Οι μεγάλες εξαγορές στον χώρο των τροφίμων σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι μεγάλες εξαγορές στον χώρο των τροφίμων σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εκτός από το ηχηρό deal Chipita – Mondelez

Τo «χρυσό» deal της εξαγοράς της Chipita από την αμερικανική πολυεθνική Mondelez International που τάραξε την αγορά, επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο πως ο εγχώριος κλάδος τροφίμων εξελίσσεται σε ιδιαίτερα ελκυστικό πεδίο για επενδύσεις. Δεν είναι είναι τυχαίο άλλωστε το μπαράζ εξαγωγών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με μεγάλα διεθνή επενδυτικά fund να έχουν στρέψει έντονα το ενδιαφέρον τους σε ελληνικές επιχειρήσεις, σε έναν κλάδο που όπως εκτιμούν εμφανίζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, επέδειξε ανθεκτικότητα την περίοδο της πανδημίας παρουσιάζοντας μεγάλη ρευστότητα. Με τους μεγάλους ελληνικούς Ομίλους τροφίμων μάλιστα, να έχουν αναπτύξει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και σημαντική παρουσία εκτός συνόρων, οι συμφωνίες αυτές έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναμφισβήτητα το deal Chipita – Mondelez που ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα αποτελεί ένα από τα πιο ηχηρά των τελευταίων ετών, λόγω και του πολύ υψηλού τιμήματος που φτάνει τα 2 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι από την τελική συμφωνία, η οποία επετεύχθη σχεδόν τρία χρόνια μετά τις πρώτες επαφές που είχαν ξεκινήσει μεταξύ των δύο πλευρών, εξαιρείται η ΝΙΚΑΣ καθώς και τα δικαιώματα μειοψηφίας στην κοινοπραξία που έχει η Chipita στην Ινδία. Η Mondelez με την εξαγορά της Chipita, βάζει πλέον στο χαρτοφυλάκιό της - το οποίο διαθέτει ισχυρά brand σε σνακ- και τα προϊόντα ζύμης και μάλιστα με ένα ισχυρό εμπορικό σήμα, ενώ εκτιμά ότι θα λάβει περαιτέρω ώθηση στη στρατηγική της προκειμένου να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην ευρύτερη κατηγορία των σνακ, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της, Dirk Van de Put. Άλλωστε μέσα στο 2021, η αμερικανική πολυεθνική απέκτησε ακόμη 3 εταιρείες, την Grenade, με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλιανή Gourmet Food Holdings στην κατηγορία των premium μπισκότων και κράκερ, και την αμερικανική Hu, στην κατηγορία του well-being σνακ.

Στο πεδίο των εξαγορών, είχε προηγηθεί λίγους μήνες πριν, το διπλό «χτύπημα» στον κλάδο των τροφίμων και της γαλακτοβιομηχανίας από το CVC Capital. Το αμερικανικό fund αρχικά προχώρησε σε ένα mega deal, με την εξαγορά του Ομίλου τροφίμων Vivartia -μητρικής της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, των κατεψυγμένων Μπάρμπα Στάθης και μειοψηφική συμμετοχή στη Μεβγάλ - με την αγοράστρια εταιρεία να αναλαμβάνει το σύνολο του δανεισμού της Vivartia, ύψους περίπου 425 εκατ. ευρώ και συνολική αποτίμηση της εταιρείας άνω των 600 εκατ. ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα το CVC αποκτά και το πλειοψηφικό πακέτο της ΔΩΔΩΝΗ με την SI Foods, βασικό μέτοχο της εταιρείας και το αμερικανικό fund να προχωρούν σε συμφωνία για την από κοινού ιδιοκτησία της SI Foods Holding Ltd. Μια συνεργασία η οποία, εκτός του ό,τι αναμένεται να επηρεάσει τις ισορροπίες στον κλάδο των γαλακτοκομικών, επιπλέον, όπως επεσήμαιναν οι δύο εταιρείες, θα αποτελέσει τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη και σε παρεμφερείς κατηγορίες τροφίμων μέσω νέων επενδύσεων και πιθανών εξαγορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στις συμφωνίες που ξεχώρισαν τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνεται και η εξαγορά της Pummaro από τη Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων, με βασικούς μετόχους τα funds Deca Investments και Elikonos 2 S.C.A. SICAR και EOS Capital Partners. H εξαγορά αυτή περιλαμβάνει τα εμπορικά σήματα Pummaro και Pelargos, καθώς και το εργοστάσιο της Unilever στη Γαστούνη. Yπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas είχε ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου του 2020 πως προχωρά στην επαναξιολόγηση του κλάδου των τοματικών προϊόντων στην Ελλάδα. Για το fund Deca η είσοδος στην κλάδο των τοματικών προϊόντων είχε ξεκινήσει στο τέλος του 2020 με το brand Χωριό ενώ η εξαγορά της Μινέρβα είχε ολοκληρωθεί έναν χρόνο νωρίτερα.

Μέσα στο προηγούμενο έτος ξεχώρισε ακόμη η απόκτηση, έπειτα ένα πολύμηνο σήριαλ, της πολύπαθης κρητικής αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms από τον όμιλο Bella με έδρα τη Βουλγαρία, μέσω της θυγατρικής του Impalla Hellas που ήδη είχε στον έλεγχο της τη Λακωνική Τροφίμων.

Στις επερχόμενες εξαγορές τέλος αναμένεται και η ανακοίνωση της απόκτηση της εταιρείας κατεψυγμένων αλιευτικών Καλλιμάνης από την τουρκική Dardanel που αποτελεί τον πρώτο παραγωγό κονσερβοποιημένων ψαριών τόνου στη χώρα. Η εταιρεία σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα σχεδιάζει να αναλάβει τα 62,3 εκατ. ευρώ χρέους της Καλλιμάνης στις Τράπεζες, καταβάλλοντας 6 εκατ. ευρώ και ακολούθως να υποβάλει αίτηση με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Η επόμενη μέρα, σε κάθε περίπτωση, θα βρει το τοπίο της αγοράς των τροφίμων με νέα δεδομένα, την ίδια στιγμή που τα μεγάλα funds αναμένεται να συνεχίσουν να αναζητούν προσεχώς νέες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το παρασκήνιο της συμφωνίας και η επόμενη μέρα του χρυσού deal Chipita – Mondelez

Στην τουρκική Dardanel περνά η Καλλιμάνης

Τι σημαίνει το deal CVC- Δωδώνη στη γαλακτοβιομηχανία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider