε επίσης στον δομικό ανασχηματισμό του Ομίλου, τον οποίο ανέλυσε κατά στο χθεσινό conference call, με την ίδρυση μίας εταιρείας holding, κάτω από την οποία θα «κρεμαστούν» όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με την ενδεικτική καινούρια δομή, που παρουσίασε, στη holding θα υπαχθούν ως ανεξάρτητες εταιρικές οντότητες οι δραστηριότητες στη διύλιση, στη λιανική καυσίμων, στις ΑΠΕ, στον εμπορικό κλάδο φυσικού αερίου και ρεύματος, καθώς και οι συμμετοχές του Ομίλου στις εταιρείες υποδομών φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων).